Viena dažniausių tėvų klaidų - jie pamiršta ligoniukui dažniau pasiūlyti gerti

Viena dažniausių tėvų klaidų - jie pamiršta ligoniukui dažniau pasiūlyti gerti

08. Feb 2016, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kadangi dabar siautėja gripo sezonas, aplink serga daug vaikų, sulaukiam nemažai tokių klausimų - ką daryti, jei mažas vaikas negaluoja, kartais vemia (ne nuolat, bet pasikartojančiai), tačiau nelabai nori gerti - nei vandens, nei arbatų, nei kitų skysčių, tik vos vos. Ką jūs patartumėte, kaip gydyti?

Konsultuoja "Tarandės šeimos klinikos" šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė

Siaučiant gripo epidemijai, rekomenduojama vengti didelių žmonių susibūrimo vietų (neiti pasivaikščioti su mažyliu į prekybos centrą ar žaisti į vaikų kambarį). Geriausia profilaktinė priemonė  - dažni rankų plovimai su muilu. 

Jei mažylis susirgo, nereikalaukite, kad valgytų tiek, it būtų sveikas.  Siūlykite mažyliui lengvai virškinamą maistą, saldintas šiltas arbatėles. Viena dažniausių tėvelių klaidų - jie tiesiog pamiršta dažniau pasiūlyti gerti. Neverskite gerti iškart didelio kiekio.

Jei jau visai mažylis atsisako gerti iš indo, tai duokite skysčių arbatiniu šaukšteliu kas 10 -15 min. Skamba kaip tikras darbas, bet tokia jau tų tėvelių dalia, kai serga vaikas. Dar vienas triukas – girdyti švirkšto pagalba, tada vaikams atsiranda noras gerti, juk taip įdomiau  ir smagiau.

Atsitinka ir taip, kai visos išvardintos galimybės negelbėja, tada lieka skysčių atstatymui viena išeitis – intraveninė rehidracija.

Linkiu būti sveikiems!

Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola