Akvilės blogas: Grįžtantys paukščiai

Akvilės blogas: Grįžtantys paukščiai

16. Apr 2013, 12:00 motinysteveza motinysteveza

Augant dukroms vis daugiau ir rimčiau kalbamės, tyrinėjame gamtos pasaulį. O ir pati atrandu neįtikėtinų įdomybių. Apskritai, pasivaikščiojimas miške tampa žymiai prasmingesnis, kai žinai, kiek daug veiksmo vyksta jame kiekvieną akimirką.

 

Taigi praėjusią savaitę nemažai kalbėjomės būtent apie sugrįžusius paukščius.

 

Vasario 24 d. - Vieversio diena.

Kovo 10 d. - 40-ties paukščių diena.

Kovo 19 d. - Pempės diena.

Kovo 25 d. - Gandro diena

Gegužės 1 d. - Gegutės diena

 

Štai kiek daug turime grįžtančių tėvynėn paukščių dienų, kurios rodo, kad lietuviams paukščiai nuo seno yra svarbūs.

 

Gvildenti paukščių gyvenimą  pradėjome nuo S. Paltanavičiaus knygelės  "Kaip atgimsta gamta?"

 

UŽDUOTĖLĖ. Beskaitant skyrių "Kas kada namo sugrįžta", išgirdus paukščio pavadinimą, Deimantė sakydavo "STOP" ir užrašydavo ant lapo. (Koncentracijos ugdymas).

 

Deimantei buvo įdomiau atlikti užduotį, kai prieš save matė paukščių paveikslėlius.

Lietuviški pavasario mėnesių pavadinimai kilę iš paukščių vardų. Kovą parskrenda juodaplaukiai kovai, gegužę užkukuoja gegutė, o balandį grįžta laukiniai balandžiai. 

 

Kiekviena pavasario diena padovanoja vis naujus iš pietų sugrįžtančius paukščius. Prie mūsų inkilų čiulba anksčiau parlėkę varnėnai, lizduose raudonom kojom švytuoja gandrai, pabaliuos kuoduos purto pempės, o stogu laksto žvitri kielė. Balandžio mėnesį sulaukiame ir iš toli parskridusių keliautojų.

 

Štai šiltą saulėtą dieną žvitriai pasisveikina kregždutė, pragysta musinukė. Gieda pečialindos, švilpauja strazdai. Kiekvieno paukščio giesmė savaip graži. Paukščiai gieda ne šiaip sau. Jų giesmė - pranešimas kitiems paukščiams, kad ši vieta jau užimta, kad čia bus sukamas lizdas. Mes laukiame vis naujų keliautojų, o jie vos sugrįžę ima sukti lizdus, dėti kiaušiniukus ir perėti. Pavasaris skuba, paukščiai taip pat turi skubėti.

 

DARBELIS I.  Popierinė lėkštė, spalvotas rudas (juodas) popierius, flomasteriai (akvarelė, pieštukai), žirklės, atspausdintas paprastų linijų paukščiai.

 

Kol Deimantė savarankiškai gamino  darbelį, skaičiau G. Isoko "Kur lizdelį sukti". Rekomenduoju šį apsakymą - tai grožinis literatūros kūrinėlis, iš kurio daug sužinojame apie įvairių paukščių lizdo sukimo ypatumus. Deimantės pageidavimu apsakymą skaičiau dar du kartus.

KITI SKAITINIAI APIE PAUKŠČIUS: 1. Apsakymai: Kregždė, Gandras, Kielė, Vieversys, Lakštingala iš rinkinio "Kai šalia Teta Beta", 2. Gandralizdyje iš rinkinio J. Soko "Kurtinio giesmė", 3. Gegutė, Gervė iš knygelės "Labas, aš esu tavo draugas iš miško".

 

DARBELIS II. Reikėjo kiaušinių dėžutės (tinka bet koks storas kartonas - tūtelės nuo popieriaus, dėžių), indelio nuo kivi (tinka bet kokia dėžutė), šakelių, guašo, klijų (prireikė ir moment klijų, kad suklijuočiau du kamuoliukus), plunksnelių, truputį spalvoto popieriaus snapeliui. 

 

Iš tiesų medžiagas galima panaudoti įvairiausias. Darbelio eiga tokia, kokia norisi vaikui. Kartoną sumirkome ir formuojame kamuoliukus (iš šlapio popieriaus galima bet ką susiformuoti). Kuo daugiau mirkomas ir gręžiamas popierius, tuo dailesnės formos gaunasi. Iš tikrųjų dukros tik pasižaidė, o man pačiai teko suformuoti stiprius kamuoliukus.

DARBELIS III. Mums reikėjo medžio šakų, dėžutės, dažų, plunksnelių, popieriaus, akmenukų, truputį spalvoto popieriaus snapeliui. Lauke susiradome šaką, kuri buvo bent kiek panašį į paukščio formą.

Jau šią savaitę trauksime į mišką ieškoti žibučių, sako, kad jau yra !!!

 

mama Akvilė

 

http://auginustebukla.blogspot.com/