Žvairuoja nuo streso: ar taip įmanoma?

Žvairuoja nuo streso: ar taip įmanoma?

09. Nov 2012, 08:30

„Mamyčių klubas“ gavo šešerių metukų berniuko mamos laišką, kuriame ji rašo, kad sūnaus žvairumą pastebėjo, tik jam pradėjus eiti į paruošiamąją klasę.

 

Iš mamos laiško:

 

Noriu paklausti jūsų nuomonės apie vaiko žvairumą - mano sūnui 6 metai. Prieš 3 mėnesius jis pradėjo lankyti mokyklą, paruošiamąją klasę. Pačią pirmąją dieną mokykloje iš niekur nieko sužvairavo jo akys: viena akis į vidurį žiūrėjo, ir jis sakė, kad dvigubinasi vaizdas. Maždaug 2 val. akys buvo žvairos, o po 2 val. vėl lyg niekur nieko.

 

Tada maždaug savaitę viskas buvo gerai, bet po savaitės jis ir vėl sužvairavo - tą kartą jau 2 dienas iš eilės akys buvo žvairos. Mes labai išsigandome, nuvežėme pas akių gydytojus, ten mums pasakė, kad vaikui taip atsitiko nuo streso, patikrino akis ir išrašė  akinukus +1 stiprumo. Iš tiesų pirmąją dieną mokykloje jis labai nervinosi, verkė, nes nauja aplinka, žmonės...

 

Po poros savaičių sūnus pradėjo nešioti akinukus, bet tik namuose, kadangi į mokyklą su akiniais jis gėdinosi eiti. Dabar jau praėjo du mėnesiai – namuose dėvi akinius, žiūri TV, žaidžia prie kompiuterio.

 

Galvojau, jog viskas gerai, jau praėjo tas žvairumas, nes per 2 mėnesius nė karto nesužvairavo, bet prieš 3 dienas vėl pasikartojo žvairumas, tik šį kartą jau abiejų akių. Bet įdomiausia, kad namuose nebūna jokių problemų, kai tik nueina į mokyklą, taip pasiimu jį iš mokyklos žvairomis akimis.

 

Esu labai sunerimusi, nebežinau, ką daryti, kaip padėti sūnui. Mes gyvename užsienyje, ir čia gydytojai sako, jog praeis viskas, bus gerai, reikia tik akinius nešioti. Esą tai nuo streso, bet juk jau 3 mėnesiai praėjo, atrodo, kad priprato prie jos. Labai norėčiau patarimo ar paaiškinimo, kaip galiu padėti savo sūnui?"

 

Ačiū jums labai. Mama Inga

 

Atsako klinikos „Akių gydytojų praktika“ akių ligų gydytoja Loreta Šveikauskienė.

 

Jūsų atvejis man labiausiai panašus į vėlai prasidėjusią akomodacinę esotropiją arba dekompensuotą slaptą žvairumą - esoforiją. Abiem atvejais akiniai "+" (pliusiniai) padėtų, bet sąlyga - juos reikia nešioti. Šį žvairumą tikrai gali provokuoti stresas ir padidėjęs darbo krūvis akims iš arti. 

 

Tirdami refrakciją (akies laužiamąją galią), nustatome toliaregystę. Ji gali būti įvairaus dydžio, bet dažniausiai 3-5 dioptijos. Ją būtina koreguoti kiek akiniais - ne tam, kad vaikutis geriau matytų, bet tam, kad matytų be įtampos. Tuomet jis nežvairuos. Akinių stiprumas turėtų būti kuo artimesnis toliaregystei. Jūsų atveju +1.0 dioptrija yra labai nedidele korekcija.

 

Nežinodama tikrosios berniuko toliaregystės ir nematydama vaiko, negaliu daugiau pakomentuoti. Galiu tik spėti.

 

Vaikui jau 6 metai, jis akinių neturėjęs - kartais tiesiog "nepriima" pilnos korekcijos. Tad gydytoja skyrė tokį stiprumą, koks netrukdo vaikui matyti i toli. Kitas atvejis - dekompensuota esoforija, kai pakanka ir nepilnos korekcijos, akis tiesiog gauna pagalbą, kiek atpalaiduojant įtampą.

 

Geros naujienos:


1.Toliaregystė dažniausiai mažėja, ypač pradinėse klasėse, 7-9 metų vaikams.

 

2. Vienu metu abi akys niekada nežvairuoja! Viena akis visuomet fiksuoja vaizdą, kita - žvairuoja. Jei matote pakaitinį žvairumą tai viena, tai kita akimi, vadinasi, nėra tinginės (amblyopia) akies, galima tikėtis, kad žvairumas neturės įtakos centriniam matymui (abiakio matymo funkcijas žvairumas - ir pakaitinis - blogina. Bet tai jau kita tema.)

 

3. Dvejinimas rodo, kad vaikas iki tol nežvairavo, turėjo geras binokulines (stereo matymas) funkcijas, matymas panašus abiejų akių.

 

Dvejinimas negydant gali baigtis pakaitiniu matymu. Tuomet prarasime  svarbias abiakio matymo funkcijas, bus žvairumas.

 

Gydant, koreguojant, žvairumo nebus. Bent jau su akiniais.

 

Sėkmės ir būkite sveiki!

 

1