Žaidimai, kurie ugdo vaikų smegenų pajėgumą

Žaidimai, kurie ugdo vaikų smegenų pajėgumą

04. Aug 2012, 08:00

Vaikas, su kuriuo mažai kalbama ar kuriam mažai skaitoma pirmaisias gyvenimo metais, gali vėliau patirti sunkumų. Apie bendravimo, ugdymo žaidimų reikšmę pasakoja psichologė Vika Aniulienė.

 

Vaiko smegenys

 

Iki trejų metų vaiko smegenyse susiformuoja 1000 trilijonų neuronų – dvigubai daugiau nei suaugusiųjų smegenyse. Kūdikio smegenys yra nepaprastai tankios ir tokios išliks per pirmąjį gyvenimo dešimtmetį.

 

Nuo maždaug vienuolikos metų vaiko smegenys pradeda atsikratyti papildomų jungčių, pamažu įvesdamos tvarką tankiame „laidų“ raizginyje.



Kai kurios smegenų ląstelės, vadinamos neuronais, jau prieš gimimą yra susijungusios su kitomis ląstelėmis. Jos kontroliuoja kūdikio širdies ritmą, kvėpavimą ir refleksus bei reguliuoja kitas svarbias gyvybės funkcijas. Kitos smegenų jungtys dar laukia savo eilės.

 

Tyrinėjimai parodė: nors įvarios smegenų dalys vystosi skirtingu greičiu, aktyviausias sinapsių susidarymo periodas siekia nuo gimimo iki maždaug dešimties metų.



Iš kur smegenys žino, kurias jungtis išlaikyti? Štai kur praverčia ankstyva patirtis. Kai smegenų jungtis pakartotinai naudojama, ji tampa pastovi. Priešingai, jungtis, kuri yra apskritai nenaudojama arba naudojama nepakankamai, vargu ar išliks.

 

Vaikas, kuris nuo pat gimimo girdi kalbą, išmoks labai gerai kalbėti

 

Kūdikis, kurio ulbėjimas sutinkamas ne apatiškai, o su šypsena, greičiausiai išaugs emocingas ir komunikabilus. Vaikas, su kuriuo mažai kalbama ar kuriam mažai skaitoma pirmaisias gyvenimo metais, gali vėliau patirti sunkumų.

 

Vaikas, su kuriuo mažai žaidžiama, vėliau gali sunkiai prisitaikyti socialinėje aplinkoje. Sinapsės, kurios pakartotinia nėra naudojamos – išnyks, tuo tarpu liks kitos.



Geriausias būdas skatinti kūdikių jungčių formavimąsi smegenyse – suteikti mažyliams tai, ko jiems rekia, tai yra aplinką, kuri būtų įdomi tyrinėti, kuri būtų saugi ir kurioje apstu žmonių, mielai atsiliepiančių į jų emocinius ir intelektualinius poreikius.

 

Smegenų veiklos tyrimai patvirtina, kad mažiems vaikams jų gyvenime reikia mylinčių, palaikančių juos žmonių, kurie jiems dainuos, juos apkabins, su jais kalbėsis, jiems skaitys.

 

Čia siūlomi žaidimai – ugdo vaikų smegenų pajėgumą. Žaidimai sudaro būsimojo mokymosi pamatus – puiki, daug žadanti pradžia. Be to, jie yra smagūs ir įdomūs.


1.Žaidimas PASTUMK


Jei smegenų neuronai, kurie yra susiję su regos ir motoriniais įgūdžiais, nebus treniruojami pirmaisiais gyvenimo metais, sulaukus brandaus amžiaus jie paprasčiausiai nebebus pakankamai „plastiški“, kad būtų naudojami naujoms jungtims sudaryti.



-Tik pradėję vaikščioti, vaikai mėgsta stumdyti daiktus. Jiems patinka stebėti, kaip daiktas juda, ir žinoti, jog būtent jie privertė tą daiktą judėti.


-Stumdymo žaidimai leidžia vaikui pasijusti stipriam. Jie ugdo pasitikėjimą savimi ir koordinaciją.


-Parinkite keletą daiktų, kuriuos vaikas galėtų pastumti. Pasirinkite nesunkius daiktus, tokius kaip minkštas žaislas, nedidelis žaisliukas ar specialus žaislas stumti.


-Ištarkite: „Vienas, du, trys, stumk!” – ir pastumkite vieną iš žaislų.


-Vėl suskaičiuokite iki trijų ir paraginkite vaiką, kad stumtų pats

 

-Kai jūsų mažylis visą dieną ims kartoti „tys“ (kas reikštų – „trys“), bus aišku, kad žaidimas jam labai patiko. 



2.Žaidimas DAUG MEILĖS IR ŠVELNUMO


Pasak Dr. Bruce‘o Perrio, Bayloro, Medicinos koledžo psichiatro, vaikams, kurie nepatiria pakankamai meilės ir švelnumo pirmiasiais gyvenimo metais, gali pritrūkti tinkamai sujungtų jungčių, kurios lemia artimų savitarpio santykių formavimąsi.



-Šis žaidimas ugdo švelnumą ir prieraišumą.


-Atsisėskite su mažyliu ant grindų ir padėkite šalia savęs du ar tris mėgstamus minkštus žaislus.


-Išsirinkite vieną iš žaislų ir apkabinkite jį. Sakykite tokius žodžius, kaip: „Su tavimi taip smagu žaisti“, „Man patinka tavo rudas kailiukas“ arba „Man patinka tave myluoti“.


-Dabar tą patį pakartokite savo vaikui.


-Paduokite vaikui vieną iš žaisliukų ir paprašykite jį apkabinti ir pabučiuoti.


-Kartokite šį žaidimą tol, kol vaikui bus įdomu. Netrukus pastebėsite, kad jūsų mažylis žais žaidimą pats vienas.

 

Parengta pagal J.Silberg. 1-2 metų vaiko smegenų mankšta. 125 ugdymo žaidimai. Gamta, 2003.

 

 

NAUJAS PROJEKTAS „Augame kartu su Huggies Super Dry"

KONKURSAS!!!

 

Keturias savaites kviečiame siųsti praktinius patarimus, kas jums padėjo vienu ar kitu vaikučio raidos etapu. Pasidalinkite idėjomis, kaip lavinate vaikutį namuose. Kaip jūs užsiėmėte su juo namuose, padedami jam vystytis ir augti. Idealu, jei pasakojimas būtų su fotografijomis.

 

Visai nesvarbu, koks jūsų vaiko amžius – ar jam vienas mėnuo, ar vieneri, o gal treji metai. Svarbiausia, kad tai būtų susiję su jo vystymuisi, ir jūsų patarimą perskaitę tėvai gautų naudos bei galėtų išbandyti tai savo namuose.