Ankstyvojo lavinimo ekspertė Renata Lazdin: „Vaikai – gyvas tobulėjimo šaltinis“

Ankstyvojo lavinimo ekspertė Renata Lazdin: „Vaikai – gyvas tobulėjimo šaltinis“

31. Jan 2018, 15:37 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ankstyvoji vaikystė – ypatingas laikotarpis, kai vaikai būna patys smalsiausi ir imliausi. Nuo to, kaip sekėsi vaikystėje, neretai priklauso žmogaus būdas – ar jis linksmas, ar labiau linkęs krimstis ir liūdėti. Ankstyvojo lavinimo ekspertė Renata Lazdin naujoje leidyklos „Alma littera“ išleistoje knygoje „Vienas vaikas – 7 intelektai“ atskleidžia, ką reikia daryti, norint užauginti ne tik laimingą, bet ir gabų vaiką.

R. Lazdin sako, kad jos knyga „Vienas vaikas – 7 intelektai” supažindina su vaikų turimomis galiomis pirmaisiais septyneriais jų gyvenimo metais, o parašyta yra visiems norintiems greitų ir efektyvių patarimų. 

„Potencialūs šios knygos skaitytojai yra tie žmonės, kuriems rūpi visavertė vaikystė. Knyga skirta ne tik besirūpinantiems vaikų lavinimu, bet ir tiems, kurie turėdami mažiau laiko skaityti ugdomąją literatūrą, nori paprastų sprendimų ir tikslių paaiškinimų“, – pasakoja R. Lazdin.

Ankstyvojo lavinimo ekspertė atskleidžia, kad pirmuosiuose knygos skyriuose kalbama apie vieną iš stipriausių vaiko varomųjų jėgų – aistrą ir nenumaldomą norą tobulėti. Knygoje autorė taip pat supažindina su vaiko motyvacijos ir elgesio dėsniais, kalbinio, emocinio ir kinestetinio intelekto lavinimu, vaiko ugdymo tvarkaraščiais bei intelektinių žaidimų programa.

R. Lazdin teigimu, knygą paskatino parašyti jos sukurta „7 intelektų lavinimo programa“, kuri sulaukė ypatingo populiarumo, o pati sąvoka „7 intelektai“ yra tarsi visapusiškumo simbolis. Būtent todėl, anot autorės, šios knygos tikslas – leisti tėvams suvokti, kad vaikams tobulėti reikia visose srityse iki tol, kol paaiškės į ką jie yra labiau linkę.

„Pasauliui vis greičiau keičiantis, o švietimui nespėjant prie šių pokyčių greitai prisitaikyti, tėvams siūlau orientuotis į universalius, tarpdalykinius gebėjimus, tokius kaip užsienio kalbų mokymasis, muzikavimas arba sportas. Tai ne tik stiprina vaiką konkrečiose srityse, bet ir padeda mankštinti intelektą“, – įsitikinusi R. Lazdin.

Ankstyvojo lavinimo ekspertė sako, kad „7 intelektų lavinimo programa“ jau penktus metus skatina tėvelius atrasti vaikų super galias. 

„Programą sudaro multisensorinė žaidimų sesija, trumpas seminaras vaiko ankstyvojo ugdymo tema bei įvairūs žaidimai namams. Šios programos misija – ne tik surengti šeimai neeilinį potyrį, bet ir supažindinti su esminiais pirmojo septynmečio dėsniais vaiko gyvenime, kad ateityje jie patys galėtų priimti sprendimus dėl vaiko užimtumo“, – pasakoja R. Lazdin. 

Knygos autorė vadovauja dviems įstaigoms – didžiausiai Lietuvoje ankstyvojo ugdymo studijai ir daugiakalbiui vaikų darželiui „Mažųjų valdos“, o savo darbe daugiausia dėmesio skiria nuolatiniam naudojamų metodikų tobulinimui. Autorė daug bendrauja su tėvais ir vaikais, kurie, pasak jos, yra gyvas tobulėjimo šaltinis. 

R. Lazdin sako, kad norint lavinti ir užauginti sveikus vaikus, svarbu jiems leisti daug mankštintis, rasti laiko ramiai pažaisti, mokytis bent dviejų kalbų ir saikingai naudotis medijomis.

„Naujausi tyrimai rodo, kad per didelis medijų kiekis ne tik nepadeda vaikui, bet net ir mažina intelekto galimybes. Dėl to vaikai neretai tampa neramūs, blogai miega, su jais tampa sunku susitarti. Vietoje medijų siūlau kartu su vaikais skaityti, mankštintis ir užsiimti namų ruošos darbais arba paskatinti vaiką tiesiog laisvai žaisti. Jei norite, kad vaikas užaugtų protingas – skaitykite jam, o jei norite, kad užaugtų nepaprastai talentingas – skaitykite jam daug“, – pasakoja R. Lazdin.

R. Lazdin knygą „Vienas vaikas – 7 intelektai“ išleidusi leidykla „Alma littera“ jau daugiau kaip 25 metus vykdo savo misiją – skatina pažinimo ir skaitymo poreikį, teikia pažinimo džiaugsmą ir skaitymo malonumą. Viena didžiausių leidyklų Lietuvoje „Alma littera“ leidžia knygas suaugusiems, vaikams ir paaugliams, šviečiamąją ir mokomąją literatūrą.