Vaikštome basomis

Vaikštome basomis

04. Jun 2015, 06:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Bėgioti basomis po šiltą smėliuką, šlapią žolytę ar smulkius akmenukus iš tiesų yra naudinga vaikui. Kodėl sveika pabūti basomis?

  • Vaikų kojų pėdutėse yra daug aktyvių taškų, susijusių su vaiko centrine nervų sistema, kuriuos stimuliuojant aktyvėja jo psichomotorinis vystymasis.
  • Vaikščiojant basomis per nelygius paviršius: smėliuką, žolę, akmenukus ir panašiai, ne tik masažuojamos vaikų pėdutės, bet ir stimuliuojami aktyvieji taškai, o tai reiškia, turi teigiamos įtakos vaikų vystymuisi, netgi jo mąstymui.
  • Tai neabejotina naudinga vaikų fizinei sveikatai: vaikščiojant basomis po nelygius paviršius gerėja vaiko koordinacija ir pusiausvyra, stiprėja raumenukai. 
  • Jeigu yra bent menkiausia proga, leiskite savo mažyliui pasivaikščioti basomis. Kad jam būtų smagiau, nusiaukite batus ir jūs.

Gali būti, kad vaikui iš pirmo karto nepatiks „nestabilus“ smėlis prie jūros. Tada iš pradžių jam leiskite basomis pavaikščioti tvirtesniu paviršiumi: žole, lauko keliuku, o tik tada pasiūlykite minkštą ir iš po kojų slystantį pajūrio smėlį.

Pirmą kartą pamatęs milžinišką jūrą, mažutėlis gali jos išsigąsti. Tad pažintį su dideliais vandens telkiniais pradėkite nuo tvenkinio, upės ar ežero. O jau tada ir prie jūros mažylis jausis daug saugiau.

SVARBU! Jei nesate tikra, kad vieta, kurioje mažylis vaikščios, yra švari ir saugi jo kojytėms, verčiau atidėkite „basų kojų mokyklą“. Tik įsitikinę, kad aplink nėra sudužusių butelių, nuorūkų ir gyvūnų paliktų „dovanėlių“, leiskite mažyliui lakstyti basomis.

Namie - basomis ar avint basutes?  

Kaip geriau kambaryje vaikštinėti metukų ir vyresniam mažyliui, kurio kojytės ir pėdutės dar tik formuojasi - su kojinėmis, basomis ar avint basutes?

Pasak "Ortopedijos centro" traumatologo ortopedo Haroldo Bernoto, jei visą dieną būnate namie, tuomet pusę vaikučio vaikštinėjimo laiko jis turėtų avėti basutes. Nors ir neturite jokių pėdučių problemų, jos atrodo gražiai ir sveikai, tačiau grindų paviršius (laminatas, linoleumas ar parketas) neturi jokio dirgiklio.

Taigi vaikštinėdamas basomis vaikučio pėdos nėra dirginamos, taigi jos remiasi visu paviršiumi. Vasarą lauke labai sveika vaikštinėti vaikui basomis ant smėlio, žolės, akmenukų ir kitų saugių paviršių, kurie yra puikus dirgiklis pėdų, todėl jų raumenukai nuolat susitraukinėja ir taip dirba.

Tačiau kambaryje taip nėra. Tad pusę laiko leiskite bėginėti basomis ar su neslystančiomis kojinėmis, pusę laiko apaukite basutes, kurių vidinis paviršius yra pritaikytas mažylio pėdai.

20150603223642-19726.jpg