Vienas - griežtas, kitas – nuolaidus

Vienas - griežtas, kitas – nuolaidus

29. Oct 2012, 08:00

Jei mama ir tėtis nesutaria auklėjant vaiką, pavyzdžiui, vienas iš jų nuolaidus, kitas – griežtas, kokios pasekmės vaikui?

 

Konsultuoja Rasa Paulionienė, “Šilagėlė Žvėryne” ikimokyklinio ugdymo pedagogė, www.silagelesdarzeliai.lt

 

Kaip jaučiasi vaikas


Jeigu tėvai nesutaria vienu ar kitu auklėjimo klausimu, vaikas labai tai jaučia, ir jam yra sunku. Vaikas sutrinka,  kyla jo vidinis nesutarimas - kaip jam elgtis, jei vienas mylimas žmogus sako vienaip, kitas – kitaip. Tokiu atveju vieną kartą jis paprastai taikosi prie vieno, kitą kartą - prie kito taisyklių. Laikui bėgant, vaikas auga ir gudrėja, jis žino, kad norint pasiekti norimo rezultato, jis turi eiti pas kažkurį vieną iš tėvų. Žino, jei tėtis griežtesnis, ir jam nepritars, tada eis pas mamą. Kartais atvirkščiai būna, tėčiai labai myli savo dukreles ir būna nuolaidesni už mamas.

 

Mokosi manipuliuoti


Bėgant laikui, vaikas išmoksta, kad galima manipuliuoti tėvais, ir vėliau jis tuos įgūdžius panaudoja bendraudamas su vaikais, mokytojais bei aplinkiniais. Tai vaiką moko pasiekti bet kokia kaina sau palankų rezultatą. Jis išmoksta patenkinti savo poreikius, be savo didelio įnašo į darbą, kartais net pasinaudodamas  žmonėmis.

 

Tėvai turi sutarti


Tėvai turi sutarti auklėjimo klausimais, tada ir vaikas jaučiasi saugus, jis žino, kad tėvų nuomonė tuo klausimu vienoda, ir nebus taip, kad „tėtis mano norus patenkins, tai aš jį mylėsiu“.

 

Kai auklėjimo klausimais nesutaria pedagogai ir tėvai


Kartais pasitaiko, kad išsiskiria tėvų ir pedagogų nuomonė tam tikru auklėjimo klausimu, pavyzdžiui, darželyje vaikas, paprašytas ko nors (susitvarkyti žaislus, pakloti lovytę) atšauna, kad „namuose man mama leidžia...“. Tam vaikų darželiuose ir rengiami susirinkimai, pedagogai bendrauja su tėvais, aptardami, kas vaikui pavyksta, kokių yra sunkumų. Stengiamės atrasti bendrų sprendimų, kad būtume vieningi su tėvais.

 

 Ar Jūsų šeimoje sutariate svarbiausiais auklėjimo klausimais?