Viso gero, čiulptuk

Viso gero, čiulptuk

25. Aug 2011, 00:00

 

Dar gyvendamas mamos pilvelyje mažylis mėgsta čiulpti. Gimęs naujagimis taip pat turi čiulpimo refleksą.  

 

Ne visi tėvai duoda mažyliui čiulptuką. Tačiau kartais čiulptuko neima pats mažylis, nors tėvai ir siūlo jam įvairiausių formų bei spalvų...

Kartais nutinka taip, kad pripratęs prie jo, mažylis pats čiulptuko atsisakyti nenori ilgai. Labai ilgai.

 

Kada reikėtų atpratinti nuo čiulptuko?

Konkretaus amžiaus, kada reikėtų atpratinti nuo čiulptuko, nėra, bet…

Manoma, kad bene palankiausias laikas atsisakyti čiulptuko yra pirmieji 18 mėnesių, tai yra iki pusantrų metukų.  

 

Kodėl reikia atpratinti?

Sąkandis  Jeigu mažylis labai ilgai ir intensyviai čiulpia čiulptuką (net virš trejų metukų), gali formuotis netaisyklingas dantukų sąkandis.

Vėluojanti kalbos raida. Čiulptukas, nuolat esantis vaiko burnytėje, trukdo jam “eksperimentuoti” su garsais žodžiais ir gali būti priežastimi vėluojančios kalbos raidos.  

 

Kaip atpratinti nuo čiulptuko?

Nusprendę atpratinti vaikelį nuo čiulptuko, būkite tikri, kad tai pats tinkamiausias laikas. Ne  itin gerai atpratinti nuo čiulptuko tada, kai mažylio gyvenime laukia kiti iššūkiai – pavyzdžiui, jis pradeda lankyti lopšelį ar yra nujunkomas arba jei šeimoje tuoj gims kitas mažylis. Tokiu atveju protingiausia būtų šiek tiek atidėti atpratinimą nuo čiulptuko. 

 

10 būdų

 

1. Greitas atpratinimas

 Tai gali pasirodyti labai “žiaurus” metodas – kai vieną dieną čiulptukas dingsta ir viskas, jo nėra. Turite nusiteikti, kad vaikui tai sukels nemažai streso ir.. isterijos. Reikia būti nuosekliems ir antrą dieną nepasiduoti vaiko prašymams vėl duoti čiulptuką.

Žinokite, kad visiškam atpratimui nuo čiulptuko gali prireikti ir kelių savaičių.

 

2. Atpratinimas pamažu

Jeigu mažyliui čiulptuko reikia ir dieną, ir naktį, geriausias būdas pamažu atsisakyti čiulptuko – neduoti jo dieną, o miegui dar palikti. Pabandykite įvesti taisyklę, kad čiulptukas duodamas tik lovytėje, vaikui migdantis. Dieną pasistenkite paslėpti čiulptuką, kad mažylis jos nematytų, o jei netyčia ją prisimins, nukreipkite jo dėmesį, užsiimdami miela veikla.

 

3. Čiulptuko skonio ir kvapo pakeitimas

Kas tai galėtų būti, kad čiulptuko kvapas ir skonis mažyliui nepatiktų? Nesiūlome jo purkšti nuodingomis medžiagomis, žinoma, tai turi būti koks nors natūralus produktas. Pamerkite čiulptuką jį į kavą, pabarstykite druska ar pipirais, patrinkite skiltele česnako.

 

4. Keiskite vaiko įpročius

Jeigu mažylis turi įprotį prieš miegelį gerti pienelį ir tada gulti, šiek tiek pakeiskite šį ritualą, pasiūlydami po pieno pagraužti sausainiuką. Jo kramtymas mažyliui šiek tiek primins čiulpimo įprotį ir, galbūt, mažylis apsnūs. Aišku, nepamirškite po valgio prieš miegą išvalyti dantukų.

 

5. Nukirptas čiulptukas 

Tai gana veiksmingas būdas kai kuriems vaikučiams. Nukirpkite čiulptuko galiuką, ir paaiškinkite, kad dabar jis nebetinkamas naudoti. Greičiausiai iš pradžių vaikas nepatikės, bandys čiulptuką čiulpti, bet nieko nepavyks.

 

6. Pasiruošimas "Didžiajai dienai"

 Jeigu vaikas pakankamai “suaugęs”, t.y. jam 2 ar 3 metukai, jums gali praversti šis metodas. Pasirinkite kokią nors progą, pavyzdžiui, jo gimtadienį. Pasakykite, kad kai jam sueis 3 (ar 2), jis bus jau didelis ir jo čiulptukas nuo tada “nebeveiks”. Naktį prieš TĄ dieną nukirpkite mažą čiulptuko galiuką.

 

7. Čiulptuko atidavimas kažkam

Tai labai mėgstamas tėvų atpratinimo nuo čiulptuko būdas. Jei vaikelis supranta, ką reiškia dovanoti, įtikinkite jį atiduoti čiulptuką tam, kam jo labiau reikia – kokiam nors neseniai gimusiam “leliukui”.

 

8. Čiulptuko pametimas  

Paslėpkite čiulptuką taip, kad mažylis ir jūs “negalėtumėte” jo rasti. Leiskite mažyliui ieškoti čiulptuko. Pirmą ar antrą kartą galite dar “surasti” čiulptuką, bet vėliau jau paslėpkite visam laikui.  

