Dvynukų maitinimas

06. Oct, 01:51

Labas mamytės, labai norėčiau, kad tos kurios auginat dvynukus ar pažystat žmones, kurie augina dvynukus, pasidalintų patirtimi kaip maitinat dvynukus:) nes aš maitinu po vieną atskirai krūtimi ir prarandu gerą valandą ir pati pavargstu, o ypač naktį valandą prasėdi,kol pažindai, abiejų kartu maitint krūtimi negaliu, nes berniukas nelabai moka pagaut spenelio, jam vis reikia įkišt ir prilaikyt, todėl maitinu po vieną atskirai, blogiausia būna kai vieną maitini ir kitas nubunda, tada gaila to alkanaujančio:( LABAI LAUKSIU PATARIMŲ:)

19. Oct 2009, 00:03

super daug info 😃

18. Oct 2009, 17:51

saunuole esi uoga😀 beje zinau viena mamyte kuri turi dvynukus jiems jau 2metukus su virsum...taigi ji juos vis dar maitina,o be to laukiasi trecio mazylio😀

18. Oct 2009, 17:48

niu ziurek ka dar radau manau pravers😀

18. Oct 2009, 17:48

Straipsnis iš žurnalo “Mažylis”
Jeigu laukiatės dvynukų, turbūt jūs kankina tokios pačios mintys kaip ir vieno kūdikio besilaukiančius tėvus, tačiau jus tikriausiai baugina tai, kad dauguma tėvų yra paskendę rūpesčiuose dėl vieno vaiko. Žinoma, du vaikai nėra vienas vaikas. Reikės dukart dažniau maitinti, keisti vystyklus, skalbti ir dukart mažiau laiko leisti su kiekvienu iš kūdikių. Kaip teigia ne viena dvynukų tėvų pora, būna dienų, kai jie jaučiasi lipantys į kalną, neturintį viršūnės. Tačiau dvynukų tėvai sulaukia dvigubai daugiau šypsenų, dvigubai daugiau juoko ir… dvigubai daugiau meilės.
Pasiruošimas

Dauguma šeimų iš anksto ruošiasi vaikelio atėjimui. Tai ypač svarbu laukiant dviejų. Verta žinoti, kad, laukiant dvynukų, yra didesnė tikimybė pagimdyti neišnešiotukus arba gimdyti per Cezario pjūvio operaciją. Dvynukus ir taip dažniausiai gimdo anksčiau, o paskutinės nėštumo savaitės būna sunkios visomis prasmėmis. Taigi, laukiantis dvynukų, verta pasiruošti iš anksto. Patyrę tėvai teigia, kad jiems ypač padėjo tai, jei jie pažinojo kitą tėvų porą, auginančią dvynukus: pagalba pravertė ne tik psichologiškai, bet ir praktiškai (patyrę tėvai galėjo duoti daug naudingų patarimų) bei finansiškai (galima buvo įsigyti vežimėlį bei kitus kūdikiškus aksesuarus).

Kiti žmonės, kurių pagalbos neatsisakykite, yra tėvai, draugai bei kiti artimieji – pora papildomų rankų niekada nepakenks. Šie žmonės nebūtinai turi nešioti vaikus: jie gali atvežti jums pietus/vakarienę, išnešti šiukšles, sutvarkyti namus. Jei galite sau leisti, nuo pat pirmos dienos nusisamdykite auklę-padejėją.

Grįžus namo

Kai kurios dvynukų mamos teigia, kad jos maitina vaikus nuo ryto iki vakaro: kai pirmas jau sotus, pakeistas ir užmigdytas, ateina antrojo eilė ir taip be pabaigos. Tačiau vis dėlto šis periodas paprastai trunka tik keletą mėnesių – tol, kol kūdikiai „įsivažiuoja“ į ritmą. Nors daug dvynukų mamų apsisprendžia pačios nemaitinti kūdikių, tačiau vis dėlto verta padrąsinti tas, kurios apsisprendžia taip daryti – niekas neatstoja motinos pieno pirmuosius šešis mėnesius, be to, yra ne viena mama, dvynukus maitinusi metus ir ilgiau. Taigi – tai nėra neįmanoma misija! Be to, dvynukų mamos, kurios pasiryžo ir išmoko maitinti dvynukus, teigia, kad tai nebuvo sudėtinga, o pinigų sutaupė labai daug.

