Viskas, ką būtina žinoti apie glitimą (gliuteną)

Viskas, ką būtina žinoti apie glitimą (gliuteną)

18. Oct 2019, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kas yra gliutenas arba, kitaip vadinamas, glitimas? Tai baltymų grupė, esanti kviečių, rugių ir miežių grūduose.

Žmonėms, kurie jautrūs gliutenui ar serga celiakija, glitimas gali sukelti reakciją. Jis sukelia žarnyno uždegimą, pažeizdamas žarnų gaurelius. Dėl šios priežasties sumažėja žarnyno pajėgumas absorbuoti, arba panaudoti su maistu gautas pagrindines maisto medžiagas, vitaminus ir mineralus. Celiakija gali pasireikšti bet kuriame amžiuje.

Deja, glitimo vengimas nepanaikina ir nesumažina celiakijos rizikos. Netgi priešingai, glitimas vaiko iki 12 mėnesių amžiaus racione gali sumažinti celiakijos riziką vėlesniame amžiuje.

Glitimo nepatariama vartoti kūdikiams iki 4 mėnesių amžiaus

Mažyliui nuo 4 mėnesių pirmąsias košes reiktų siūlyti be glitimo, tačiau vėliau reikia duoti ir glitimo turinčių kruopų. Jas į vaiko valgiaraštį reiktų įtraukti ne vėliau kaip jam sulaukus 12 mėnesių.

Ant kruopų ir košių be glitimo pakuočių nurodoma informacija, pvz. užrašu „sudėtyje nėra glitimo“. Įvairiose valstybėse leidžiamas glitimo kiekis produktuose, ant kurių pakuočių yra toks užrašas, gali būti skirtingas. Europos Sąjungoje šis kiekis yra mažiau nei 20 mg viename produkto kilograme.

Glitimas suteikia tešlai reikiamą tekstūrą, o produktui padeda išlaikyti norimą formą. Todėl grūdai su glitimu nuo seno yra neatsiejama mūsų kasdien vartojamų produktų, pavyzdžiui, duonos ir kitų tešlos gaminių, sudėtinė dalis. Dėl to visiškai išvengti glitimo neįmanoma, nors visiškai sveikam mažyliui to daryti ir nereikia.