2 priežastys, kodėl vyresnis vaikas ima šlapintis į lovą

2 priežastys, kodėl vyresnis vaikas ima šlapintis į lovą

22. Jun 2017, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Jei pastebite, kad jūsų penkiametis ar vyresnis vaikas naktį nevalingai prisišlapina ar vis dar pats nesiprašo į tualetą, reiktų kreiptis į neurologą, pediatrą ar psichologą.

Vaikų enurezė – kaprizas ar liga?

Pasak specialistų, penkerių metų riba jau yra ženklas, kad mažylis turi rimtesnių problemų, jei kelias naktis per savaitę šlapinasi.

Enurezė gali būti pirminė arba antrinė. Pirminė yra tada, kai į lovą šlapinamasi nuo gimimo be ilgesnės pertraukos, antrinė – kai vėl šlapintis pradedama po 6-12 mėnesių pertraukos. Naktinis šlapinimasis vyksta nevalingai.

Pasak psichologų, vaikai, kurie serga enureze, jaučiasi kitokie nei jų bendraamžiai. Jiems gėda, nes tėvai apie tai nekalba su aplinkiniais. Ši paslaptis vaiką slegia. Jie jaučia kaltę, nes negali kontroliuoti šlapinimosi, jaučiasi bejėgiais.

Kodėl vaikai ima šlapintis į lovą?

Specialistai išskiria dvi priežastis, dėl kurių atsiranda enurezė.

1. Įvairios sveikatos problemos: nesubrendusi šlapimo pūslė, padidėjęs jos jautrumas, šlapimo takų infekcijos – visos šios problemos gali nulemti enurezės atsiradimą. Pasirodo, paveldimumas taip pat turi įtakos. Jei vienas iš tėvų sirgo naktine enureze, tikimybė vaikui susirgti yra 45 procentai. O jei abu tėvai sirgo vaikystėje enureze, tai tikimybė padidėja kone dvigubai.

2. Psichologiniai dalykai. Vaikai, patiriantys daug streso ir įtampos namie, žymiai dažniau turi problemų dėl naktinio šlapinimosi nei jų bendraamžiai, kurie mažiau stresuoja.

Svarbu ir tai, kiek laiko tėvai skiria savo mažyliui. Jei šis jaučia tėvų šilumos, globos ir bendravimo stoką – tai taip pat gali būti viena iš enurezės atsiradimo priežasčių.

Pagalba vaikui

Medikai ir psichologai vieningai pritaria – kuo anksčiau kreipsitės į specialistus, tuo greičiau sulauksite teigiamų rezultatų.

Enurezija gydoma vaistais, tačiau dažnai galima apsieiti ir be jų. Gydymas gali tęstis keletą mėnesių ar netgi metus.

Tėvai turi prisiminti keletą svarbių dalykų:

*Negalima vaiko gėdyti, pavyzdžiui, sakant: koks tu jau didelis, o dar šlapiniesi į lovą.

*Svarbu, kad abu tėvai palaikytų mažylį ir spręstų bendromis jėgomis šią problemą.

*Vaikas pats gali vesti savo kalendorių ar dienoraštį, pažymėdamas sausas (saulytė) ir šlapias naktis (lietus).

*Reikia užimti vaiką įdomia veikla namuose.

*Ikimokyklinio amžiaus vaikai dažnai bijo tamsos, tuomet jie bijo keltis naktį eiti į tualetą, todėl tėveliai turėtų palikti neryškią šviesą, kad jam nebūtų baisu naktį atsikelti.

*Tam, kad kas rytą nereikėtų vaiko klausti – sausa ar šlapia lovytė, tegu vaikas pats pripranta kas rytą šlapią patalynę nunešti į vonią.

*Jei vaikutis lanko darželį ir turi šlapinimosi problemų, būtina reikėtų apie tai perspėti auklėtojas, kad jos specialiai tokiam vaikui paklotų lovytę.

Tavo vaikas šlapinasi į lovą? Pasidalink patirtimi, užduok klausimą specialistui ir laimėk dovanų!

20170629111236-63753.jpg