Pirmuosius mėnesius dvynukus geriausia guldyti toje pačioje lovytėje skersai jos. Kai vaikai išmoksta apsiversti, juos reikia perkelti į atskiras lovytes, tačiau patariama jų neišskirti, nes dvynukams svarbu matyti ir girdėti vienas kitą. Šie vaikai turi ypatingą ryšį, ir jie pripratę būti kartu, todėl jiems saugiau yra kartu. Naktį atsibudus vienam iš kūdikių, ekspertai pataria žadinti ir kitą – taip vaikai bus pamaitinti ir vėl užmigs kartu, o jūs galėsite išsaugoti nakties poilsį, nes kitu atveju maitinsite vieną vaiką po kito, o naktys primins siaubo filmus.

Kaip ir vieną vaiką, taip ir du reikės pažinti, o tai reikalauja laiko. Gali praeiti keletas dienų, kol jūs išmoksite juos atskirti – jau nekalbant apie jų charakterio ypatumus! Todėl patariama nenuimti ligoninės „apyrankių“, ant kurių užrašyti pagrindiniai vaikų duomenys bent jau pirmosiomis dienomis.

Auginimas

Ar tikrai reikia visko po du?

Dauguma autorių vis dėlto teigia, kad „visko po du“ yra vienas klaidingiausių mitų apie dvynių auginimą. Žinoma, kai ką privalėsite pirkti „po du“, bet tikrai ne viską. Patariama iš pradžių pirkti vieną ir, tik įsitikinus, kad be antro neišsiverčiate, nupirkti ir kitą daiktą. Kai kuriuos daiktus, be kurių neišsiversite, galite paprašyti draugų/giminių/bendradarbių. Viena dvynukų mama pasidalino, kad ji visų prašė dovanoti sauskelnes – jų gavo tiek, kad nereikėjo pirkti pirmus keturis mėnesius. Kai pagalvoji, kad bene daugiausiai pinigų pirmaisiais metais išleidžiama dvynių sauskelnėms, tai ši jos mintis buvo tikrai labai protinga!

Žaislų irgi nebūtina pirkti po du. Esmė ta, kad visvien vaikai pešis, net jei ir turėsite visko po du. Taip pat perspėkite giminaičius ir draugus, kad per gimtadienius nebūtina dovanoti vienodų dovanų, ypač jei vaikams virš trejų metų, ir jie turi skirtingus pomėgius. Viena šeima teigė visas dovanas, kur būdavo „po du“, atidarydavo tik po vieną, o kitą žaislą tiesiog…padovanodavo patys eidami į svečius ar gimtadienį ir taip sutaupę nemažai pinigų, kuriuos galėjo išleisti savo vaikų pramogoms ar lavinimui. Tačiau – iš kitos pusės – labai svarbu, kad vaikas turėtų ir kažką SAVO. Jei viskas visada priklauso abiems, labai sunku save suvokti kaip atskirą individą. Be to, dvynukai, kaip ir bet kurie kiti vaikai, dalintis neišmoksta tol, kol nesupranta, kas yra nuosavybė. Neleisdami vaikui pajusti nuosavybės skonio, atitolinate laiką, kai nebeteks patirti nuolatinių peštynių bei riksmų dėl nepasidalinimo.

Kūdikiams augant – ir ypač pradėjus valgyti „normalų“maistą – vėl gali atrodyti, kad viskas sukasi aplink maisto gaminimą. Viena mama daržoves, vaisius ir netgi „tikrus“ mažylio pietus gamindavo keliems kartams iš karto: nupirkus bananą, ji sutrindavo, sudėdavo į mažus maišelius ir padėdavo į šaldiklį: ir paruošta vaisių košė, ir neprarastas bananas. Su dvynukais tokios gudrybės itin praverčia – visą savaitę jums reikia tik atšildyti tai, ką jau esate paruošusi.

Skatinkite individualumą

Dauguma dvynių auginimo ekspertų teigia, kad geriausia dvynukams parinkti skirtingų pirmųjų raidžių ir nesirimuojančius vardus. Kaikurie netgi teigia, kad geriausia yra parinkti netgi skirtingą skiemenų skaičių turinčius vardus.

