VIDEO 8 SERIJA: Kaip elgtis, kai vaikas nebenori ant puoduko?

31. Aug 2015, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kiek daug mes išmokome: atpažinti, kada mažylis pasiruošęs mokytis sėstis ant puoduko, kaip paruošti mokymuisi patogią/tinkamą aplinką. Ir štai mūsų tikslas – jau pasiekiamas ranka.

1 SERIJA

2 SERIJA

3 SERIJA

4 SERIJA

5 SERIJA

6 SERIJA

7 SERIJA

Mūsų mažylis vis dažniau pasiprašo ant puoduko pats. Vis mažiau įvyksta “avarijų” ir pagaliau, didžiuodamiesi mes galime tai ištarti: taip, mano mažylis jau sėdasi ant puoduko. Valio! Tačiau kad ir kaip norėtųsi, džiaugtis, dar kiek anksti.

Mat mokymosi procesas susidaro iš keletos etapų:

-susipažinimo,

-perėmimo,

-įsisavinimo

-atoveiksmio – regreso.

Kitaip tariant, mokydamasis vaikutis daro du žingsnius pirmyn ir vieną atgal.

Kodėl vaikas praranda susidomėjimą puoduku?

Paaiškinimas gan paprastas. Vaikas praranda susidomėjimą puoduku ir pačiu mokymosi procesu panašiai kaip praranda susidomėjimą nenauju žaislu, numesdamas jį į tolimiausią kampą. Iš pradžių juk viskas, kas nauja, atrodo labai patrauklu – mama savo mažyliui skiria daug dėmesio, perkamas puodukas, naujos sauskelnės – kelnaitės. Tačiau naujovės baigiasi ir čia atslenka nuobodulys.

PATARIMAI, ką daryti:

Raskite įdomios veiklos

Grąžinti entuziazmą! O tai reiškia, kad reikia surasti įdomios veiklos, susijusios su puoduko istorija – galima spalvinti knygeles, žiūrėti filmukus.

Paskatinimo sistema veikia

Daugelis tėvelių įvertino paskatinimo sistemą, išreikšta lipdukais ar kitomis mažomis dovanėlėmis, už sėkmingą savarakišką atsisėdimą ant puoduko.

Būkite atviri naujovėms

Naujovės mokymosi procese taip pat puikiai veikia. Pavyzdžiui, berniukams galima pasiūlyti šlapintis atsistojus, o mergaitėms persėsti nuo puoduko ant tikro suaugusiųjų klozeto.

Mokomės higienos įpročių

Taip pat pradedame mokytis higienos įpročių – įsigyjame gražų vaikišką muilą, rankšluostį. Tai mažyliams patinka, mat suteikia galimybę pasijausti tikru suaugusiuoju.

Būkite kūrybiški

Na o jei į pasiūlymą atsisėsti ant puoduko iš savo vaiko išgirsime nuolatinį griežtą NE – nesinerviname, o geriau jam pasiūlome skirtingus variantus: o kur tu norėtum sėdėti ant puoduko – vonioje ar tualete?

Kitaip tariant, šis mokymosi sėstis ant puoduko procesas, tai dar viena puiki galimybė pasireikšti tėvelių kūrybiškumui. Kas geriau, jei ne jūs pažįstate savo mažylį ir žinote, kokie žaidimai jam patiks labiausiai. Beje, daugeliui mažyliui patinka truputį parungtyniauti – kas greičiau atsisės ant puoduko?

Sukaupkite visą savo kantrybę

Ir galiausiai, kad ir kaip norėtume būti vien tik pergalių kelyje, prisiminkime, jog vienas svarbiausių sėkmingo mokymosi akcentų – tai tėvų elgsena tuomet, kai vaikui nepavyksta.

Sukaupiame visą savo kantrybę, jei reikia į pagalbą pasitelkiame sauskelnes kelnaites, išpuoštas gražiomis Disnėjaus aplikacijomis, ant kurių piešinėlis dingsta tuomet, kai jos tampa šlapios. Ir vaikui leidžia suprasti skirtumą tarp savokų - sausa ir šlapia.

Jei procesas sustojo ilgesniam laikui, gali būti taip, kad per anksti jį pradėjote. Bet kelios savaitėlės pertraukos, kurios prabėgs kaip akimirka, gali pakeisti situaciją kardinaliai, jei tik mes nespausime mažylio.

Anksčiau ar vėliau tikrai pavyks.

Sėkmės!

20140530162155-91428.jpg