VIDEO: Vaisiai ir uogos mažylio mityboje - kaip pasirinkti?

18. Mar 2019, 07:10 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ar dažnai parduotuvėje užsukate į ekologiškų vaisių, uogų ir daržovių skyrių? Pasak centro Valgymas.ltgydytojos dietologės Linos Barauskienės, ekologiški vaisiai yra vienaip ar kitaip pažymėti specialiais lipdukais ir padėti ekologiškai produkcijai skirtose lentynose.

Ekologiškuose produktuose nėra toksinų, kurie žalingi smegenims ir nervų ląstelėms.  O tai ypač svarbu augančiam vaiko organizmui, kuris mažiau atsparus aplinkai, nei mes, suaugusieji.

Vaisiai mažylio mityboje, anot dietologės, turėtų atsirasti po daržovių ir kruopų bei mėsos. Pradėti reikėtų nuo obuolio ar banano, mat alergija šiems vaisiams, anot specialistų – viena rečiausių.

Patariama pradėti nuo vieno arbatinio šaukštelio ir stebėti, kaip mažylis toleruoja vieną ar kitą vaisių, nes būna, jog kai kurie kūdikiai netoleruoja fruktozės.

"Jeigu yra ruduo, žiema ar ankstyvas pavasaris, kai miškuose  ir laukuose uogų nėra, tačiau turime jų užsišaldę - šios uogos vaikučiui bus Nr.1. Bet jeigu neturite, galima pirkti parduotuvėje, tik reikėtų stebėti ekologiškumo ženklus. Žinoma, būtina nuplauti ir neduoti vaikučiui vaisių su odele. Mat mažųjų virškinimo traktas dar nėra pakankamai prisitaikęs", - pasakojo dietologė L. Barauskienė.

Kaip teigė alergologė dr. Rūta Dubakienė, iš mažiausiai alergeniškų uogų yra mėlynės, šilauogės, baltieji serbentai, agrastai, o iš citrusinių vaisių - greipfrutas.

Vaisius mažyliams rekomenduojama duoti saikingai, jie neturėtų atstoti pagrindinio maisto  - duoti tiek, kad vaikas neprarastų apetito.

"Nesakyčiau, kad vaisiai turi būti ant stalo ir juos galima pasiimti bet kada, visgi turi būti valgymo režimas ir nevalgymo pertraukos. Bus užkandis - duosime obuolį, bus kitas užkandis - duosim salotas su uogom ar pan.", - teigė mitybos specialistė.

Taigi, vaisiai mažylio mityboje labiausiai tinkami užkandžiams.

Be to, labai svarbu, jog rinkdamiesi vaisius - nepamirštume sezoniškumo!

"Reikėtų atkreipti dėmesį į vaisių sezoniškumą ne tik mūsų šalių, bet ir tų, iš kur jie atvažiuoja. Persimono pirkti vasarą tikrai nėra reikalo, nes jis atvažiavęs arba iš labai toli, arba tiek apdirbtas, kad tos maistingosios medžiagos nebetenka savo vertės. O žiemos metu valgyti mandarinus ir persimonus tikai tinka, nes jie pas mus atkeliauja iš šalių, kur ten yra jų sezonas ir mes tikrai gauname maistingas medžiagas", - paaiškino L.Barauskienė.

Skanaus!