Ką daryti, kad vaikas valgytų daugiau daržovių? Pataria virtuvės šefai

Ką daryti, kad vaikas valgytų daugiau daržovių? Pataria virtuvės šefai

21. Oct 2016, 06:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Per 10 milijonų virtuvės šefų 103 šalyse tarptautinę virėjo dieną paminėjo ne gamindami (ar, nors kartą, ragaudami!) naują įmantrų patiekalą savo restoranų lankytojams, o kurdami meną lėkštėje... su vaikais. 

Gamina su vaikais

Šiandien vaikų meniu visai kitoks, nei prieš 50 metų. Įvairūs tyrimai rodo, kad tik nedidelės dalies vaikų mityba pilnavertė, o virš daržovių lėkštės nosį rauko ne vienas mažasis. Siekdami spręsti šią problemą ir surauktą nosytę pakeisti vaiko šypsena, Pasaulinė virtuvės šefų organizacijų asociaciją ir Nestlé Healthy Kids programa suvienijo jėgas. Jau antrus metus iš eilės virtuvės šefai visame pasaulyje kulinarijos paslaptis atskleidžia patiems mažiausiems – kartu gamina ir mokosi visavertės mitybos taisyklių šias pamokas paversdami žaidimu.

20161020094306-33053.jpg

Lietuvoje prie šios iniciatyvos prisijungė tokie Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos nariai kaip Deivydas Praspaliauskas, Beata Nicholson, Arūnas Stoškus bei daugelis kitų. Jie aplankys per 20 darželių visoje Lietuvoje. 

„Tarptautinė virėjo diena – puiki galimybė kalbėti apie visavertę vaikų mitybą, mokyti juos sveikos mitybos pagrindų pasitelkiant žaidimus ir kūrybiškumą. Vaikystėje padėti mitybos pagrindai turės įtakos visą gyvenimą, o pakeisti juos bus kur kas sunkiau. Todėl kalbėti apie tai reikia dabar,“ – teigia iniciatyvos partnerio, „Nestlé Baltics“ korporatyvinių reikalų vadovė Ariana Rastauskaitė.

Šiųmetė Tarptautinės virėjo dienos tema – menas lėkštėje. Pasak vienos iš iniciatyvos dalyvių, virtuvės šefės Aidos Matulevičiūtės, piešinį primenantis patiekalas vaikui ne tik atrodo skaniau, bet ir skatina jo kūrybiškumą. „Morka jau nebus ta neskani morka, jei iš jos bus pagaminta saulytė. Sveiki receptai, pasitelkus kūrybiškumą, gali tapti meno kūriniais, kuriuos smagu tiek kurti, tiek valgyti. Be to, būti kūrybiškais skatinami vaikai kur kas drąsiau ragauja ir naujus produktus.“

20161020094323-31678.jpg

Remiantis Nestlé Tyrimų centro atlikto tyrimo (jame dalyvavo 47 tėvai ir 6-10 m. amžiaus jų atžalos) duomenimis, kartu su tėvais maistą ruošiantys vaikai valgo kur kas daugiau daržovių nei tie, kurie laukdami vakarienės žaidžia – eksperimentorezultatai parodė, kad vaikai, ruošę maistą kartu su tėvais, valgė beveik 76 proc. daugiau salotų ir 27 proc. daugiau vištienos. Be to, prie gaminimo prisidėję vaikai valgo lėčiau, mėgaujasi savo pagamintu maistu ir suvalgo jo net iki 25 % daugiau.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad ruošdami maistą vaikai patiria itin daug teigiamų emocijų ir pasididžiavimo savo darbu jausmą. Gaminimas kartu itin naudingas formuojant sveikos ir visavertės mitybos įpročius nuo mažų dienų, bet ir stiprinant tėvų ir vaikų ryšį.

Tarptautinės virėjo dienos proga virtuvės šefai kviečia vaikus ir tėvus restoraną atidaryti namuose – kartu gaminti, kurti naujus receptus ir piešinius lėkštėje!