AKVILĖS blogas. Vaisiai ir daržovės

AKVILĖS blogas. Vaisiai ir daržovės

02. Oct 2012, 07:00 motinysteveza motinysteveza

Jau penktas mano blogas, o tai reiškia, kad jau mėnuo, kaip dalyvauju Mamyčių klube. Šią savaitę siūlau kalbėtis su vaikais apie vaisius ir daržoves, nes netrukus į darželius atkeliaus Rudenėlio šventė!

 

SVEIKOS MITYBOS PIRAMIDĖ

 

Tikriausiai jau ir trimetis pažįsta vaisius ir daržoves, na, bent tas, kurias valgote. Taigi mes su Deimante kalbėjomės labai rimta tema  - apie sveiką mitybą.

 

Taip, ji jau seniai žino, kuris maistas  yra "normalus”  ar "nenormalus”, žino, kad konservantai yra blogai, tačiau jai kol kas tai dar netrukdo gardžiuotis saldainiu, nė nemirktelėjusi vaišinasi skanumynais… Manau, vis vien reikia su ikimokyklinuku kalbėtis apie sveiką maistą!

 

Atspausdinau ir pakabinau ant magnetinės lentos sveikos mitybos piramidę.

O kalbėdamos apie ją padarėme išvadą: daugiausia reikia valgyti daržovių, vaisių, kruopų košių, duonos ir tik retkarčiais – saldainius, bandeles, "čipsus”.

 

Valgydami  sveiką maistą:

* Geriau augame;

* Atsiranda jėgų tvarkyti savo žaislus ir atlikti kitas pareigas;

* Esi visada linksmas;

 

Valgant nesveiką maistą:

* Gadiname dantukus;

* Skauda pilvelį;

* Gali pritūkti jėgų žaidimams.

 

LINKSMOJI  LYSVĖ

 

Ir kas gi nežino V. Palčinskaitės eilėraščių rinkinio "Linksmoji lysvė” apie daržoves? Nuostabūs eilėraščiai! Mes su Deimante pasigaminome  eilėraščiuose minimas daržoves, skaičiau, vaidinome, o vėliau šios daržovės tiesiog tapo žaislais...

 

Atliekant darbelį, Deimantė kirpo žirklėmis ir piešė veidus. Perlenkusi spalvotą popierių, nupiešiau daržovę ir rodžiau dukrytei, kad ji, kirpdama vieną, gauna dvi dalis!

 

 

OBUOLYS

 

Obuolys - tradicinis lietuviškas vaisius, esantis sveikiausių maisto produktų dešimtuke!

 

Gaminome montesorinį darbelį - Deimantė siuvo su adata. Išsiuvinėjo obuolį savarankiškai! Žinoma, šalia prižiūrėjau. Priklijavome iš medžiagos iškirptą kotelį ir lapelį.

 

 

O paveikslėlį įrėminome į savo gamybos rėmelį - naudodamos papjė mašė techniką. Tikriausiai žinote apie ją? Aš pati prisimenu, kai vaikystėje gaminau tokiu būdu užgavėnių kaukes, tik tada nežinojau, kad taip vadinasi. O pasirodo, šia technika galima pasidaryti ką tik nori – ir kaukę, ir kiaušinį, ir kalėdinį žaisliuką… Mes šįkart – rėmelius.

 

Rėmeliams reikės:

* Kartono;

* Laikraščių ar jau panaudotų popieriaus lapų;

* Indelio su vandeniu;

* Klijų (lipalo), teptuko, žirklių.

 

Suplėšome popierių, merkiame kelioms minutėms į vandenį. Tada ant iš kartono iškirpto stačiakampio tiesiog dedame šlapią popierių ir tepame klijais. Padarome kelis sluoksnius. Išdžiūvus galima apkirpti išlindusį popierių, bet mes nusprendėme, kad gražiau nelygūs kraštai.

 

 

 

Kitą dieną rėmelius nudažėme raudonai, Deimantė apibarstė aguonomis. Užtepėme klijų, kad jos laikytųsi. Įrėminome ir pakabinome ant sienos!

 

NEPLANUOTAI


Jau ne pirmą kartą, kai paimu adatą ir siūlus, Deimantė užsimano pervynioti siūlus ant kito popierėlio. Tegul! Juk lavėja smulkioji motorika ir kantrybė :).

 

 

Kad būtų patogiau, „seną“ siūlų kamuoliuką pasideda už durų.

 

VAISIUS AR DARŽOVĖ

 

Ikimokyklinukui išmokti, kas yra vaisiai ar daržovės, tikriausiai yra painiava, tačiau, kai paaiškini, kad, jei prakandus randi sėklytes, vadinasi valgai vaisių, o jei ne – daržovę, tuomet tampa smagiu užsiėmimu rūšiuoti į krepšelius vaisius ir daržoves!

 

Atmintinai nereikia žinoti, o tik truputį pagalvoti. Žinoma, vaikui įdomiau į krepšelį "krauti” spalvotus paveikslėlius, bet aš tiesiog atspausdinau užrašus. Kol Deimantė juos iškirpo, aš kirpau krepšelius. O paskui klijavome rūšiuodamos, kur vaisius, kur daržovė. Tik keblu pasidarė, kad biologiškai pomidoras, agurkas, moliūgas, cukinijos (gi su sėklomis!) yra vaisiai, o mes vadiname daržovėmis… Nusprendėme "dėti” į vaisių krepšelį. 

 

http://lt.wikipedia.org/wiki/Pomidoras

 

 

TEGUL VAIKAI ŽAIDŽIA!


Ši frazė man nuolat skamba mintyse ir vis pasidžiaugiu, kad Deimantė tą nuolat ir daro. Kasdien vis kitaip ir kažkas naujo.

 

 

Indai liko sveiki...

 

Šį kartą tiek, kitą savaitę dar pratęsiu rudenėlio temą!

 

IKI!

Akvilė

 

jaldija jaldija 02. Oct 2012, 22:20

Iš tokių vaizdingų pasakojimų tikrai yra ko pasimokyti 👍

02. Oct 2012, 11:11

smagu buvo skaityti 😀