VIDEO patarimai, kaip paskatinti mažylį ropoti

04. Aug 2019, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pirmasis požymis, parodantis, kad jūsų mažylis jau ruošiasi ropojimui - jis atsistoja keturiomis ir, atsirėmęs ant rankyčių, siūbuoja į abi puses tarsi ruošdamasis šuoliui! Tai gali tęstis kelias savaites. 

Ropojimas – sudėtingas procesas, juk vaikas turi išmokti koordinuoti rankų ir kojų judesius, turi pajusti mažyčių rankų, pečių jėgą ir turi išlaikyti savo svorį. Vaikas turi įsisavinti šiuos įgūdžius, o kol to neatsitiko, galime stebėti štai ką.

Aktyvus ropotojas

Taisyklingas ropojimas – kai vaiko tiesi nugara: dešinė ranka, kairė ranka, dešinė koja, kairė koja. Tokie simetriški judesiai puikiai lavina vaikučio kūną ir parengia tolimesniam gyvenimui.

Šiame procese svarbu, kad delniukai būtų atremti simetriškai, tokiu būdu stiprėja stuburas, kuris vėliau leis mažyliu tvirtai ir tiesiai sėdėti.

Mažasis partizanas

„Partizaniška“ poza vadinama todėl, jog mažylis ne ropoja, o tarsi šliaužia, neatkeldamas pilvuko nuo grindų. Dažniausiai tai mažylis atlieka su viena tiesia ir viena sulenkta koja.

Idealu, jei vaikutis šliaužia, sulenkdamas abi kojas paeiliui, bet dažniausiai būna, kad viena alkūnė sulenkta, o koja ištesta, o rezultatas toks – vienas mažylio klubas įsitempęs, kitas atsipalaidavęs.

Jeigu mažylis šliaužia kaip partizanas, tėveliams užduotis – sukurkite jam kliūčių, kurias mažyliui reikės įveikti, tad jis turės atsikelti nuo grindų. Deja, ši poza nesustiprina pečių srities. Jei šis etapas užtrunka tris mėnesius, ropojimas keturiomis bus praleistas.

Žiūrėk, aš sūpuosi

Ekspertai mano, kad vaikučiai supasi tada, kai nieko kito nemoka, t.y. jie turi daug energijos, kurią reikia išnaudoti. Jei jis tik supasi, rodo, kad jam nepavyksta pasikelti keturiomis, turbūt dėl to, kad neišsilaiko ant rankyčių pasirėmęs. Mes galime leisti mažyliui suptis ant grindų, tačiau jam reikia įsisavinti ir kitus įgūdžius, nes šis judėjimo būdas nestiprina raumenų.

"Krabai" ir kiti stebuklai

Jeigu vaikutis juda nesimetriškai kaip krabas arba šonu, tai reiškia, kad viena jo kūno pusė silpnesnė, todėl jis neropoja, o tiesiog perkelia kūną iš taško A į tašką B. Jei tai užsitęsia, patariama kreiptis į specialistus, nes mažylis turi šliaužti kaire-dešine ranka, ir dešine-kaire koja.

Ropoti? Ne, aš geriau eisiu!

Daugelis tėvų sako: „mano mažylis neropojo, jis iškart ėmė vaikščioti“. Taip pasitaiko, bet jei vaikas neropojo, vadinasi, jis buvo dažnai pastatomas, dažniau nešiojamas ant rankų vertikaliai ir jam nieko nereikėjo daug daryti pačiam.

Taip pat mažyliai praleidžia šį etapą ir dėl to, nes fiziškai nesugeba atsistoti ant keturių, vietoj to jie geriau stojasi ir prisilaiko atramos. O mes džiaugiamės – žiūrėk, mano vaikutis jau stovi, nors tai reiškia, kad metas kreiptis į kineziterapeutą.

Praleistas ropojimo etapas silpnina vaikučio nugarą, vadinasi, pirmųjų žingsnelių pradžioje toks mažylis dažnai griuvinės, nes jam bus sunku išlaikyti pusiausvyrą. Todėl būtina stiprinti pečius, kad visas mažylio raumenynas galėtų išlaikyti galvą ir stuburą, kai jis stovės ar sėdės. 

