Žindymo nutraukimas: ką vertėtų žinoti?

Žindymo nutraukimas: ką vertėtų žinoti?

27. May 2019, 10:47 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos Agnės laiško redakcijai:

Sveiki, mano sūneliui jau 1 metai ir 2 mėnesiai, dar maitinu. Bet jau galvoju apie nutraukimą, gal galite patarti, kaip tai padaryti, kad nebūtų mažyliui taip baisu atsisveikinti su krūtine. Dėkui už atsakymą.

Mamyčių klubą konsultuoja Všį „Pradžių pradžia“ žindymo konsultantė, mama Rasa Padriezienė.

Miela mama, galime tik spėlioti, kad grįžtate į darbą ir vaikelį paliksite saugoti  kitam asmeniui. Bet kuriuo atveju, sutapatinti išėjimą į darbą ir žindymo nutraukimą nerekomenduojama, vaikui – tai dviguba trauma.

Nenurodėte tokio ankstyvo žindymo nutraukimo priežasties, tad galime pateikti tik bendras rekomendacijas:

Nutraukti žindymo nerekomenduojama vasaromis, esant didesniems pasikeitimams vaiko aplinkoje (pvz, pradėjus lankyti vaikų darželį, kraustantis į kitus namus, mamai pradėjus eiti į darbą ir pan.).

Išleidus vaiką į darželį ir išėjus į darbą, rekomenduojama žindyti ryte, vakare ir naktimis.  

Žindymas – nėra tik mityba 

Ypač vyresniems vaikams: mamos krūties reikia raminantis, naktimis ir kai mažyliui reikia paguodos. Vyresni naktimis dažnai žinda, nes dieną patyrė daug naujų įspūdžių, ne visada teigiamų, tad jauna ir dar nebrandi nervų sistema pervargo.

Vaikui pradėjus lankyti darželį, žindymas padės greičiau atsistatyti po dienos krūvio.

Mamos pienas – papildoma apsauga 

Pradėjus lankyti vaikų darželį, praleidžiant dienos laiką pas auklę ar močiutę, vaikutis susiduria su nauja mikroflora.

Pasikeitus aplinkai mamos pienas užtikrina didesnę apsaugą. Pavyzdžiui, kambaryje esant sloga sergančiam asmeniui, žindančios mamos piene per 2 valandas atsiranda antikūnių. Tad vaikų darželį lankančiam vaikui, mamos pienas – papildoma apsauga.

Mamos pienas – ideali apsauga nuo įvairių užkrečiamų žarnyno ligų (viduriavimai, Roto virusas ir pan.).

Žiemos sezonas dažnai siejasi su kvėpavimos takų ligomis. Mamos pienas - puiki apsauga esant užkrečiamų ligų protrūkiui. Todėl atjunkyti vasarą ir žiemos sezono ligų protrūkio metu- nerekomenduojama.

Nutraukti žindymą pačiai mamai nereikėtų 

Vaikas pats turėtų atsisakyti žįsti. PSO rekomenduoja vaikus žindyti iki 2 metų ir ilgiau, jei vaikas vis dar nori žįsti. Toks atjunkymo scenarijus yra naudingas vaiko ir ypač mamos sveikatai. Vyresni vaikai žinda retai, o jei atsisako krūties, krūtų būklės (užtvinkimas, pieno stazės, mastitas ir pan.) nepasireiškia.

Jei mama pati inicijuoja atjunkymą ir retina žindymus, toks atjunkymo laikotarpis turi būti ilgas, ne savaitė ir ne mėnuo. Jei vis tik mama pajunta krūtyse „tempimą“ ar pasireiškia kitos krūtų būklės, tai rodo jog atjunkymas vyksta per greitai, t.y. forsuojamas.

Ilgas atjunkymo laikotarpis leidžia mamos organizmui persitvarkyti, palaipsniui mažinama laktacija, prisitaiko audiniai, paklojamas geras pagrindas sekančio vaiko žindymui.

Sėkmės ir kantrybės.