Žmogaus likimas kuriamas ankstyvoje vaikystėje

Žmogaus likimas kuriamas ankstyvoje vaikystėje

25. May 2012, 08:00

Esu tikra, kad girdėjot lietuvių liaudies patarlę "Nuo likimo nepabėgsi". Ar ji neklysta?

 

Konsultuoja Neurolingvistinio programavimo (NLP) konsultantė Inga Švanienė:

 

Yra ir daugiau posakių, jai atitariančių: "Kiekvienas turi savo dalią", "Dalia akla, pas tą ateina, kas jos nelaukia". Ir iš tiesų, kiekvienas pastabesnis žmogus ilgainiui pamato, kad jo gyvenimas, net plaikstydamasis  į šalis, nenukrypsta toli nuo kokio nors pagrindinio motyvo.  Atrodo, kad kažkieno nematoma ranka atkakliai kreipia gyvenimą atitinkamu  jam vienam skirtu keliu.

 

Transakcinė analizė, viena iš psichologijos krypčių, ne tik pritaria patarlių išminčiai, bet ir paaiškino, kaip apsprendžiamas žmogaus likimas.  Pasirodo, kad esminiai gyvenimo siužetai "užrašomi" pasąmonėje dar ankstyvojoje vaikystėje, visas scenarijus sukuriamas  per pirmus 7 metus, o suaugęs žmogus, pats to nesuvokdamas, klusniai  juda numatytu kursu link finalinės scenos - mirties.

 

Kaip atsitinka, kad gyvenimo scenarijus sukuriamas taip anksti? Taip yra todėl, kad pagrindinai kūdikio ir vaiko poreikiai  yra meilė ir pripažinimas. Be tėvų meilės ir rūpinimosi juo joks mažylis nesugebės  išgyventi žemiškajame pasaulyje.  Kūdikiai, neturėdami gyvenimiškos patirties, pasaulį jaučia visai kitaip nei suaugę.  Todėl didžia dalimi gyvenimiškųjų scenarijų kūryba ankstyvajame amžiuje priklauso nuo to, kaip tėvai sugeba suprasti vaikučio poreikius ir sudaryti sąlygas, kuriose jis jaustųsi mylimas ir reikalingas.

 

Geriausiu atveju vaikutis priima sprendimą, kad tiek su juo , tiek su aplinkiniais viskas yra tvarkoje. Tokia pozicija gyvenimo eigoje pasireikš sveiku bendradarbiavimu su kitais žmonėmis, ramiu iškilusių problemų sprendimu.  Kaip nebūtų gaila, žmonių su tokia gyvenimiška pozicija - mažuma.

 

Kur kas dažniau vaikai nesugeba suprasti tėvų reikalavimų ir jiems sudaromų sąlygų, todėl priima sprendimą "aš esu kažkoks ne toks, o kiti yra tvarkoje" .  Tolesniame gyvenime tai sąlygos nusižeminimą, bandymus įtikti kitiems, depresines būsenas, neryžtingumą, nepasitikėjimą savimi, baimes.

 

Beje, ši pozicija ilgai vadovavo ir mano gyvenimui.  Mano mama pagimdė mane  besimokydama universitete neakivaizdiniu būdu.  Kadangi  jai tekdavo išvykti į sesijas, tai mane, visai mažytę išveždavo arba pas savo seserį  į kitą miestą, arba pas savo mamą į kaimą.  Aš nesugebėdavau suprasti, kas vyksta, ir išgyvendavau tragedijas: manęs nemyli, nes aš esu kažkokia ne tokia;  reikia stengtis įtikti, kad tik manęs nepaliktų.

 

Kur kas rečiau mažas žmogus sugeba priimti poziciją, jog su juo viskas tvarkoje, o kalti kiti, kurie yra negeri.  Toks sprendimas įtakos pasikėlimą, siekimą gyventi ginantis, nepasitikint kitais.

 

Jeigu kūdikystėje buvo pasirinkta gyvenimiškoji pozicija , jog visas pasaulis, visi žmonės, įskaitant ir jį patį, yra blogi, tai suteiks patį sunkiausią gyvenimišką scenarijų, kuriame jo autorius pagrindinai jausis nelaimingas.  Žmogų persekios  ligos, nesėkmės,  dar labiau patvirtindamos, kad pasaulis yra baisi vieta gyventi.

 

Erikas Bernas, transakcinės analizės pradininkas, išskyrė tris gyvenimo scenarijų rūšis, kuriose žmogus yra arba  nugalėtojas, arba  nugalėtasis, arba užima tarpinį variantą. Nugalėtojas lengvai ir greitai pasiekia savo numatytus tikslus, kai tuo tarpu nugalėtasis ne tik neįgyvendina savo tikslų, bet ir neturi komfortiškų gyvenimo sąlygų.  O žmogus su tarpiniu scenarijumi kantriai neša savo naštą, nesugebėdamas iš gyvenimo  pasiimti tai, ko norėtų, nors ir apsisaugo nuo stambių pralošimų.

 

Iš tiesų apmaudu, kad patys svarbiausi žmogaus sprendimai, įtakojantys visą gyvenimą, yra padaromi laikotarpiu, kai dar nemokama ne tik logiškai mąstyti, bet ir kalbėti.  Todėl ir parašiau šį straipsniuką "Mamyčių klubui" , supažindindama skaitytojas  su tuo, kaip kuriami likimai.  Tuo pačiu kviečiu labai atsakingai įsiklausyti į savo vaikučių poreikius ir elgtis numatant, kuo tai gali pavirsti jo ateityje.

 

Na, o užbaigsiu linksmesne gaida, informuodama,  kad šiuolaikinė psichologija sugeba ne tik konstatuoti  gyvenimo scenarijų susidarymo faktą, bet ir pateikia veiksmingų įrankių jų pakeitimui.  Tai lyg atitaria dar vienai lietuvių liaudies patarlei, kad kiekvienas žmogus yra savo likimo kalvis.

 

Sėkmės!

 

Linga Švanienė

NLP konsultantė

Mob.tel.8-679 66811

El.p. neurokodas@gmail.com

http://neurokodas.weebly.com