Apglėbdami savo darželį – apkabinome Lietuvą

Apglėbdami savo darželį – apkabinome Lietuvą

09. Apr 2018, 11:53 Aida Makutėnienė Aida Makutėnienė

Aida Makutėnienė

            Vilniaus lopšelis-darželis  "Pipiras" 

 

Kovo 30 dieną Vilniaus lopšelyje-darželyje „Pipiras“ surengėme akciją “Įpink žodį į juostą”, kurio metu vaikų palinkėjimų juostomis apglėbėme mūsų lopšelį-darželį. Galbūt kyla klausimas, ar skatindami vaikus kurti gimtadienio palinkėjimą Lietuvai ugdome vaikų patriotinius jausmus?

 

Kiek gražių eilių, dainų ir posmų kasmet  skiriame Lietuvai! O šie metai mums visiems – ypatingi, todėl norėjome įdomaus, savito ir įsimintino pasveikinimo Lietuvai 100-mečio proga. Kyla klausimas, ar skatindami vaikus kurti gimtadienio palinkėjimą Lietuvai ugdome vaikų patriotinius jausmus? Tuomet paklauskime savęs, argi linkėjimus vaikai kuria aplinkui save neišgyvenę  lietuvių liaudies dainų ir šokių džiaugsmo, eilių ir posmų gražumo,  visuomenės, pagaliau šeimos pavyzdžio? Mes visi kuriame vaikams tautinius, patriotinius pavyzdžius, kuomet kartu su vaikais lankomės šventiniuose Valstybės minėjimuose, einame balsuoti, mokome Lietuvos valstybės pažinimo  pagrindų lopšelyje-darželyje.

Ištisus mokslo metus ikimokyklinio ugdymo įstaigose organizuojami įvairūs renginiai. Pedagogai iniciatyviai dalyvauja įvairiuose projektuose, koncertuose, konkursuose bei festivaliuose. Auklėtojos kartu su vaikais lankosi miesto edukacinėse pamokose, įsitraukia į kitų lopšelių-darželių renginius, aktyviai pačios juos inicijuoja.

Kovo 30 dieną Vilniaus lopšelyje-darželyje „Pipiras“ surengėme akciją “Įpink žodį į juostą”, kurio metu vaikų palinkėjimų juostomis apglėbėme mūsų lopšelį-darželį.

Šis sumanymas pirmiausia gimė man vykdant eTwinning projektą “Lietuviais norime ir būt!”, kurio metu projekto partneriai vieni kitiems kūrėme įvairias užduotis, susijusias su projekto tema. Artėjant Lirtuvos 100-mečiui norėjosi kažko nesunkiai įvykdomo, bet labai ypatingo. Tad projekto partneriams sugalvojau tokią užduotį: sukurti ir parašyti 100 palinkėjimų Lietuvai. Kadangi eTwinning projektas vykdomas skaitmeninėje erdvėje, aš vėliau pagalvojau, o kodėl gi palinkėjimų neužrašius realiai?

Taip kilo idėja sukurti vaikų, pedagogų ir tėvų palinkėjimų juostas Lietuvai, kurias suplanuotą dieną galėtume sujungti, o vėliau ir apglėbti mūsų lopšelį-darželį “Pipirą”. Pakviečiau prie mūsų akcijos prisijungti Respublikos ikimokyklines įstaigas bei užsienio lietuvių bendruomenes. Idėjos tikslas - ugdyti ir puoselėti vaikų patriotinius jausmus, įtraukiant šeimos narius, lopšelio-darželio bendruomenę, bendromis idėjomis bei prasmingais linkėjimais Lietuvai vienyti šalies ir užsienio lietuvius.

Vaikai,  kartu su pedagogais ir tėvais,  kūrė linkėjimus Lietuvai, kuriuos užrašė ant popieriaus juostos. Juostas visi puošė ir dekoravo taip, kaip beišmanė: piešė, aplikavo, siuvinėjo, klijavo gamtinės medžiagos gabaliukais, vailoko skiautelėmis, dekoravo pajūrio smėliu ir gintarėliais, puošė nuotraukomis ir kitokiais karpiniais. Visos juostos be galo gražios, įdomios, originalios ir ypatingos! Sulaukėme juostų iš 87-ių Respublikos įstaigų bei 3-ų užsienio lietuvių bendruomenių: dvi iš JAV, po vieną iš Airijos ir  Egipto. Viso dalyvavo 292 pedagogai, kurie atsiuntė nuo vienos iki dešimties juostų.

Mūsų lopšelyje-darželyje atsiųstas juostas kruopščiai rinkome ir jomis puošėme įstaigos prieigas, o artėjant akcijos vykdymo dienai, juostas sujungėme ir išmatavome – viso buvo 162 metrai!

Nors kovo pabaiga nelepino šiltomis ir saulėtomis dienomis, akcijos diena mūsų neskriaudė ir sėkmingai ją įvykdėme.  Lauke surengtoje nedidelėje scenoje lopšelio-darželio „Pipiras“ priešmokyklinukai  padainavo I.Šeduikienės dainą „Nupiešiu Lietuvą“, vaikučiai bei pedagogai pasakė kelis palinkėjimus Lietuvos gimtadienio proga.

Kartu su mumis vykdyti akciją atvyko būrys garbingų svečių: Vilniaus miesto lopšelių darželių „Krivūlė“, „Vieversys“, „Pušynėlis“, „Šilelis“ atstovai ir vaikučiai, Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė Alina Kovalevskaja, tėveliai. Darželio svečius pasveikino įstaigos vadovė Daiva Tarvydienė kuri pasidžiaugė, jog gebėdami susitelkti draugėn, apkabindami vienas kitą dėmesiu, meile, geru žodžiu bei puoselėdami draugystę, savo pavyzdžiu ugdome vaikų pilietiškumą.

Visi kartu laikydami akcijos dalyvių juostas iš įvairiausių šalies kampelių, tokių kaip Klaipėda, Panevėžys, Gargždai, Neringa, Šiauliai, Kaunas, Garliava, Kalvarija, Gruzdžiai, Kybartai, Nida, Marijampolė, Palanga, Rudamina, Vilnius, Priekulė, Vilkaviškis, Noreikiškės taip pat iš tolimųjų kraštų – Riverhead (Niujorko valstijos, JAV),  Hurgados (Egipto), Čikagos (JAV) bei Malingaro (Airijos) apkabinome mūsų lopšelį-darželį „Pipiras“, kaip vienybės bei  meilės vienas kitam išraišką!

Akcijos dalyvių entuziazmas, malonūs skambučiai ir geri atsiliepimai, tik paskatino mane kitąmet dar kartą inicijuoti panašią akciją.

Iki kitų susimatymų, mieli bičiuliai ir nauji, būsimieji akcijos dalyviai! Mes nei vieno jūsų nepamiršime, nes tik puoselėdami meilę Lietuvai ir būdami vieningi, gebėsime ugdyti vaikų tautinį identitetą bei patriotinius jausmus.