Vien todėl, kad vaikai gimė tą pačią dieną ir atrodo panašiai (arba vienodai) dar nereiškia, kad jie nėra atskiri individai. Gal ir smagu rengti dvynukus vienodai, tačiau vis dėlto beveik visi autoriai pabrėžia, kad dvynukus reikia gerbti kaip individualybes nuo pat pirmos jų gimimo dienos. Jokiu būdu nevadinkite jų „dvynukais“, visada pasakokite apie juos vartodami jų vardus. Fotografuokite taip pat ne tik visada kartu, nes vieną dieną vaikas paprašys „savo“ nuotraukos (o ant tų nuotraukų nepamirškite užrašyti vaiko vardo, nes – ypač po keliolikos metų – gali būti sunku prisiminti, kuris konkrečiai iš dvynukų yra vienoje ar kitoje nuotraukoje).

Labai svarbu yra skatinti vaiko individualumą. Tai pabrėžiama ne tik dvynukų auginime, nes vaikas turi džiaugtis esąs tuo, kuo yra, savo išskirtinumu, tačiau su dvynukais ši užduotis tampa ypatingai svarbi. Užmegzkite savitą ryšį su kiekvienu iš vaikų. Ieškokite ypatingų talentų ir pagirkite už juos. Jeigu vienas iš dvynių yra užsiėmęs, paimkite kitą ant rankų, paskaitykite kartu knygą ar pastatykite pilį. Kartais dieną suplanuokite taip, kad galėtumėte išeiti su vienu iš vaikų. Tai nebūtinai turi būti didelė išvyka: galite vieną aplikti su vyru, o su kitu važiuoti į parduotuvę. Taip ir jūs, ir vyras geriaus pažinsite kiekvieną vaiką bei tuo pačiu pasiilsėsite nuo dviejų vaikų vienu metu. Dauguma dvynių iš pradžių tokiems laiko leidimams atskirai priešinasi, bet pastebėta, kad tėvai, kurie nugalėjo tą pirminį pasipriešinimą, vėliau džiaugėsi, nes sumažėjo dvynukų konkurencija bei pavydas. Tačiau nepamirškite, kad dvynukai vis dėlto turi ir ypatingą ryšį, kurį jūs irgi turite puoselėti ir gerbti.

Svarbu, kad dvynukai turėtų ne tik bendrus, bet ir atskirus draugus. Lengviausia tai padaryti leidžiant vaikams pasirinkti lavinamuosius būrelius. Kai kurie tėvai, norėdami ugdyti dvynukų nepriklausomybę vienas nuo kito, nusprendžia leisti dvynukus į skirtingas klases arba net mokyklas, tačiau, priimant tokį kardinalų sprendimą, tikrai reikėtų atsižvelgti į dvynukų norus, asmenybes bei poreikius, nes galima padaryti ir daug žalos.

Vaikų gimtadieniai taip pat turi būti ypatingi. Paprašykite giminaičių bei draugų, kad jie nerašytų vienos atvirutės „dvynukams“ ir neneštų vieno baliono „dvynukams“. Netgi „Su Gimimo Diena“ patariama dainuoti du kartus, kad kiekvienas vaikas pasijaustų ypatingas ir gavęs dėmesio sau dozę. Ir tortai geriau tegul būna mažesni, tačiau du.

Daugumoje knygų rašoma, kad dvynukų geriau nerengti vienodai. Jei vis dėlto labai norite, tai patenkinkite tą poreikį iki tol, kol vaikams sueis vieneri metai. Po to leiskite vaikams spręsti patiems, ar jie nori rengtis taip, kaip brolis/sesuo, ar kitaip.

Laužykite stereotipus. Dažnai yra manoma, kad vienas iš dvynių yra „geras“, o kitas – „blogas“.Venkite taip galvoti ir kalbėti bei drausminkite kitus. Auginant dvynukus ypač svarbu vengti brolių/seserų lyginimo – patikėkite, jiems ir taip pakanka konkurencijos bei kovos už būvį.

Tačiau – kaip ir vienam vaikui, taip ir dvynukams – geriausia, ką jūs galite duoti savo vaikams, yra dėmesys. Kuo vaikai mažesni, tuo daugiau dėmesio jie nori. Dvynukams tai itin aktualu, nes ankstyvojoje vaikystėje jie labai kovoja dėl tėvų dėmesio. Pasistenkite leisti kuo daugiau laiko kartu. Žinoma, dvynukai dažnai užsižaidžia dviese, tačiau pasiūlykite jiems žaisti stalo žaidimus – taip ne tik lavinsite savo vaikus, bet ir suteiksite jiems galimybes geriau pažinti jus bei smagiai leisti laiką su šeima. Vaikams labai patinka „kažką daryti“, todėl galite ir gaminti vakarienę, ir suplauti indus kartu. Tegul kiekvienas vaikas turi savo darbelį, už kurio atlikimą bus pagirtas ir padrąsintas.

