VIDEO: Kūdikių nardymas. Geriausia pradėti nuo 1,5 mėnesio

15. Jun 2013, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Apie kūdikių nardymą turbūt esate ne kartą girdėję ir turite savo nuomonę. Tačiau paneigti, kad nardymas stiprina vaikučių organizmą ir visaip kitaip naudingas, negalima. Geriau pasižiūrėkime video ir pasiklausykime, ką apie tai kalba pačios mamos ir kineziterapeutė Džiuginta Švedienė.

Kūdikių nardymas, anot specialistės, tai pirmas žingsnis į vaiko savarankišką plaukiojimą.

Jokūbo ir Viliaus mama Agnė pripažįsta, kad nardinti vaiką jai pradžioje buvo labai baisu, nes pati mama nemėgsta nardyti, tad ir į vaikutį neramu žiūrėti, kaip užsikosti baseino vandeniu ar kai vandens patenka į ausytes,nosytę. Kodėl tuomet nardina kūdikį? Agnė neslepia, jog pamačiusi, kaip kitiems vaikams patinka būti nardomiems, nutarė su sūneliu ateiti į nardymo užsiėmimus.

Nuo kokio amžiaus pradėti mažylį nardinti?

„Galima pradėti nardinti kūdikius nuo mėnesio amžiaus, tačiau patarčiau ateiti, kai vaikutis mėnesio su puse, tuomet mažylis jau būna pripratęs prie tėvelių ir tėvai nebebūna tokie baikštūs paimti kūdikėlį“, - patarė kineziterapeutė.

Ar galima ateiti nardyti su vyresniu mažyliu? Specialistė patarė pradėti nardymo procesą iki keturių mėnesių amžiaus.

„Bet jei yra noras ir užsispyrimas, galima pradėti mokyti vaikutį nardyti ir sulaukus metukų bei vėliau. Sunkiausia tai daryti su 2-3 metų vaikais, nes jie turi nemažai įvairių baimių. Tačiau jei mama ar tėtis parodo pavyzdį ir nardos kartu, vaikas taip pat įsidrąsina“, - pasakojo kineziterapeutė.

Kaip vyksta mokymosi procesas?

Pirmiausia mamos su mažyliais apsipranta baseine, o ketvirto-penkto užsiėmimo metu jau galima pradėti mokytis nardyti.

Nardymo pradžia: mama paima kūdikiui už galvytės ir plukdo. Apsauka ratą kitą ir tuomet sako: „Vienas, du, trys – neriam“. Ir panardina vaikutį. Anot specialistės, visada prieš tai reikia pasakyti „viens, du, trys – neriam“, kad vaikutis tam ruoštųsi.

Nerdamas mažylis sulaiko kvėpavimą. Organizmas tuo metu patiria trumpą, taip vadinamą hipoksinį krūvį, kuris stimuliuoja gyvybines jo jėgas.

Kuo vaikas mažesnis, tuo labiau reikia pasirūpinti ir jo komfortu bei aplinkiniu komfortu baseine. Kitaip tariant, išsiruošus į baseiną, reikia įsidėti ir specialias sauskelnes Huggies Little Swimmers, kurios ir skirtos linksmoms bei nerūpestingoms maudynėms. Jas apsimovus – belieka rūpintis tik tuo, kad vaikas sėkmingai panertų ir išnertų.

20130611133038-58469.jpg 20130611133059-52318.jpg

20130611133128-51395.jpg

 

Kineziterapeutė D.Švedienė pastebėjo, kad nardymo procesas sudėtingas tėveliams ir mamytėms, nes juos reikia apmokinti. Mat jie sunkiau „persilaužia“ nei vaikai.

Vaikai nebijo nardyti, po devynių mėnesių pasiplaukiojimo mamos pilvelyje, jie dar jaučia vandenį. Jie sustabdo kvėpavimą vos panirę po vandeniu.

Nardymo nauda

Jei kas abejoja nardymo nauda nuo pat kūdikystės, kineziterapeutė pabrėžia, kad nardymas:

-didina vaiko plaučių tūrį,

-stiprina kvėpavimo sistemą,

-nardę kūdikystėje vėliau vaikai pradeda greičiau plaukti.

-jie nebijo vandens net jei ir įkrenta nuo liepto į ežerą, tokiu atveju jie nepasimeta ir žino, ką daryti.

 

Plačiau apie kūdikių nardymą – Mamyčių klubo video siužete.