Vaikų lauko drabužiai žiemą: kaip tinkamai pasirinkti?

Vaikų lauko drabužiai žiemą: kaip tinkamai pasirinkti?

16. Jan 2018, 06:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Rinkdamiesi vaikams drabužius į žiemišką lauką ieškome jų patogių ir, žinoma, šiltų. Tačiau neretai susimąstome - kas geriau daug judančiam, aktyviam vaikui - kombinezonas, striukė ar paltukas? 

Pasak specialistų, renkantis žiemos kombinezoną, labai svarbu atsižvelgti į vaiko amžių (kūdikis, mažylis ar didelis vaikas) bei jo būdą (ramesnis ar aktyvesnis).

20171205154345-19286.jpg

Kombinezonai kūdikiams

Kūdikiai nuo gimimo iki metukų, kol pradeda vaikščioti, didžiąją laiko dalį lauke leidžia sėdėdami vėžimėlyje arba rogutėse. Jie labai mažai juda, dažnai miega vėžimėlyje, todėl jiems vienareikšmiškai yra patogiau vientisas kombinezonas su natūralių pūkų užpildu. Tokie kombinezonai dažnai yra lengvučiai ir minkštučiai, po jais nereikia vaiko prirengti storu drabužių sluoksniu. 

Jei Jūsų mažylis yra alergiškas pūkui, jam tiks kombinezonas su presuoto poliesterio užpildu. Jo storis yra matuojamas g/m2. Renkantis kombinezoną kūdikiui, šis rodiklis turi būti ne mažesnis nei 200 g. Jie veikia temperatūros izoliacijos principu ir palaiko optimalią kūno temperatūrą. Tokie kombinezonai yra labai populiarūs Skandinavijoje.

Renkantis kombinezoną kūdikiui, Jums tikrai pravers toks, kuris turi rankogalių ir kojūgalių atlenkimo funkciją. Jei yra galimybė paslėpti rankytes ir kojytes, jums nereikės papildomai rūpintis šiltais batukais ir pirštinytėmis.

20171205154418-37048.jpg

Kombinezonai vaikščiojantiems mažyliams

Kai tik vaikas pradeda vaikščioti ir vis dažniau nori tyrinėti aplinką, pasidaro judresnis, aktyvesnis. Todėl renkantis kombinezoną, reikia atsižvelgti į užpildo pasirinkimą (pūkas ar poliesteris) bei šilumos charakteristikas. Kombinezonas neturi būti per šiltas. Poliesterio užpildas su 150-160 g tankiu idealiai tinka lietuviškai žiemai. Kombinezonas bus pakankamai lengvas ir plonas, kad nevaržytų vaiko judesių ir tuo pačiu bus pakankamai šiltas, paprastai tinkamas iki minus 25 šalčio. 

Vaikui aktyviai judant, svarbūs tampa dar du rodikliai: kombinezono atsparumas drėgmei bei jo kvėpavimo rodikliai. Dažnai tai yra neatsiejami dalykai. Kartu šiuos du rodiklius jungia viena sąvoka - membraninys audinys, dažniau vadinamas tiesiog "membrana". 

Kas gi yra ta "membrana"?

Membraninis audinys tai viršutinė kombinezono/striukės medžiaga, kuri priartinus atrodo kaip mažytės mikroporos. Jo struktūra yra tokia maža, kad vandens lašas negali įsiskverbti į audinį, tačiau iš apačios maži tarpeliai leidžia išgarinti drėgmę, t.y. vaiko prakaitą. Tokiu būdu iš išorės vaiko oda apsaugoma nuo dregmės patekimo, o iš vidaus kūnas "kvėpuoja".

20171205163004-81267.jpg

Vidutinis ir pakankamas kasdieniam vaiko naudojimui atsparumo drėgmei rodiklis yra 8-10 000 mm. Jei esate labai aktyvūs, lauke praleidžiate išties daug laiko (pvz. lankote lauko darželio grupę), rinkitės kombinezoną su didesniu rodikliu, nuo 10 000 mm.

20171205154542-22531.jpg

Koks kombinezonas yra patogesnis - vientisas ar dviejų dalių komplektukas? 