Dvynukai yra priversti dalintis nuo pirmos dienos, todėl kartais tegul būna dienos, kai vienas iš dvynių turi teisę viską nuspręsti tą dieną. Tegul ugdosi vaiko atsakomybė bei bendravimo su žmonėmis savybės. Žinoma, kitą dieną šią privilegiją įgyja kitas iš dvynių.

Kitas, kas yra svarbu auginant dvynukus, nepamirškite jų brolių ar sesučių. Dvynukai ne visada būna pirmagimiai, todėl tėvams labai svarbu, įsisukus į naujų rūpesčių verpetą, nepamiršti, kad namuose yra dar vienas ar keli vaikai, kuriems reikia dėmesio, kuriems taip pat tai nėra lengvas periodas, kurie gali jausti pačius įvairiausius jausmus ir netikrumą dėl savo padėties. Jei vyresnėlis nori, leiskite jam kuo daugiau padėti, kad jis jaustųsi reikalingas ir neužmirštas.

Kaip išgyventi?

Nepraraskite jumoro jausmo. Net ir pačias kvailiausias ar sudėtingiausias situacijas po kelerių metų prisiminsite su juoku ir šypsena. Pabandykite atrasti tai šiandien. Juk akivaizdu, kad dviems vaikams reikalaujant dėmesio,ne visada įmanoma iškart jį duoti. Be to, juokas ilgina gyvenimą ir gydo sielą.
Nesistenkite būti Supermama ar Supertėčiu. Priimkite pagalba iš visų bei nesidrovėkite jos paprašyti. Dauguma žmonių ir taip jau mano, kad esat didvyriai.
Jeigu įmanoma, susipažinkite su kitomis dvynukus auginančiomis šeimomis. Jos gali suteikti daug dvasinės paramos ir praktinių patarimų.
Nepamirškite sutuoktinio. Nors ir atrodys, kad privalote visą laisvą laiką skirti dvyniams (kuriems, jūsų nuomone, ir taip trūksta individualaus dėmesio), vis dėlto jūsų gyvenime yra ir kiti žmonės, kuriems jūs esate svarbi.
Pasirūpinkite savimi. Geriau tegul stovi kalnas nešvarių rūbų, krūva nešvarių indų ar storas sluoksnis dulkių ant viršutinės lentynos, tačiau raskite laiko gerai knygai, pogulio valandėlei ar pokalbiui su drauge. Ir pati jausitės geriau, ir dvyniai bus laimingesni, nei turėdami mamą paklaikusiomis akimis.
Daugelyje kultūrų – ypač Afrikos – dvynukai į šeimą atneša garbę, ir tie namai laikomi palaimintais. Taip atsitiko ir jums. Ir, nepaisant viso nuovargio ir viso darbo, dvynukų auginimas yra vienas didžiausių stebuklų, kurių galima sulaukti.

18. Oct 2009, 17:43

ZINAI GALI NUEITI I SUPERMAMAS...O TEN TIKRAI DAUG MAMYCIU yra kurios augina dvynukus....ir patarimu ten tikrai pasiskaitysi😉

18. Oct 2009, 17:41

GALI MAITINTI JUOS KARTU,BET TURETU GALNUT KAS PADETI KOL VAIKIUAI ISMOKS PATYS GALVUTES LAIKYT IR PAPUKA PAIIMT😀

18. Oct 2009, 17:40

oi norejau straipsniuka imest.bet neina kazko☹

18. Oct 2009, 17:39

Mamyte, tu man skaniausia- I vieta

11. Oct 2009, 17:54

tikrino gliukoze, nes visada buvo per maza

10. Oct 2009, 19:12

o del ko eme taip daznai ta krauja maziukei tavo?

