Žindomo mažylio papildomas maitinimas

Žindomo mažylio papildomas maitinimas

19. Feb 2013, 08:50

Koks turėtų būti vaiko maitinimas ir kada prasidėti, jei vaikutis žindomas mamos pienu? Konsultuoja gydytoja Irena Putnina, Friso atstovė Pabaltijo šalims.

 

Kada pradėti?

 

Visų mitybos ekspertų nuomonė yra vienareikšmiška - pirmuosius 6 gyvenimo mėnesius žindymas yra pats geriausias maitinimas, jis patenkina visus kūdikio poreikius.

 

Žindant papildomai duodama tik vitamino D, dar kai kuriais atvejais 4-6 mėn. amžiuje kūdikiui gali pritrūkti geležies, cinko. Papildomas maitinimas yra žindymo derinimas su pusiau tirštu ar tirštu maistu ir girdymu įvairiais skysčiais, išskyrus krūties pieną.

 

Jei žindomas kūdikis gerai auga, vystosi, tai papildomo maitinimo pradžia - 6 mėnuo. Alergiškiems kūdikiams taip pat rekomenduojama mėginti papildomus naujus produktus tik nuo 6 mėnesio.

 

Jei kūdikis nepakankamai priauga svorio, serga mažakraujyste, dažnai atpylinėja, mamai pradeda trūkti pieno, tai primaitinimo pradžia gali būti ankstesnė - 4-5 mėn.

 

Nuo ko geriau pradėti, nuo daržovių, kruopų ar vaisių?

 

Tai nuolatiniai svarstymai, tarsi "amžina problema". Visiems tinkamą vieną atsakymą sunku surasti. Jei kūdikis turi polinkį į alergiją, blogiau auga svoris, dažni atpylimai - ko gero, pradžiai labiau tiktų kruopos, geriausia pradėti nuo ryžių.

 

Pratinimui prie kruopų reikėtų rinktis kruopas be glitimo (nes ne visi kūdikiai, ypač alergiški, jį toleruoja): ryžius, kukurūzus, grikius.

 

Toliau mėginti avižas (avižos turi glitimo, bet jis kitoks nei kviečių ir geriau toleruojamas net alergiškų mažylių). Kruopos be glitimo patariamos vartoti 4-6 mėn. amžiuje, į šią grupę išimtinai gali būti įtrauktos ir avižos.

 

Kviečiai - sveikiems mažyliams ne anksčiau 6 mėn.

 

Jei kūdikis stambus, turi polinkį į mažakraujystę, reikėtų pradėti nuo daržovių, kad greičiau būtų galima įvesti mėsą kaip geležies šaltinį kartu su daržovėmis.

 

Kruopų košės skanesnės, todėl yra nuomonių pradėti nuo daržovių, kadangi po kruopų košių "pamėgti" daržovienes kai kuriems mažyliams yra sunkiau. Daržovės su aliejumi ir vaisiai, ypač slyvų tyrelės, gali būti gera pradžia kūdikiams, turintiems nereguliaraus tuštinimosi ir vidurių užkietėjimo problemų.

 

Rašyk vaiko papildomo maitinimo dienoraštį ir gauk dovanų

Projektas truks nuo vasario 15 d. iki balandžio 15 d.

Visos projekto dalyvės, nusprendusios kas savaitę rašyti vaikučio primaitinimo dienoraštį, gaus puikių dovanų!

 

FRISO košės

Puikaus skonio FRISO košės!1

 

 

KINELLA sultys

kinella