Vėjaraupiai: ar įmanoma jų išvengti?

Vėjaraupiai: ar įmanoma jų išvengti?

19. Apr 2012, 00:00

Atliktas tyrimas parodė: Lietuvos mamos pripažįsta vėjaraupių pavojų, tačiau vaikus nuo šios ligos saugo, remdamosi draugių patarimais.

 

7 iš 10 Lietuvos mamų pripažįsta, kad vėjaraupiai yra sunki infekcinė liga. Vis dėlto, bemaž pusė –  apie 47 proc. – motinų nežino, jog vėjaraupiai gali sukelti sunkias komplikacijas. Dauguma mamų, apie 81 proc., kliaujasi gydytojo patarimu, spręsdamos, kaip apsaugoti vaikus nuo šios ligos. Tačiau pusė (51 proc.) respondenčių remiasi mažiau patikimais šaltiniais: interneto forumais, artimųjų ir draugių ar pažįstamų patarimais.

 

Tokią padėtį atskleidžia Lietuvos mamų apklausa, kurią visuomeninės iniciatyvos „Saugok save“ užsakymu atliko bendrovė „RAIT“. Tyrimo metu apklausta 300 motinų, auginančių vieną arba daugiau vaikų.

 

Nors 57 proc. respondenčių mano, kad skiepai padeda apsaugoti vaikus nuo vėjaraupių komplikacijų, net 80 proc. apklaustų mamų teigia neskiepijusios vaikų nuo šios ligos. Paklaustos kodėl, mamos dažniausiai nurodė, jog persirgus šia liga ir taip įgyjamas imunitetas (18 proc.), neįrodyta skiepų nauda ir žala (13 proc.), trūksta informacijos apie ligą ir būdus nuo jos apsisaugoti (12 proc.).

 

Bemaž pusė (apie 45 proc.) respondenčių linkusios vaikus nuo vėjaraupių saugoti alternatyviais būdais – stiprinti jų imunitetą daugiau laiko leidžiant gryname ore, reguliariai vėdinant patalpas.

 

Apsisaugoti neįmanoma

 

Gydytoja Janina Zupkauskienė tvirtina, kad vėjaraupiai yra labai laki infekcija, todėl vaikštant gryname ore ar reguliariai vėdinant patalpas nuo jos apsisaugoti nepavyks.

 

„Neįmanoma iš anksto įvertinti, kaip vėjaraupiais sirgs vienas ar kitas asmuo, tad nereikėtų manyti, kad tai – lengva ar nepavojinga liga. Infekcija itin greitai plinta žmonių grupėse: vaikų darželiuose, mokyklose, darbovietėse, ir jokiais klinikiniais tyrimais nėra įrodyta, kad persirgus įgyjamas imunitetas yra geresnis nei įgytas skiepijant. Vakcinų efektyvumas siekia 90‒95 proc. Vien tai, kad skiepai gali padėti išvengti sunkių ligos komplikacijų, turėtų skatinti gyventojus atsakingai rinktis: ar apsaugoti savo vaikus, ar pasmerkti juos ligai“, ‒ komentuoja gydytoja J. Zupkauskienė.

 

Apklaustos mamos teigė, kad jei vėjaraupių vakcina būtų kompensuojama valstybės, savo vaikus skiepytų bemaž du trečdaliai (61 proc.) respondenčių. Savo vaikų neskiepytų 30 proc. tyrime dalyvavusių mamų.

 

Visuomeninės iniciatyvos „Saugok save“ vadovė Neringa Mikėnaitė pastebi, kad visuomenei trūksta žinių apie užkrečiamąsias ligas, imuninę sistemą ir jos stiprinimo būdus, todėl natūralios profilaktikos priemonės pervertinamos.

 

„Nors informacijos apie skiepus pakanka, gyventojai dažnai nesugeba kritiškai jos įvertinti, nepasitiki žiniomis apie vakcinas. Todėl gydytojo patarimas dažnai nueina perniek, ir priimdamos sprendimus mamos mieliau konsultuojasi su draugėmis ar bendramintėmis internete“, ‒ tvirtina N. Mikėnaitė.

 

Vėjaraupiais suserga vis daugiau vaikų

 

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, vaikų sergamumas vėjaraupiais per pastaruosius metus išaugo. Jei 2010 m. gegužę šia liga sirgo 1043 vaikai, tai 2011 m. tuo pačiu metu registruoti 1547 vaikų susirgimai.

 

Nuo vėjaraupių rekomenduojama skiepyti visus nuo 12 mėnesių ir vyresnius anksčiau nesirgusius vaikus, ypač lankančius darželius bei mokyklas ar sergančius lėtinėmis ligomis. Dažniausiai vėjaraupių vakciną rekomenduojama skiepyti kartu su tymų-parotito-raudonukės (MMR) vakcina. Europos ir pasaulio specialistai rekomenduoja 2 dozių vakcinavimo kursą.