"Naujų įgūdžių įsisavinimas – didžiulis darbas vaikučio vystymosi procese, o mūsų, tėvų, užduotis – jį palaikti, o ne versti daryti tai, ko jis pagal savo amžių dar nepasiruošęs atlikti".

Kodėl svarbu, kad vaikui būtų sukurta tinkama aplinka?

Neretai vaikai praleidžia šį ropojimo etapą ir greitai atsistoja ant kojyčių dėl netinkamos jį supančios aplinkos. Būna, tėvai laukia, kol mažylis taps aktyvus ropotojas, bet nežino - kaip padėti vystyti šį įgūdį?

“Ropojimas vaidina svarbų vaidmenį vaiko vystymosi procese, tad nėra gerai, jei koks nors etapas praleidžiamas, todėl visada tėvams sakau, jog visi vaikai ropoja, tiesiog tai priklauso nuo tinkamos aplinkos”

Tėvai gali daug padaryti, norint padėti mažyliui išmokti ropoti. Pavyzdžiui, sukurti skirtingo dydžio kliūtis, ant kurių mažylis galės užropoti, nuropoti ir pašliaužti viduje. 

Svarbu atidžiai apžiūrėti namus - ar juose pakankamai erdvės mažajam pasaulio tyrinėtojui? Neretai kambarių erdvė būna per nuobodi ropojimui, todėl vaikas ir stengiasi kuo greičiau atsistoti ant kojyčių. Juk ant grindų nėra nieko įdomaus!

Tai neteisinga: ropojimas - svarbus vaiko vystymosi etapas ir mes, tėvai, turime paskatinti mažylį ropoti, o ne iškart stotis ant kojų.

Kaip sudaryti kliūčių ruožą ir žaidimo aikštelę, tinkamą ropojimui?

Tai - visų tėvų jėgoms! Daiktai turi būti skirtingo aukščio, kad mažylis galėtų jais ropoti aukštyn ir žemyn.

Taigi, sukurkime kliūčių ruožą, kuris padėtų vaikučiui įsisavinti naujus įgūdžius, skatintų tinkamą fizinį vystymąsi; ugdytų kūrybinį ir loginį mąstymą; ugdytų pusiausvyrą; stiprintų žinias apie daiktų dydžius, formas, spalvas.

Kambaryje galite padėti įvairių dydžių pagalvių, dėžučių, čiužinių, kad mažyliui būtų įdomu pajusti skirtingus aukščio, įvairių matmenų ir paviršių lygius. Svarbu, kad vaikas savarankiškai įveiktų kliūtis- nepadėkime, neskubinkime, neskatinkime žaislais. Mažylis ropoja ir stengiasi tai padaryti savo jėgomis!

Kambaryje taip pat išdėliokime keletą žaisliukų, iki kurių jam bus įdomu priropoti: spalvotą kamuoliuką, dubenį su įdomiais daiktais, kubelius.

Jei mažylis jau moka atsistoti ant kojyčių ir žengia pirmuosius žingsnelius, daiktai turi būti padėti šiek tiek aukščiau - kad jam būtų patogu juos pasiekti ir pasikelti, bet tuo pačiu suteikite galimybę jam ir ropoti!

Sukūrę patrauklią ir įdomią erdvę ropojimui, tėvai gali būti ramūs - mažylis tikrai ropos!  

Kad niekas nevaržytų mažylio judesių, svarbu pasirinkti tinkamas sauskelnes.

HUGGIES PANTS - aktyviems berniukams ir mergaitėms

Būtent tokios - Huggies Pants aktyviems berniukams ir mergaitėms.

  • Jos sukurtos ropojimo ir vaikščiojimo etapui.
  • Tai sauskelnės -kelnaitės - jas galima apmauti taip pat lengvai kaip ir paprastas kelnaites, o nuimti, atplėšus lipdukus šonuose.
  • Jos turi elastingą juosmenį, kuris gerai priglunda ir prisitaiko prie mažylio judesių bei pasikeitusio pilvuko apimties. Mažylis jaučiasi patogiai ir laisvai!
  • Sauskelnės -kelnaitės yra pagamintos iš minkštų medžiagų su mikroporomis, kurios leidžia odai kvėpuoti.

Su Huggies Pants jūsų aktyvus mažylis pasiruošęs pažinti pasaulį!