Žindymo sunkumų priežastis – sloga ir dantukų dygimas

Žindymo sunkumų priežastis – sloga ir dantukų dygimas

28. Mar 2012, 08:00


Maitinant krūtimi mažylį, neretai iškyla begalė klausimų ir neaiškumų. Tad nieko nelaukę rašykite "Mamyčių klubui" redakcija@mamyciuklubas.lt ir su specialistų pagalba jums būtinai padėsime.

 

Violeta klausia:

 

Laba diena. Mano mažajai keturi mėnesiai ir dvi savaitės. Žįsti mokėjo, viskas buvo puikiai, kol nesusirgo sloga, o jai praėjus, iš karto išdygo du dantukai. Žodžiu, šiuo sunkiu laikotarpiu buvo labai nerami, žįsdavo labai neramiai ir tik kokias penkias minutes, mosikuodavo rankytėmis ir kojytėm, raitėsi, prirydavo oro – po kelis kartus, ilgai ir skausmingai atsirūgdavo.

 

Visai atsisakė imti vieną krūtį. Tokių rimtų problemų užgyvenom ir labai norėtume jas išspręsti. Dabar maitinu dažnai, bet, deja, tik iš vienos krūties ir trumpai, nes pradeda verkti ir atsisako, kol kas valgom tik MP.

 

Ieškau problemos sprendimo, nors, atrodo, turėčiau žinoti viską pati ir galėčiau pamokyti kitas mamas, nes tai mano ketvirtas vaikas ir visus maitinau pati, net nebežinau, ką bepridurti.

 

Pataria "Mama-mamai" savanorė Asta:

 

Miela Violeta,

 

Kad ir kiek vaikų būtume žindžiusios, visuomet galime susidurti su problema, kurios nemokėsime išspręsti, tad puiku, kad kreipiatės patarimo.

 

Būdama patyrusi mama, Jūs pati nustatėte priežastis, dėl kurių atsirado žindymo sunkumų – sloga ir dantukų dygimas. Kartais užtenka ir vienos iš šių priežasčių, kad vaikas, jausdamas diskomfortą, atsisakytų krūties.

 

Nieko nuostabaus, kad priežastims išnykus, pasikeitė vaikelio žindimo įpročiai: jis ėmė žįsti trumpiau, bet dažniau. Tokiu atveju, svarbu atkreipti dėmesį, kad vaikelis gautų pakankamai galinio riebiojo pieno, todėl per 1-2 val. maitinkite tik iš vienos krūties, paskui pasiūlykite kitą.

 

Vaikeliui atsisakant krūties, nebandykite jos kišti per jėgą, spausti galvytę prie krūtinės – tai tik pablogins padėtį. Geriau nuraminkite, švelniai pasikalbėkite su juo, pasivaikščiokite ir vėl siūlykite.

 

Tą krūtį, iš kurios visai nežinda, siūlykite apsnūdusiam vaikui ar tik prabudusiam, bet dar nesusivokusiam, tada jis mažiau priešinsis. Labai efektyvus būdas sužadinti norą žįsti – glausti jį nuogą prie savo odos: išrenkite mažylį ir išsirenkite pati iki pusės, gulkitės į lovą ir užsiklokite. Nenusiminkite, jei nepavyks iš karto.

 

Kad smarkiai nesumažėtų pieno gamyba toje krūtyje, iš kurios mažylis nežinda, išsitraukinėkite pieno, kurį galite sugirdyti vaikučiui iš puodelio ar šaukšteliu. Netrukus įveiksite šį sunkų etapą ir vėl žindysite su malonumu.

 

Gražaus augimo ir šiltų, saulėtų pavasario dienų.


www.pradzia.org/zindymas-knyga

1