Vikos pascha

Vikos pascha

16. Mar 2013, 09:11

Žinote, dar praeitais metais perskaičiau apie Velykinę paschą, tik taip ir nepavyko man išbandyti rastų receptų, o šiemet viskas pavyko tiesiog ekspromtu.

 

Pascha - tradicinis slaviškas velykinis desertas, paprastai gaminamas iš varškės, žalių kiaušinių, grietinės, sviesto, džiovintų vaisių, riešutų, prieskonių. Tikroji – su žaliais kiaušiniais – labai skani (paimta iš: http://duonosirzaidimu.wordpress.com/2009/04/09/velykine-pascha/)

 

Prieš savo gimtadienį nutariau išbandyti kokį lengvą torčiuką, atradau jogurtinį (originalus receptas iš: http://www.mamosreceptai.lt/receptai/jogurtinis-tortas-quot-karta-paragaves-negali-sustot-quot.html), tik aš gaminau kitą biskvitą ir kiek kitokį kremą, tačiau rezultatas mane labiau nei nustebino.

Ekspromtu susiorganizavom susitikimą su kitomis mamytėmis, kurioms labai labai patiko šis šedevras, vyrui liko vos kąsnelis, tad nutariau dar šiek tiek paeksperimentuot ir priartint šį receptą prie Velykinės paschos, tik savaip.

 

Taigi, mūsų Velykinio šedevro biskvitui reikės:

150 g sviesto (naudoju sviestą Vilniaus kepiniams, tikrai nepalyginsi, kai gamini iš paprasto sviesto arba...neduok Dieve iš kažkokio ten mišinio),

3 kiaušinių,

100 g cukraus,

150 g miltų,

1 šaukštelio kepimo miltelių.

 

Pradžioje ištirpinau sviestą, tada atskiriau kiaušinių baltymus nuo trynių, trynius suplakiau su cukrumi, supyliau atvesusį sviestą į gautą masę. Tada ėmiausi miltų, persijojau juos ir sumaišiau su kepimo milteliais.

 

Tada sumaišiau plaktų trynių ir sviesto masę su miltais bei kepimo milteliais; išplakiau baltymus iki putų ir iš lėto įmaišiau (iš lėto, kad nedingtų taip vadinamieji baltymų burbuliukai, jie suteikia biskvitui purumo).

Paskui torto formą aptepiau sviestu ir įpyliau gautą tešlą. Tuomet įkaitinau orkaitę iki 180 C ir kepiau biskvitą apie 45 min. Kai biskvitas buvo iškepęs, atidėjau jį į šoną ataušinimui, o vėliau jį perpjoviau per pusę.

 

Pati ėmiausi kremo. Kremui mums reikės:

500 g natūralaus jogurto,

500 g varškės,

konservuotų vaisių (aš naudojau persikus),

40-50 g želatinos,

1 citrinos sulčių (galima dar įtarkuoti ir jos žievelę),

vanilinio cukraus pagal skonį ir 250 ml greitinėlės (35%).

 

Sumaišyti jogurtą, varškę, citrinos sultis (išplaktą grietinėlę su vanilininiu cukrumi). Iš pradžių suplakiau grietinėlę su vaniliniu cukrumi, tada įpyliau jogurtą, sumaišytą su varške, 1 citrinos sultis ir įmaišiau konservuotus persikus (kas mėgsta saldžiau, galite įberti ir cukraus).

 

Kremas beveik paruoštas, beliko ištirpinti želatiną ir įmaišyti į kremą. Žinokite, anksčiau man buvo tikra mistika darbas su želatina, kartą pabandžiau daryti kaip ir visi - užpilti želatiną vandeniu, leist išbrinkti ir toliau su ja dirbti, bet man labai nepatinka laukt, tad perskaičius vieno žmogaus patarimus, nutariau tai išbandyti ir....man tiesiog prilipo šis būdas.

 

Taigi, aš užpilu želatina šaltu vandeniu, tuomet statau tą puodą ant viryklės ir kaitinu, kaitinu tol, kol nedingsta visi taip vadinamieji želatinos žirneliai. Tuomet palieku želatiną šiek tiek atvėsti ir įpilu į kremą (nepylu ką tik nuimtos nuo viryklės želatinos tik todėl, kad dėl nevienodos su kremu temperatūros, ta masė gali pavirsti į tokius smulkius gumuliukus).

 

Taigi, viskas paprasta.

Kai pagaminau kremą, perpjoviau biskvitą pusiau ir susluoksniavau savo tortą. Žinoma, galima gaminti per pusę mažesnį biskvitą bei kremo, ir pavyzdžiui, tiesiai ant biskvito pilti visą kremą (kaip kad gaminau pirmame variante), tik reiktų šiek tiek daugiau želatinos.

 

Galiausiai papuošiau savo Velykinį šedevrą "geltonom tulpėm" iš konservuotų persikų bei specialių papuošimų tortams.

Palikau savo tortą kažkur 5 val. šaldytuve ir tuomet mes su vaikais ragavome.

Skanaus:)

Viktorija

 

Konkursas Velykų belaukiant  nuo kovo 11 iki balandžio 1 -osios. Dalyvauk ir Tu!

Pirmosios savaitės užduotis - "Skanios Velykos"

Fantastiškus prizus - dovanų čekius - konkursui dovanoja 

www.modidu.lt 

Modidu Facebook

 

Ištikimiausiems Mamyčių klubo lankytojams  "Modi du" dovanoja išskirtinę nuolaidą drabužėliams, apsiperkant www.modidu.lt. Iki kovo 21 d. panaudokite nuolaidos kodą - mamyciuklubas2013 - ir Jums bus suteikta 20 proc. nuolaida.

4

Mamyčių klubo SIMPATIJŲ PRIZAS 

 Comvita maitinamasis kūno losjonas 200 ml

losjonas

17. Mar 2013, 17:22

Jei vaikučiai gardžiai kerta, vadinasi laaabai skanu 😉

16. Mar 2013, 17:00

kaip skaniai atrodo reiks kada pabandyt 👍

16. Mar 2013, 15:59

lb mazai, uztat ir sakau, jeigu norisi saldziau, reikia dadet kokio cukraus😀 bet siaip vaikams tai kaip tik😀

16. Mar 2013, 15:47

Bet is sudeties atrodo,kad jis visai neturi saldumo. Ar taip?

16. Mar 2013, 15:46

bet vaikai kokie nerealus 😃 super 😃

16. Mar 2013, 15:40

jau vien paziurejus kaip vaikai valgo,seile nutysta 😉

16. Mar 2013, 15:19

aga, ir skonis tox pat, labai jau primena pavasari😀

16. Mar 2013, 15:19

zinok, as Velykoms irgi darysiu be jokio biskvito, tik ta krema ir zele😉

16. Mar 2013, 13:55

atrodo labai gaiviai 😍