Vaikystė: su saldainiais ar be jų?

Vaikystė: su saldainiais ar be jų?

03. Feb 2013, 00:00

„Be saldainių neužauga nė vienas vaikas“ – ko gero, šis posakis yra teisingas, tačiau mūsų, tėvų, pareiga padaryti taip, kad saldainiai netaptų vaikams kasdieniu maistu ir manija.

 

Neskatinkite saldainiais

 

Niekuomet neskatinkite vaiko žadėdami gabalėlį šokolado arba saldainį. Sugalvokite kitą prizą nusipelniusiam mažyliui, pavyzdžiui, leiskite padaryti tai, ką vaikas labiausiai mėgsta, arba pažadėkite smagų žaidimą drauge. Dėmesys iš tėvų pusės yra geriausia paskata vaikui, todėl vietoj atlygio „saldainis“ pasiūlykite drauge pažaisti mėgstamą žaidimą, pastatyti didelį bokštą iš Lego arba virtuvėje drauge išsikepti mėgstamų sausainių.

 

Taisyklės skirtos visiems

 

Sukurkite namų taisykles, pavyzdžiui, kad saldumynai valgomi tik po valgio. Arba, kad saldumynai valgomi savaitgalį. Tada laikykitės taisyklių, nenusiženkite joms. Beje, tos pačios taisyklės turi galioti ir jums. Neslėpkite saldainių spintoje, kad galėtumėte paslapčia nuo vaiko suvalgyti.

 

Vienas didelis ar trys maži?

 

Jei jau perkate saldumynų, verčiau pirkite ne vieną didelį saldainį, o tris mažus. Mažylis suvalgys vieną, antrą, o trečio gal ir nenorės. O suvalgyti visą didelį saldainį jam gali būti garbės reikalas.

 

Gaminkite saldainius namuose

 

Vaikams dažnai patinka spalvotas saldainių popieriukas, kuris juos vilioja dar labiau, negu turinys. Galite pažaisti tokį žaidimą – į spalvotus saldainių popieriukus įvyniokite raziną, džiovintą obuoliuką ar abrikosą. Internete rasite sveikuoliškų saldainių receptų, kuriuos galite pagaminti ir namų sąlygomis.

 

Atidėkite pažintį su saldainiais kuo vėlesniam laikui

 

Visiškai atsisakyti saldainių- kraštutinumas, kuris kažin ar duos teigiamų rezultatų. Uždraustas vaisius yra saldus, todėl radęs progą svetur, vaikas gali jų tiek privalgyti, kad sunegaluos. Geresnis variantas- mokyti vaiką saikingo saldainių valgymo. Nelaikykite namuose saldainių, atsisakykite jų patys, jeigu svajojate, kad mažylis jų paragautų  kuo vėliau.

 

Kokio amžiaus buvo jūsų mažylis, kai pirmą kartą paragavo saldainių?

 

03. Feb 2013, 14:34

visada po pusryciu mociute palepina pries mokykla,darzeli jau zino, kad priklausi po du 😀o siaip neturi manijos saldumynams ypac tortams

03. Feb 2013, 11:48

Maniske saldainiu paragavo dvieju metu. Dabar per diena koki viena saldainuka duodam arba isvis stengiames be saldainiu issiversti. O labiausiai nervina, kai nuvaziuojam pas senelius i kaima, tai seneliai noredami prisigerinti viena saldaini po kito duoda 😕 Nesvarbu, kad vaikas nevalges dar buna, bet saldainiai eina ten i trasa

03. Feb 2013, 10:25

Hm, anksti paragavo, gal metukų virš buvo, nors ne vienas dėdė šokolado davė, dar nevaikščiojo, neleidom, bet spėjo įduoti, to pasekoje nubėrė, vėliau viena močiutė čiulpinukus ėmė pirkt, uždraudžiau, nes mn jei išvis nepriimtini, o kita močiutė, lig šiolei turi jam saldainių(nors su dantukais vargstam) ir sako, nieko čia tokio, jis atsargiai valgo . . . atsargiai ar ne, bet to pasekoje jau KMUK turėsim vykti, dantuką taisyti. tad saldaines KUO VĖLIAU 😉 aip pat ir su saldžiais gėrimais 😉

Gintarep Gintarep 03. Feb 2013, 09:27

Pas mus viesai stovi saldainiai ir juos vartoja tik po valgio, nes kitaip "nykstukai suvalgo ir nebuna ju" 😀