Važiuojant pykina vaiką!

Važiuojant pykina vaiką!

27. May 2012, 00:00

Tie, kas susidūrė su šia problema, žino, kad ji labai nemaloni ir sunkiai įveikiama. Kaip padėti vaikui, kurį važiuojant pykina?

 

Supimo liga yra susijusi su žmogaus vestibiuliniu aparatu. Važiavimas automobiliu, lėktuvu arba laivu, taip pat supimasis atrakcionuose ir netgi paprastose sūpynėse daugiau dirgina vestibiulinę sistemą. Kokie yra supimo ligos požymiai?

 

-Prasta savijauta, silpnumas, mieguistumas.

 

- Galvos skausmas ir galvos sukimasis.

 

- Pykinimas ir netgi vėmimas, pilvuko skausmas.

 

-Kartais supimo liga pasireiškia kraujospūdžio šokinėjimu, padažnėjusiu širdies plakimu.

 

Paprastai supimo liga ima kamuoti vyresnius kaip 1 -2 metukų vaikus. Nuo ko priklauso, kad vienas vaikas nuo to kenčia labiau, o kitam – nė motais, iki galo taip ir nežinoma. Manoma, kad vaikui augant šių problemų mažėja.

 

Patarimai vaikučių tėveliams prieš kelionę


Kelionė bus sklandesnė, jeigu prieš ją mažylis bus pavalgęs, pailsėjęs ir išsimiegojęs, žodžiu, nusiteikęs gerai. Tuo tarpu važiavimas visiškai tuščiu skrandžiu arba atvirkščiai, ką tik pavalgius, gali padidinti supimo ligą. Patariama pavalgyti maždaug 2-3 valandos iki kelionės. Geriausia, kad tai būtų lengvi užkandžiai – omletas, varškė, sumuštinis su sūriu ir panašiai, o ne aštrūs ir kvapnūs maisto produktai.

 

Gana efektyvu yra tam tikrų preparatų, mažinančių pykinimą, vartojimas prieš kelionę. Tačiau jie, kaip ir visi vaistai, turi pašalinį poveikį – sukelia sausumą burnoje, vaiko apatiją, todėl jų be gydytojo leidimo ir rekomendacijos vartoti negalima.

 

Vaikas automobilyje


Pasodinkite vaiką patogiai kėdutėje, veidu į kelią. Jeigu jam negera žiūrint į besikeičiančius vaizdus už lango, paprašykite jo užsimerkti. Blogavimą skatina karštis automobilyje, stiprūs kvapai. Tuo tarpu gaivaus oro gūsis veikia teigiamai. Pasiūlykite vaikui giliai pakvėpuoti – tai irgi gali padėti.

 

Kai kuriems vaikams padeda čiulpinuko čiulpimas, gumos kramtymas ar mažos skiltelės citrinos palaižymas. Juokas juokais, bet supimo liga „užkrečiama“ – jeigu vaikas pamatys, kad šalia jo sėdintis bloguoja, greičiausiai ir jam pasidarys negera...

 

Na, o jeigu išbandėte daug variantų ir niekas nepadeda, belieka nepamiršti polietileninių maišelių ir švarių servetėlių. Paprastai po blogavimo vaikui pagerėja.

 

Ar Tu ir Tavo mažylis bloguoja važiuojant automobiliu?