10. Oct 2009, 17:55

o ten kur as gimdziau tai kiekviena ryta nesdavosi i daktares kabineta ten sverdavo kas ryta, apiprasdavo. nu aisku nemaudydavo 😀 o manajai kelis kart per diena krauja imdavo tai isvis ten dazna lankytoja buvo 😃

10. Oct 2009, 00:03

nu ir pas mus buvo taip pat kaip kamiles mamytei 😀

09. Oct 2009, 19:00

mes gulejom 2dienas.tai ateidavo daktare buvo toks stalas patikrindavo ir viskas o bambute ateidavo valyt 2 kart per diena.ir jos nemaudydavo.o pasvere kai gime ir iseinant is lygonines

09. Oct 2009, 14:15

kazkokia nesamone... tai kaip pasverdavo, bamba isvalydavo... viska i kortele surasydavo... tam yra atskira palata. svarstykliu gal gi nesinesiodavo pas kiekviena i palata 😃

08. Oct 2009, 23:52

mus apziurejo pries palleidziant 😀 o siaip kiekviena ryta ateidavo pas vaikiukus ir mamytes 😀

08. Oct 2009, 21:05

o tai kada jus apziurinedavo gydytoja? kad tik viena kart nesesi

08. Oct 2009, 16:48

mano maziuke viena kart nese ir as ejau kartu... 😀 ir ten jos taip pat neprause 😃

08. Oct 2009, 16:43

kai buna ta rytine apziura, tai pasiema vakuika ir nesasi i daktares kab. o ten jau jos viska daro, tik pamokina kaip bamba valyt

08. Oct 2009, 16:38

nu bet zinai gali visko pasitaikyt... 😀 as savaite ligonineje gulejau su maziuke,tai viena kart uzpakaliuka pati ploviau,o seseles tik akytes pazastytes, po kakliuku kirksnukus isvalydavo su vatyte ir virintu vandeneliu 😀

08. Oct 2009, 16:10

o kur as gimdiziau tai budavo tiesiog butina po kiekvieno pamperso keitimo kist po kranu. o sesutes tai budavo net vandens temperaturos neziuri tik atsuka krana, paplauna ir viskas 😀 o del to suzeidimo taigi ziuri, atsargiai viska darai.

07. Oct 2009, 23:47

mano maziukes nei karto nekiso sesutes po kranu ir nemaciau,kad kitu leliuku taip kistu 😃 susizeist gali ne nuo sroves, o galima suzeist i kriaukle ar su kranu 😀 tai as dabar saviskiai kai maudau ir galvyte plaunu gera bliuda vandenuko ant galvytes suverciu ir be rekcijos 😀

07. Oct 2009, 15:28

kamilesmamyte, mes irgi lygiai taip pat. austyte- vaiko nuogo nenesi o rubelius sukeli i virsu 😉 o kai vonytej maudau tai as su puodieliu pilu ant jos vandenuka kad nesusaltu... tai irgi srove, bet kazkaip nesusizeidzia 😃 ligoninej sesutem irig neleisdavai kad po kranu kistu 😃?

07. Oct 2009, 13:41

nu kaipkai maudau tai i vonele o kai keiciu pamperi visada nuo pat pirmu dienu nesu po kranu nuplaunu uzpakaliuka.rubelius sukeliu ir plaunu.nu nezinau ji neissigasta dairosi patinka.seip jokiu emociju nerodo

07. Oct 2009, 12:39

bet tai ne plika vaika nesi,as tai i vonele vandens pildavau ir prausdavau,o ne po tekancia srove,juk ir uzgaut galima ir isgasdint vaika

07. Oct 2009, 12:19

manoji kai dar nebuvo menesiuko tai kai prikakina ja nesdavau miegancia bet rybelius sukelus iki virsaus.bet vistiek budavo kad neatsikeldavo 😀

07. Oct 2009, 11:16

nu kai reik praust tai ji nemiega,ir visos neisrengiu 😀

07. Oct 2009, 10:44

o tai praust kai prikakina neziauru 😀? negi po saltu vandeniu kisi...

06. Oct 2009, 19:15

biski ziauriai skamba mieganti po kranu 😕 negaleciau taip 😀

06. Oct 2009, 18:56

man nepadedavo as kai keiciu pamperi visada nesu paplaut nes po serveteliu bere tai ja miegancia nezdavau ir nieko biski prasimergdavo ir vel miega 😀

06. Oct 2009, 18:44

na as tai taip ir zadindavau... isrengiu ir po kranu, nes pati niekada neatsikeldavo... tu ja nors ir uz koju kratyk- nieko.. o va po kranu ir iskart akys stacios ir nieko cia ziauraus nematau... siltas vandenukas uzpaliuku srovena 😃 smagu 😀

1 2