Vaikų dantukų priešai – kaip juos nugalėti? Pataria gydytoja odontologė

28. Sep 2018, 11:27 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pirmasis vaiko dantukas pradeda dygti sulaukus maždaug 6 mėnesių, o visi dvidešimt dantukų turėtų išdygti sulaukus apie 30 mėnesių. Ir nors laiko tarpas nėra didelis, Nacionalinis dantų ir veido tyrimų institutas nustatė, kad beveik trečdalis šių mažylių jau spėja susidurti su pažeistu dantų emaliu. Pasak gydytojos odontologės Nidos Aganauskienės, su amžiumi šis skaičius tik didėja, o pagrindinė to priežastis yra per mažas tėvelių ir vaikų dėmesys burnos higienai. Gydytoja pataria, kaip efektyviai ir lengvai kovoti su vaikų dantukų priešais, kad sveika šypsena jie galėtų džiaugtis išaugus ne tik pieniniams, bet ir nuolatiniams dantukams.

20180928112601-38576.jpg

Nuo kada reikia susirūpinti vaikų burnos priežiūra?

Klaidinga manyti, kad vaikų burnos higiena reikia susirūpinti tik išdygus pirmajam dantukui. Pasak jau 10 metų gydytoja odontologe dirbančios N. Aganauskienės, burnoje, dar nė neišdygus dantims, knibžda begalės mikrobų, Todėl svarbu pasirūpinti kūdikio burnos higiena. Yra sukurti ir specialūs suaugusiajam ant piršto uždedami guminiai dantų šepetėliai, masažuojantys ir valantys vaikučių dantenas. 

Taip pat itin daug dėmesio vaikų dantukams reikia skirti, kai pieninius dantis ima keisti nuolatiniai. Dažniausiai šis procesas prasideda vaikui sulaukus 6 metų, o baigiasi maždaug trylikos. „Kai vaiko dantys ima keistis, naujieji dantukai būna itin pažeidžiami, mat dar neiškritę senieji jau gali būti apimti ėduonies ir taip skatinti naujųjų dantukų gedimą. Taip pat neseniai išdygęs dantukas yra greičiau pažeidžimas ėduonies. Šiuo periodu reikia itin atidžiai stebėti, kad vaikas nepamirštų išsivalyti dantų, o pastebėjus pažeisto dantų emalio simptomus, tokius kaip baltų dėmelių formavimasis dantų paviršiuje, ruduojančių skylučių atsiradimas, skausmas ar jautrumas, – kreiptis į odontologą“, – rekomenduoja„112 odontologų centro“ gydytoja N. Aganauskienė. 

Kas skatina dantukų ligas?

N. Aganauskienės teigimu, pirmiausia tam, kad tėveliai galėtų tinkamai pasirūpinti savo atžalų dantukais, jie turi gerai suprasti, kodėl ir kaip dantų emalis yra pažeidžiamas. „Jokia paslaptis, kad vaikai mėgsta smaguriauti, o dantukus išsivalyti kartais pamiršta. Dėl to jų burnoje gausu nedraugiškų bakterijų, kurios skatina dantų demineralizaciją arba, kitaip tariant, emalio tirpimą. Pažeistas emalis dantis paverčia jautrius, silpnus ir neatsparius ėduoniui. Nesiėmus tinkamų priemonių šiam procesui suvaldyti, gali baigtis liūdnai – danties plombavimu, o esant rimtam pažeidimui – net danties rovimu. Todėl dėmesys maistui bei tinkamai dantų higienai yra labai svarbu“, – pasakoja gydytoja.

Pagrindinė priežastis, dėl kurios burnoje esančios bakterijos gadina dantis, yra angliavandeniai. Pasak gydytojos, būtent jais minta bakterijos, kurios sukelia ėduonį. Procesas vyksta labai paprastai: burnoje esančios bakterijos angliavandenius skaido iki rūgščių ir taip skatina seilių pH mažėjimą, dėl to vyksta danties audinių demineralizacija. Kadangi angliavandeniai yra žmogaus energijos šaltinis, jų atsisakyti nepavyks, todėl patariama pasistengti bent kontroliuoti sveikų produktų (augalinės kilmės)  ir kenksmingų angliavandenių (turintys rafinuoto cukraus, apdirbtų grūdų ir transriebalų) kiekį. Pavyzdžiui, vietoje šokolado geriau rinktis kruopas, vaisius, daržoves ir t. t. 