 

9. Keičiu čiulptuką į žaisliuką 

Papasakokite, kad jei mažylis naktį padės čiulptuką po pagalve, ateis Mainų dėdė ir išmainys čiulptuką į dovanėlę. Čiulptuko nebebus, bet vaikas gaus norimą žaisliuką.  

 

10. Leiskite nuspręsti pačiam mažyliui 

Jeigu leidžiate vaikučiui nuspręsti pačiam, sutarkite, kad laikas atsisakyti čiulptuko ir jis turi teisę tą padaryti. Jei jis sutinka, išmeskite kartu čiulptuką į šiukšlių dėžę ar konteinerį. Kad būtų įspūdingiau, galite nutaikyti proga, kai atvažiuoja šiukšlių automobilis ir išmesti tada. O tada stebėkite, kaip jis išveža čiulptuką. Vėliau, kai mažylis prašys čiulptuko, priminkite, kad jis matė mašiną, jį išvežančią… 

 

Kad ir kokį metodą pasirinktumėte, patarimas vienas – būkite nuoseklūs ir kantrūs.

 

Kaip Tavo vaikas ir kada atsisveikino su čiulptuku?

blogietee blogietee 25. Aug 2011, 18:10

Mes atsisakėm kažkur 10 mėn. tai įvyko staiga ir visai be jokių ceremonijų. tiesiog kraustėm butą, o jis savo soskę įdėjo prie daiktų kur išmetimui.. laukė ilga kelionė ir aš jau galvojau, na dabar tai prasidės koncertas, bandžiau duoti kitą, galvoju kad tik ramus būtų.. tai ir tą numetė po sostu.. nereikia vadinasi nereikia.. nuo tos dienos nei zyzė nei prašė, nei ieškojo kitos 😉

25. Aug 2011, 16:09

Dukrytei 1m.3men. ir tiutes reikia einant miegelio nakti ar pokaituko.tik uzmigusi ja pameta ir buna naktu, kad net neprireikia. kai atsikelia, lovytej yra meskis, pasodinu ant puoduko ir siulau tiute atiduoti meskiui. nevisada iskart duoda, bet kai jau sutinka tai meta i lovyte is visu jegu. taip per diena nei tiutes, nei marliuko nereikia. dar rytais ir vakarais megsta gert pienuka is buteliuko su tuciu. sunu maitinau pati 2m.2men. ir tiutes isvis neeme.

25. Aug 2011, 15:09

o mano panele gurdri bandem ir per langa mesti ir suniukui atiduoti ,net mazam leliukui mieste atidavem,bet kai paciai jo prireikia gailiai gailiai verkia sako paimk mamyte lita ir einam pirkti.....tai va kaip mums sunku.

25. Aug 2011, 14:48

Pas mus tai labai netikėtai įvyko atsisakymo pradžia.😀Šiaip, tarp kitko pasakojau vyrui,kad norint atpratinti vaiką nuo "soskės" reikia nukirpti galiuką. Tik va, nespėjau pasakyti, kad po truputėlį karpyti. O jis, kaip dažniausiai daro vyrai - spontaniškai,ėmė ir nukirpo beveik pusę soskės. Atsimenu tą dieną - liepos 6 😥Kelias dienas dukrytė buvo l.irzli, nes paimdavo čiulptuką, o čiulpt negali,tai pradžioje užmigdavo maigydama pirštukais prakirptą skylutę. Šiai dienai jai jau nereikia čiulptuko.Mergytė atsisakė metukų ir 10 mėn.

25. Aug 2011, 13:22

Kai vaikas jau pakankamai didelis, kad suprastu, galima tiesiog paaiskinti, kad dideliems vaikams ciulptuko nereikia. Tik maziukai ji ciulpia. Mums sitas budas padejo, kai suejo 2 metukai. Pries tai bandem galiuka nukirpti, prasidejo isterijos. Aiskinom, kad pauksciukas isnese pro langa, irgi nepadejo.. Pavyko susitarti kaip su vyru 😀

blogietee blogietee 25. Aug 2011, 12:37

Labai geras būdas atsisakyti 😉 ką nors išmesti per langą 😉 mes taip jau ketvirta diena be buteliuko gyvenam, nes paleido iš 6 aukšto 😃

25. Aug 2011, 11:31

o mes nesenai tiūtę išmetėm per langą, buvau labai išsgandus, puoliau duoti seną tiūtę, šast išmetė ir antra, nuo tada galvoju viskas, matyt tiek tau jos ir reikia. dabar jis nueina prie lango ir vis sako ati ba ba, bet be jos puikiai gyvenam 😉

25. Aug 2011, 11:19

o mes jau esame 2 metuku ir 7 menesiuku bet tiute laabai mylim diena maziau nakciai reikia arba kai pavarksta ar seip kas sunervina ,bandziau atimti bet jau tada pykta nelaiminga nezinau kaip mums seksis su ja atsisveikinti.

25. Aug 2011, 11:08

Evelina tutes atsisake 8 menesiuku,tiesiog kai duodavau,ji pajuto,kad niekas is tutes nebega,ir spjaudavo lauk,po keliu dienu tiesiog isvis nedaviau,ir iki siol jo nereikia😀

25. Aug 2011, 08:59

Neturėjom bėdų atpratinant, nes išvis nuo gimimo jo nenorėjo mažius 😀 Užaugom be "papkio" 👍