VIDEO: Ką daryti, kad paspartintumėme mažylio kalbą?

13. Apr 2013, 10:10

 

Pasak logopedės Bangos Žalienės, vaikutis jau gimsta su gebėjimu kalbėti, su visais reikalingais kalbos padargais, išsivysčiusia centrine nervų sistema. Mums tik bereikia kalbinės praktikos, kuri ir paleidžia kalbinį mechanizmą.

 

Tačiau tam, kad mažylis prakalbtų, jis turi turėti kalbinį motyvą, paprasčiau sakant – jis turi ne tik galėti, bet ir norėti kalbėti.

 

"Mūsų, tėvų, tikslas yra tą vaiko kalbinį mechanizmą užvesti, tai, žinoma, vyksta natūraliai per bendravimą. Kuo bendravimas ankstyvesnis, tuo anksčiau vaikutis ima kalbėti. Mamos tą intutyviai jaučia ir kalbina vaikutį dar jam negimus", - Mamyčių klubui pasakojo logopedė B.Žalienė.

 

Mamytė Jurga pasakoja dukrytei viską – ką jos šiandien valgys, kuo puošis, kur eis. Mama sako, jog net ir sauskelnių keitimas gali būti linksmas, jei kalbiesi ir žaidi su vaiku. Tiesa, mažoji Kamėja šio proceso nelabai mėgsta.

 

Tačiau sauskelnio procesas gali būti linksmesnis, jei šalia yra „kalbantys“ žaisliukai bei, žinoma, nuotaikinga ir spalvinga sauskelnių Disnėjaus animacija, kurią turi sauskelnės Hugies Super Dry.

 

{smallpic:1}

{smallpic:2}

 

Nemenka pagalba keičiant sauskelnes judriems vaikams – daugkartiniai užsegtukai. Jei užsegėte juos per stipriai, tai galėsite padaryti iš naujo ir atlaisvinti mažylio juosmenį.

 

O su dukryte daug kalbasi Jurga ne viena todėl, kad smagu, bet ir tam, kad formuotųsi vaikučio žodynas. Į pagalbą atskuba "kalbantys, eiles deklamuojantys ir dainuojantys" žaisliukai. Renkantis juos, svarbu patikrinti jų garsą, nes čaižus skambesys gąsdina mažylį, trikdo ir neramina.

 

Anot logopedės, pirmieji žodžiai, bendraujant su vaiku, turėtų būti paprasti, neturėtų būti ilgų sakinių ar sakinių konstrukcijų. Geriausia pradžioje dviejų trijų žodžių junginiai, pvz. mašina daro brim brim, šuo - au au, o vėliau žodžius junkite tarpusavyje ir sakinius ilginkite.

 

Bendravimo procese labai svarbus akių kontaktas. Nekalbėkite su vaiku nusisukę, neužtenka tik garso, vaikui reikia matyti jūsų akis.

 

{fotoblog:2460}

 

motinysteveza motinysteveza 13. Apr 2013, 18:46

taip įtikintos mamos 😀 tikrasis ugdymas slypi tikrai ne ryškiaspalviuose žaisluose. tarkim, mano dukros būtų turėjusios tokius žaislus(bet neturėjo/neturi!), esu tikra, kad nei viena dienele nebūtų anksčiau pradėjusios kalbėti 😀 mano mažylei pusantrų metukų, o kalba sakinukais, vyresnioji taip pat anksti pradėjo kalbėti.
taip, tai rėmėjų reklama. be jų nebūtų ir laidelės. (gerai pasvarsčius, būtų galima įžvelgti tokių žaislų naudą: pramoga, vaikas sudomintas keliolikai minučių, jie saugūs, galima su jais palikti vieną žaisti.) tačiau ir paminėjau, kad būtų patrauklesnė laida, jei prie tos reklamos gautume ir vertingos informacijos 😀

13. Apr 2013, 18:11

O aš nesutinku. Tokie kalbantys žaislai labai lavina vaikų kalbą, nes: nuolat kartojami žodžiai, kuriuos vartojame ir kasdien - vaikui bus greičiau įsimenami, plius mokomieji žaislai - dainuojantys, skaičiuojantys - ik į naudą. Beabejo nesakau, kad reikia vaikų kalbos raidą patikėti žaislams - anaiptol, tik kalbėjimas gyvai su vaiku, nuoaltinis daiktų ir būsenų įvardinimas, įdirbis turi didžiausią mokomąją galią ir tuo pačiu ryšo su viaku stiprinimą. Bet šios priemonės, tik kaip pagalbinės viso sudedamoji dalis. O kas dėl reklamos - taip, ne visai bendrame kontekste dera, tačiau suprantama, kad tai rėmėjo reklama.

motinysteveza motinysteveza 13. Apr 2013, 17:17

taip taip, ir man užkliūna kaskart rodomos keičiamos sauskelnės. 😀 programuoja mamų pasąmonę, kad būtent jas pirktų 😀. reportažas būtų patrauklesnis, jei būtų ne vien reklama, o informacija + reklama. kad su vaiku reikia kalbėti paprastais žodžiais žiūrint į akis ar kalbėti apie tai, kuo susidomėjęs tuo metu. tarkim, neverta su kūdikiu kalbėti apie medį, jei to medžio nėra prieš akis. tai žino kiekviena mama. nereikia ir logopedžių.
apie žaislus galima sukurti reportažą, bet visiškai kita tematika. nereikia mamų klaidinti, kad tie plastmasiniai "kalbantys" žaislai turės įtakos vaiko kalbai. nepalyginamai didesnis efektas gaunamas, kai mama pati "įgarsina" paprastą pliušinį žaisliuką. tai gali būti ir mamos rankų darbo.
o apie vaiko "prakalbinimą" tikrai gera tema ir įdomi mamoms. šia tema daug būtų galima papasakoti, kad ir laiko laidelės nepakaktų.
mano šio reportažo recenzija 😃

13. Apr 2013, 12:59

As taip pat nelabai tikiu, kad zaislai paspartins kalba. Jie vaikus bus idomus tada, kai jau jis kalbes ir supras ka sako ir dainuoja zaislas.

motinysteveza motinysteveza 13. Apr 2013, 10:52

nei per nago juodymą nepaskatins vaiko kalbos FP žaislai. reportažas nelabai susijęs su kalbos raidos paspartinimu.