„Mano pirmoji knyga“ – už ir prieš

„Mano pirmoji knyga“ – už ir prieš

04. Feb 2012, 00:00


Mano mažylei labai patinka knygos. Jas visada laikau lengvai pasiekiamoje vietoje, todėl ji gali bet kada išsiimti labiausiai patinkančią.

 

Knygų mažylė neplėšo, nepiešia ant jų, tik kai kurios nuo kasdienio vartymo nusidėvėjo. Pačių pačiausia dukrai – „Mano pirmoji knyga“. Nors nurodoma 3-6 metų „skaitytojų“ kategorija, tačiau mano mažylė ja susidomėjo labai anksti – dar nė metų nebuvo. Tikriausiai todėl, kad knygelėje dominuoja ne tekstas, bet vaizdas, todėl ją „skaityti“ galima nuo bet kurios vietos.

 

Knygą sudaro tokie skyriai:

 

„Naminiai gyvūnai“

„Skaičiai“

„Spalvos“

„Raidės“

„Parke“

„Pavidalai“

„Prekybos centre“

„Priešingybė“

„Klasėje“

„Kelinta valanda?“

„Kuo būsiu?“

 

Kuo knyga naudinga? Galite būti knygos kūrėjai! Pvz., iš paveikslėlių vaikas išmoks gyvūnų pavadinimus. Jūs savo ruožtu galite pasakyti, ką tas gyvūnas kalba, nes knygoje tokios informacijos nėra. Apskritai daug knygoje vaizdinės informacijos, gyvenimiškų situacijų, buities ir gamtos objektų.

 

Kai kurie paveikslėliai – pamokantys. Pvz., „priešingybėse“ vaizduojamas liūdnas meškiukas, nes jo balionėlis sprogo, o šalia – laimingas ežiukas. Tai – puiki situacija paaiškinti vaikui, kaip liūdną reikia paguosti, kaip galima balionėliu pasidalinti ir pan. Arba dar – paveikslėlyje vaizduojama aukšta žirafa, skinanti obuolius žemai antytei. Tai – puikiausia situacija mokytis dėkingumo žodelio „Ačiū“. Mano mažoji „skaitytoja“ net ir kitose knygelėse pamačiusi žirafą, sako „Atiū“ (suprask, taip antytė dėkoja žirafai).

 

 

Knygos trūkumai

 

Kai kur vaizduojami per smulkūs vaiko akiai objektai. „Raidžių“ skyriuje raidę apibūdinantys paveikslėliai dažnai parinkti nemotyvuotai, pvz., prie C raidės nupiešta katė cirke (mano manymu, aiškiau būtų citrina, nes tai – apčiuopiamas, pauostomas objektas), prie R – robotas (geriau būtų rožė, rogės ar riešutas), prie J – jachta (mažesnis vaikas nejaučia skirtumo tarp jachtos ir laivo, tad būtų geriau vaizduoti jautį ar jurginą).

 

Juoką kelia skyrius „Kuo būsiu?“, nes jame vyriškosios ir moteriškosios giminės linksniu nurodoma, kokios specialybės tinka berniukams (gydytojas, mokslininkas, astronautas, jūrininkas, kareivis, lakūnas, policininkas, gaisrininkas, laiškininkas, virėjas, siuvėjas) ir kokios mergaitėms (slaugė, dantistė, teisininkė ir mokytoja). Lyg leidžiama suprasti, kad mergaitė gydytoja ar policininke būti negali. O kur tokios „žemiškos“ specialybės, kaip pardavėja(s), kirpėja(s)?.. :)

 

O kokia knygutė yra jūsų vaikučio mėgstamiausia?

 

05. Feb 2012, 22:02

"Žvaigždėtasis arkliukas ir meškiukas panda" - tai gražiausia 2010m. knyga vaikams, nuostabūs piešinukai ir įdomus tekstas ne tik vaikučiams, bet ir tėveliams 😀 kokie nuostabūs dalykai pastebimi ir atskleidžiami mažo vaiko pasaulėliui 😀 Šią knygutę mūsų mažylė varto jau nuo pusės metukų ir tikrai bus įdomi, kai galės jau ir pati skaityti 😀

04. Feb 2012, 10:03

mes taip pat turim labai naudinga knyga