Kruopų košės – vertingas kūdikio maistas, ypač jei mažyliui jų duodama vis kitos rūšies, ir jis jų neatsisako.
Vertinga kruopų košė
Kruopos – vienas pirmųjų „rimto“ maisto produktų, kurio kūdikis ima ragauti sulaukus 6 arba 7 mėnesių (priklausomai, nuo ko pradeda primaitinti – daržovių ar kruopų). Visos kruopos yra vertingos, nes turi įvairių naudingų medžiagų: reikalingų amino rūgščių, riebalų, angliavandenių, ląstelienos, vitaminų B1, B2, PP, C, D, E, daug mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, magnio, geležies ir kt).
Geriausia – kruopų įvairovė
Kiekviena iš kruopų turi ir tik jai būdingų medžiagų bei savybių, todėl idealiausia, kai vaikas gauna visokių kruopų. Kartais mama, pastebėjusi, kad vaikučiui kuri nors viena košė ypač patinka, ją verda ir verda. Tačiau naudingiau kasdien virti vis kitokių košių, žinoma, jei mažylis joms neprieštarauja.
Kuo mažiau apdirbtos
Kūdikiui geriausia pirkti paprastas - neplikytas, nešlifuotas ir kitaip neapdirbtas kruopas. Tada jos turės daugiausia naudingųjų savybių. Mamų taip mėgstami greito paruošimo dribsniai neprilygsta paprastų kruopų savybėms, nors jas paruošti ir daug paprasčiau. Kruopas namuose patartina laikyti sausai ir geriau tamsioje vietoje, kad jos nesudrėgtų ir nepelytų.
Alergiškiems vaikams
Kaip ir prie bet kurio naujo maisto, kūdikį prie kruopienių reikia pratinti atsargiai, stebint, ar neberia, ar nepučia pilvuko, ar vaikas neviduriuoja. Labai retai kada alergizuoja ryžių ir avižų kruopos, dažniau vaiką gali išberti nuo manų ir grikių kruopų. Kruopas reikėtų kaitalioti, kad vaikas gautų įvairesnių maisto medžiagų.
Kruopų mišinys
Kai kurie kūdikiams skirti kruopų gaminiai yra pagaminti iš kelių rūšių kruopų. Jų galima duoti tada, kai vaikas susipažinęs su kiekviena iš tų kruopų ir jos nesukelia pašalinės reakcijos. Taigi, jei vaikučiui nestreikuoja pilvas, jo neberia odelės, galima paruošti kelių grūdų kruopienės arba parduotuvėje nupirkti jau paruoštą kruopų mišinį.
Keletas pastebėjimų apie skirtingas kruopas:
Ryžiai. Jie laikomi dietiniu maisto produktu, rekomenduojamu vaikams jau nuo 6 mėn. Šios kruopos nedirgina žarnyno, turi maisto medžiagas surišantį poveikį, todėl tinka kūdikiui, kurio laisvi viduriai. Jei vaikui viduriai linkę kietėti, ryžiais nepiktnaudžiaukite.
Avižos. Jose yra daugiau ląstelienos nei kitose kruopose, tinka kūdikiui, kurio viduriukai kieti. Avižos skatina žarnyno peristaltiką (judesius), tad vaikeliui šiek tiek lengviau pasituštinti.
Grikiai. Grikiai gerina peristaltiką, luobelėje yra vertingų ir ypatingą skonį suteikiančių maisto medžiagų, kurių nėra pačioje kruopoje. Tačiau kūdikį pratinant prie košių, geriau tinka grikiai be luobelės.
Miežiai. Miežinės kruopos yra vertingesnės nei perlinės (nes pastarosios yra tie patys miežiai, bet poliruoti), nes jose daugiau vertingųjų medžiagų.
Manai. Tai iš kviečių pagamintos kruopos, kurios yra kaloringiausios iš kruopų. Tinka svorio prastai priaugančiam kūdikiui.
Kokia kruopų košė yra mėgstamiausia jūsų vaiko?
valgome visas,tik manu reciau 😃
nevalgo kriepieniu maziukas ,dukryte labiau jas megsta
kol kas megstamos visos kurias valge 😀 ir visas valgo su dideliu apetitu 😀