VIDEO: Kuo skalbti vaikų drabužius?

25. Mar 2019, 10:52 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Skalbiklių šiais laikais yra daug ir įvairių. Tačiau kaip išsirinkti geriausius? Specialistai įspėja - kuo priemonė veiksmingesnė, tuo atsargiau reikia ją naudoti. Įvairios kvapiosios medžiagos, dažai, chloro junginiai, balikliai ir minkštikliai gali sukelti alergiją ar kontaktinį odos dermatitą.

Kaip tikina BAF cheminių medžiagų specialistas Gražvydas Jegelevičius, bene didžiausią pavojų kelia kvapiosios medžiagos, tarp kurių galime aptikti ir alergenų: "Kvapų sudėtis ant etiketės gali būti ženklinama kaip vienas ingredientas, pvz. aroma arba parfum, bet po tokiu užrašu gali slypėti kelios dešimtys ar net šimtai ingredientų, tarp kurių gali būti neprognozuojamų savybių komponentų".

Kaip suprasti, kad netinkama viena ar kita skalbimo priemonė?

"Priklauso nuo vaiko amžiaus. Mamos pastebi, kad jo oda pašiurkštėja, gali paraudonuoti, vaikas ima čiaudėti, trinti akytes, paskui gali atsirasti alerginis dermatitas - raudonos, niežtinčios dėmės, tada vaikas tampa neramus, dirglus", - alerginės reakcijos požymius vardino šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė.

Kai skalbinių rūšiavimas ir skalbimas tampa kasdiene veikla, klausimas "kuo skalbti?" tampa vis svarbesnis. Laidos vedėja Indrė prisipažino, jog vaikų ir suaugusiųjų rubūs vis dar skalbia atskirai.

 

Pasak šeimos gydytojos, nėra tokios taisyklės, kad būtinai vaikų ir tėvų drabužius reikia skalbti atskirai, tačiau rekomenduojama atskirai skalbti kūdikių (iki maždaug 4 mėnesių) rūbelius.

Kokius skalbiklius rinktis?

Renkantis skalbiklį vaikų rūbams, specialistai pataria visada skaityti jų sudėtį ir nepasikliauti vien užrašu, kad priemonė tinkama vaikams. 

Patariama rinktis:

  • be agresyvių konservantų,
  • be kvapiųjų medžiagų,
  • nesirinkti pigių produktų, nes juose būna pigūs detergentai - paviršinio aktyvumo medžiagos, kurios gali turėti kenksmingą poveikį aplinkai ir dirginantį poveikį žmogaus odai.

"Taip pat renkantis skalbiklį verta pagalvoti apie jo povekį aplinkai. Kai kurių skalbiklių, ypatingai miltelių sudėtyje yra fosfatų ir kitų fosforo junginių, kurie, patekę į nuotekas ir vėliau į aplinką, sukelia Baltijos jūros autrofikaciją. O tai yra didžiulė problema. Prasidėjus dumblių žydėjimui sumažėja deguonies kiekis vandenyje ir žūsta jūros vandenyje organizmai", - pasakojo BAF cheminių medžiagų specialistas G.Jegelevičius.

Ar verta naudoti minkštiklius?

Anot specialisto, dažnai skalbimo metu naudojami minkštikliai, kurie yra visiškai nebūtini atlikti skalbimui. Juose yra didelė kvapiųjų medžiagų proporcija. Kvapiųjų mišinių sudėtyje pasitaiko ftalatų - pavojingų medžiagų, ardančių endokrininę sistemą.

Taigi, skalbiant vaikų rūbus, patartina juo labai gerai papildomai praskalauti. Tam, kad žūtų visi mikroorganizmai, reikėtų skalbti aukštesnėje temperatūroje. Tačiau ne visada gamintojai leidžia skalbti, pvz. 60 laipsnių temperatūroje, tad naudokite džiovykles, nereikės net lyginti :)

Jeigu pastebėjote, kad vaikas dažnai sloguoja, jam peršti odą ar akis, atsiranda paraudimai ar bėrimai – pasvarstykite, ar tinkamomis priemonėmis skalbiate mažylių rūbelius. Gal verta išbandyti ekologiškus skalbiklius?

Dažniausiai  naudojami šie eko ženklai - Europos Sąjungos eko ženklas gėlė, Šiaurės šalių - gulbė ir Vokietijos eko ženklas - mėlynasis angelas.

"Tai ne šiaip sau ženkliukai, kuriuos užsideda gamintojas. Yra sertifikavimo sistemos, išsamūs kriterijų sąrašai, kuriuos turi atitikti ne tik produktas, bet ir pats gamintojas. Pasirinkę tokį produktą, jūs tikrai neprašausite tiek aplinkosauginiu, tiek sveikatos požiūriu", - patikino BAF cheminių medžiagų specialistas.

Tad visai nesvarbu, kuo – milteliais, kapsulėmis ar skystu skalbikliu - skalbsime vaikų daiktus. Svarbiausia – kad jų sudėtis būtų kiek įmanoma saugesnė.

20190130111700-42483.jpg