Vibracinis masažas po kosulio

Vibracinis masažas po kosulio

15. Dec 2012, 10:00

Kai vaikas stipriai kosėja, jam padėti gali vibracinis masažas, padėsiantis lengviau atsikosėti.

 

Konsultuoja masažuotoja Agnė Juodytė,  Baltijos Amerikos klinika

 

Vibracinis masažas nuo kosulio tinka įvairaus amžiaus vaikams. Jį daryti užtenka vieną kartą per dieną. Kaip sako masažuotoja Agnė Juodytė,  kartu su vibraciniu masažu galima naudoti eukaliptinį tepaliuką, kuris padeda mažyliui atsikosėti, jį naudojant lengviau pasišalina susikaupęs sekretas. Tepti tepaliuku reikia plaučių zonose – nugaroje, krūtinėje.

 

Pirmas etapas - glostymas

 

Svarbu, kad vaikas nesušaltų masažuojant, todėl ir kambaryje turi būti šilta, ir jūsų delnai turi būti šilti. Pirmiausia - švelnus vaikučio glostymas su aliejumi. Glostymas turi būti švelnus, kokia kryptimi jį darote, nelabai svarbu. Glostymą galima pradėti nuo delniukų ir paglostyti visą kūnelį.

 

Antras etapas – trynimas

 

Patrinkite odelę taip, kad ji šiek tiek švelniai paraustų.

 

Trečias etapas - maigymas, odos suspaudimas

 

Toks masažas turi būti daromas su visa ranka, jūs tarsi apgaubiate kūdikį, o ne maigote pirštais. Tai labai svarbu, kad vaikui neskaudėtų odos kitą dieną.

 

Ketvirtas etapas - vibracija

 

Vibracija daroma taip: jūsų delno pirštai šiek tiek sulenkti, atpalaiduojate riešą, kad nesigautų per kietas judesys, ir tuksenate vaikučiui nugaroje nuo apačios į viršų. Pradedate lengvai, tada šiek tiek stipriau. Maždaug 5-10 minučių, priklauso nuo vaiko, kiek jis išsėdi. Jei vaikas didesnis, po pilvuku dedame pagalvėlę, kad galvytė būtų apačioje. Tada sekretui (karkaliukams) lengviau pasišalinti. Jei vaikas neprieštarauja, galima po to pasiguldyti ant šoniuko ir tokį vibracinį masažiuką padaryti šoniukui.

 

Penktas etapas – barbenimas pirštais

 

Tai tarsi lietutis barbena - su pirštukais tuksename vaikui į nugarą. Galima tai daryti žaidimo forma, pavyzdžiui, deklamuojant eilėraštuką ar dainuojant dainelę („Atvažiavo traukinukas, tada išlipo drambliai, meškos..“ - ir taip kalbant tuksenkite). Galima per nugarytę patuksenti su guminiu dygliuotu kamuoliuku, jei mama tokį turi namuose.

 

Šeštas etapas – glostymas

 

Visą masažą pabaigiame švelniu vaikučio glostymu.

 

 Kiek turi trukti masažas?

Visas masažas turėtų trukti apie 15 -20 minučių, kiekvienas etapas maždaug po 5 minutes. Jau matote, kad paraudo odytė, užtenka, nereikėtų daugiau jos dirgint.

 

Jeigu vaikas verkia?


Vaikui negalima daryti masažo per prievartą, nes vėliau jis nemėgs nei masažų, nei mankštų. Geriausia prisitaikyti prie vaiko poreikių ir geros jo nuotaikos. Tai turi būti lyg smagus žaidimas.

 

Tai - gydomasis masažas!


Jei vaikas tik retai sukosėja, ar verta daryti tokį masažą? Masažistė Agnė sako, kad verta tada, jei mažylio Verta, jei kosuliukas neramina mamą. Paprastai vaikui daromas paprastas, profilaktinis masažas, kuris stiprina visą vaiko kūną. Šis, vibracinis masažas, yra gydomasis ir daromas tik tada, kai reikia, nereikia juo  piktnaudžiauti. Masažo specialistė sako, kad jį daryti reikia ne daugiau kaip 10 kartų, ir visais atvejais dėl to reiktų pasikonsultuoti su gydytoju.

 

Ar teko savo mažyliams išbandyti vibracinį masažą?