Vienareikšmiško atsakymo nėra. Rinkitės tokį, kuris yra patogesnis.

Vientisas kombinezonas lengviau aprengiamas ir nurengiamas. Jis puikiai apsaugo nuo sniego patekimo į vidų. Voliotis ant sniego - tikrai geriausias variantas.

Dviejų dalių komplektas funkcionalesnis dėl to, kad striukytę galima užsidėti be kombikelnių, jei neplanuojate eiti "ant sniego", o tiesiog einate pasivaikščioti. Striukę lengviau nurengti esant šiltoje patalpoje, pvz važiuojant mašinoje arba užėjus į parduotuvę. Tačiau, renkantis dviejų dalių kombinezoną, įsitikinkite, kad striukė yra pritaikyta vilkėti atskirai be kombikelnių (ar ji pakankamai ilga, ar ne per plati, ar galima ją pasiaurinti). Mat paprastai komplektukai yra gaminami taip, kad būtų dėvimi naudojant abi kostiumo dalis vienu metu.

Didesni vaikai, mokyklinukai paprastai renkasi tik šiltą striukę arba mergaitišką variantą - paltuką. Pasirinkus tinkamus ilgesnio aulo žieminius batukus kasdienai galima nenaudoti sniego kelnių. Jų prireiks tik siaučiant ant sniego.

20171205154445-54635.jpg

Kokių klaidų tėvams nedaryti, renkantis lauko drabužius vaikui?

Labai klaidinga manyti, kad "storas kombinezonas yra šiltas", "toks plonytis kombinezonas, vaikas sušals". Iš tikrųjų, šiuolaikinės technologijos yra toli pažengusios ir šiuo metu kokybiškų gamintojų šilti drabužiai yra gan plonyčiai, bet garantuoja tinkamą termoizoliaciją, puikiai apsaugo nuo šalčio, vėjo, drėgmės ir net nuo purvo! 

Kuo plonesnis kombinezonas, tuo lengviau vaikui judėti, žaisti. Pasiteiraukite pardavėjo apie kombinezono sudėtį, jo techninius parametrus, kitas savybes. Patyręs konsultantas parinks kombinezoną, kuris idealiai tiks būtent Jūsų vaikui. 

20171205154609-87281.jpg

Kaip parinkti tinkamą dydį? Ar tinka lauko drabužį pirkti “išaugimui”?

Lauko drabužiai turi būti pakankamai erdvūs, kad, esant reikalui, galėtumėte apsirengti papildomus drabužių sluoksnius (termorūbus, apatinį kombinezoną, flisą). Taip pat turi likti šiek tiek vietos oro cirkuliacijai, kad oras kombinezono viduje galėtų sušilti, o vaikas judėdamas neprakaituotų. 

Per mažas arba stipriai per didelis drabužis tinkamai neatliks savo funkcijų. Jei renkatės ištisinį kombinezoną, atkreipkite dėmesį į ilgį nuo kaklo iki klynuko. Vaikui sėdint arba jam pasilenkus, per klynuką neturi veržti, turi likti šiek tiek vietos, kad vaikas galėtų laisvai judėti. Taip pat būtinai atkreipkite dėmesį į rankovių ilgį: paprašykite vaiką iškelti tiesias rankas iki pečių lygio. Tokios padėties rankovė turi dengti vaiko riešą. 

Renkantis kombinezono dydį, atsižvelkite į vaiko amžių ir pasistenkite numatyti, kiek vaikas užaugs per žiemos sezoną, kol renksitės žiemos drabužį. 

Kūdikiai auga labai sparčiai, todėl dažnai naujagimiui tenka pirkti stipriai per didelį kombinezoną. Vaikui bręstant, sulėtėja augimas ir jau nuo 3-4 metukų amžiaus galima bandyti parinkti kombinezoną "dviem žiemom". Tam labai praverčia taip vadinama "augimo funkcija", kurią naudoja kai kurie gamintojai (pvz. Columbia). Ji leidžia prailginti striukės rankovių ir kelnių ilgį apie 3-4 cm.

Daugiau informacijos rasite: penkisezonai.lt

20171205154635-38551.jpg

20171205154654-95709.jpg