 

Taip pat pasiskiepyti rekomenduojama ir suaugusiesiems, kurie slaugo ligonius ir nėra sirgę vėjaraupiais, bei kitus asmenis, turinčius didelę kontakto su šia infekcija riziką: vaikų darželių ir medicinos įstaigų darbuotojus, būsimų darželinukų tėvelius, o ypač – nėštumą planuojančias moteris, mat pastojus skiepytis nebegalima. Skiepytis nuo vėjaraupių turėtų ir asmenys, kurių imuninė sistema nusilpusi: sergančiuosius ŽIV / AIDS, lėtinėmis plaučių, kraujo ligomis, piktybiniais augliais, vartojančius steroidinius hormonus, imuninę sistemą slopinančius vaistus.

 

Mūsų šalyje vėjaraupių vakcina skiepijama nuo 1998 metų, vakcinos nuolat tobulinamos, tačiau skiepijimo kaštus turi apmokėti patys skiepijamieji. Tai – viena iš priežasčių, dėl ko skiepijamasi vangokai, todėl susirgimų skaičius didėja.

 

Jeigu skiepai nuo vėjaraupių būtų nemokami ir laisvai pasirenkami, ar pasinaudotum jais?

 

19. Apr 2012, 22:18

mes jau du kart sia liga pralenkem 😀

19. Apr 2012, 18:55

Na man sakė gyd., kad po 10d maždaug "išlenda" liga. . .maniškis dar su šašiukais, serga kaip tik šituo brudu . . .

19. Apr 2012, 18:47

su vejaraupiais dar tokia yra nesamone, ja uzsikretus, ligos pozymiai isryskeja praejus 21 parai mazdaug , tai va i pas mus darzely paskelbe pavoju, o dukryte susirgo tik po poros savaiciu, bijojau kad mazutis neuzsikrestu jam tada buvo tik 8 savaites, girdejau nuomoniu jog mazi tokie neserga, arba jei mama sirgus ir maitina mp tai kudikiai nesuserga, tai va galiu paneigt, mano mazulis uzsikrete nuo sesiaus, dziaugiuosi is dalies jog prasirgo dabar, ateityje bus ramiau ,o dar pasiseke kad lengva forma, nelabai buvo daug tu spuogiuku 😀

19. Apr 2012, 14:24

tai as ta ir turiu omeny,kad jeigu darzelyje vaikai serga,tai vesti ir savo vaika,kad uzsikrestu,arba jeigu kokie draugu vaikai serga,tai taip pat nuvesti,nes mazi vaikai lengvai perserga... mama man sake,kad mane taip pat vede pas draugus,kad uzsikresciau,bet matyt buvau atspari tiems vejaraupiams ir iki siol nesirgau,o gaila....

19. Apr 2012, 13:45

o kaip specialiai susargdinti?mano didzioji dukra,kai ejo i darzeli,tai jos gr labai daug susirgo vaikuciu,o ji ir nesirgo,tai kaip tada.

19. Apr 2012, 12:57

Austeja wakar gryzo is darzo su spuogeliu ant zando 😪 sian neweziau i darzeli ir aisku pati paemiau atostogas 😪 ziuresim kas bus toliau 😉 bet geriau butu,jog ji dabar prasirgtu 😉

19. Apr 2012, 09:16

na as suprantu tarkim jei i darzeli nuvedi tada uzsikrecia, bet mum is kelmes trenktis i kauna, tvarkytis dokumentus del raidos centro, susirgti, prarasti mankstas ir visa kita pagalba metine, nu nesamone😀 lauksim kol darzely prasides sitie sirgimai😃

19. Apr 2012, 09:06

as kaip tik manyciau,kad reiktu specialiai susirgdinti maziuka vaika,kad kuo lengviau persirgtu tai vejaraupiais,nes pvz. as ir mano vyras nesam sirge,tai kai dukra susirgs,greiciausiai ir mes uzsikresim,o suagusiems yra zymiai sunkiau persirgit,ir buna daugiau komplikaciju visokiu...

19. Apr 2012, 08:24

🤣 tai va butent, kad kazkaip net juokinga galvoju susikrausim daiktus, manta visa, nes visgi menesiui vystam😃 o cia sast ir iskart suserga, nes mama veze spec kad susirgtu😃 dar motinystes teises atimtu😃 😃

19. Apr 2012, 08:16

as suprantu, kad serga jais vaikai, bet negi dabar tiesiai ligai i nagus reiktu lysti?😃 nes va mum kaip tik pernai buvo tokia situacija, kad turejom vaziuoti i raidos centra, o ten va pranese, kad vejaraupiais dauguma serga, nu tai kazkaip ir nukelem velesniam laikui, negi dabar galvoju vaziuosim vien tam kad susirgtume 🤔