VIDEO: Kaip tinkamai prižiūrėti vaikų dantukus?

01. Apr 2019, 22:14 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Norint, kad dantų priežiūra ir gydymas vaikui būtų džiaugsmas, nepatingėkime pas odontologą pirmam vizitui atvykti tik susipažinti, kol dantukai dar sveiki. Kada? Ne vėliau kaip apie antrą gimtadienį.

Pasak Šypsenos magija - odontologijos klinika gydytojos odontologės Algimantės Lošytės, svarbiausia - nuo pat mažens mokyti vaiką labai gerai išvalyti dantukus šepetėliu, tinkamai praskalauti ir formuoti gerus valgymo įpročius.

Kai sudygsta visi pieniniai dantys, apie trečius metus jau reikėtų vaiką pasodint į odontologo kėdę ir atidžiau patikrinti dantukus.

Pasak gydytojos, yra keli kertiniai momentai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį.

  • Pirma, jei mama dar maitina kūdikį, kuris jau turi pirmuosius pieninius dantukus, naktinius maitinimus visgi rekomenduojama pakeisti vandenuku. "Nes laktozė nakties metu virsta į cukrų, susidaro rūgštinė terpė burnoje, o tai gali daryti įtakos taip vadinamam "buteliuko karieso" atsiradimui", - pasakojo odontologė.
  • Dar svarbu - kaip valomės dantis. Vaikams iki 6-7 metų dantų valymą turėtų užbaigti mama ar tėtis. Nes ikimokyklinukas dar neturi pakankamai įgudžių gerai išsivalyti dantis.
  • Be abejo, svarbi ir kasdienė vaiko mityba. Tai, ką jis, suvalgo, turi įtakos dantukų ir burnos sveikatai.

Kaip pasirinkti tinkamas priemones vaikų dantų priežiūrai?

Mažam vaikui šepetėlį reikėtų rinktis pagal dantų dydį ir minkštais šereliais. 

Kokią rinktis dantų pastą? Pasak gydytojos odontologės A.Lošytės, kadangi vaikai iki 3 metų dar nemoka gerai išspjauti dantų pastos, ją reikėtų rinktis be fluoro.

Pasirodo, neužtenka kasdien valyti vaikų dantukų. Burnos sveikata priklauso ir nuo kvėpavimo.

"Stebėkite vaikus ir jų įpročius - kvėpuoja per burną ar pro nosį. Dažnas kvėpavimas per burną daro įtaką netaisyklingam gomurio formavimuisi. Netaisyklinga liežuvio padėtis neleidžia gomuriui formuotis tinkama linkme, tada turime begalę ortodontinių problemų", - teigė odontologė.

Linkime visiems sveikų dantukų ir smagių ritualų juos valant!

DĖMESIO! Primename, jog užsiregistravus į Maxima LT Mažylių klubą, gausite įvairių nuolaidų ne tik vaikiškai dantų pastai, dantų šepetėliams, priemonių burnos higienai, bet ir daugeliui kitų jums reikalingų prekių. Daugiau informacijos: https://www.maxima.lt/mums-rupi/mazyliu-klubas