O jeigu cukraus produktų mitybos racione atsisakyti nepavyksta, N. Aganauskienė pataria po kiekvieno tokio maisto dantukus vaikui praskalauti bent vandeniu. Svarbiausia – burnos ertmėje išlaikyti sveiką pH indeksą, kuris neleis susidaryti rūgštinei terpei. „Jei jūsų vaikas mėgsta užkandžiauti, svarbu maistą dozuoti ir tarp porcijų daryti bent 45 minučių tarpus. Šis laikas yra optimalus, kol vaiko burnoje pH indeksas susinormalizuoja pats. Jeigu vaikas užkandžiauja dažniau, net jeigu tai sveikas maistas, balanso pasiekti nepavyks ir nedraugiškos bakterijos turės didesnę tikimybę prasiskverbti į dantukus“, – sako gydytoja, patikslindama, kad neutralus pH indeksas yra 7, žemiau šio rodiklio – rūgštėjanti terpė, aukščiau – šarmėjanti terpė. Taip pat gydytoja pataria nepiktnaudžiauti žemą pH turinčiais produktais, tokiais kaip gazuoti gėrimai, sultys, sausainiai ir kt., mat kuo produktas rūgštingesnis, tuo jis kenksmingesnis. 

Kaip apsaugoti vaikų dantukus?

Kaip jau turbūt supratote, esminis būdas išlaikyti tinkamą pH balansą vaiko burnoje – taisyklinga burnos higiena. O ją užtikrinti padeda tinkamai parinktos dantų priežiūros priemonės ir teisingos rutinos formavimas. Pasak gydytojos, svarbu vaikui įskiepyti, kad dantukais rūpintis yra privalu. 

Keli patarimai, padėsiantys vaikų dantis sveikus išlaikyti ilgiau:

Vaikams burną reikia valyti ne tik pasirodžius pirmajam dantukui, bet ir tada, kai jų dar nėra. Kūdikiams skirti specialūs ant suaugusiojo piršto uždedami guminiai šepetėliai arba galima naudoti sudrėkintą medvilninės medžiagos gabalėlį. Tai padeda priprasti prie būsimų dantų valymo.

Vaikams iki 3 metų dantų pastos naudoti reikia nedaug – užtenka ryžio grūdo dydžio, o vyresniems reikėtų naudoti žirnio dydžio kiekį.

Svarbu yra nuvalyti dantis iš visų paviršių du kartus per dieną. Turi nelikti jokių apnašų.

Būtina pasirūpinti, kad dantų pastoje būtų veikliųjų medžiagų, kurios padėtų sutvirtėti dantukams. Pavyzdžiui, „Biorepair“ dantų pastoje esančios bioaktyviosios mikrodalelės „Microrepair“ yra analogiškos dantų emalio sudedamajai daliai hidroksiapatitui, todėl jos gali įskverbti į pažeisto dantų emalio mikroįtrūkimus ir taip sustiprinti emalį. Gydytoja šią dantų pastą rekomenduoja ne tik vaikams, bet ir jų tėveliams.

Sulaukus 2 metukų vaikų dantis kas dieną būtų idealu valyti su dantų siūlu.

Reikėtų vengti dalintis maisto įrankius ar čiulptukus su atžalomis. Suaugusiojo burnos terpėje taip pat gausu bakterijų, todėl neperduokite jų savo vaikams. Pavyzdžiui, nukritusio čiulptuko nevalykite savo seilėmis. 

Prieš miegą patartina atsigerti vandens. Pienas, sultys ir kiti gėrimai turi cukraus, todėl naktį jis neigiamai paveikia dantukus.

Stebėkite, kaip vaikai prižiūri dantukus bent iki tol, kol vaikui sukaks 8 metai. Galima netgi sugalvoti žaismingus egzaminus, kad vaikai jums patys parodytų ir papasakotų, kaip reikia rūpintis burnos higiena. Paverskite dantų priežiūrą smagiu užsiėmimu.

Plačiau apie dantų pastą „Biorepair“:

Anksčiau dantų emalio atkurti nebuvo galima, tačiau dėl šiuolaikinių technologijų situacija pasikeitė. „Biorepair“ dantų pastos sudėtyje esančios mikrodalelės gali įsiskverbti į emalio pažeidimus, juos užpildyti ir taip atkurti pažeidimus bei sustiprinant pačius dantis. Ji yra visiškai saugi bei tinkama naudoti vaikams, o dėl sudėtyje esančio žemuogių ekstrakto taip pat lengvina dantų dygimą bei drėkina ir maitina dantenas. „Biorepair“ – tai revoliucija dantų priežiūroje.