Vaiko ūgis ir svoris atspindi jo fizinę sveikatą

Vaiko ūgis ir svoris atspindi jo fizinę sveikatą

06. Jun 2011, 00:00

 

Pasak vaikų neurologės Laimos Mikulėnaitės, normalus vaiko ūgis ir svoris atspindi jo fizinę sveikatą. Todėl kiekvienas tėtis ir mamytė, senelis ir močiutė rūpinasi, kad tas vaiko svoris normaliai augtų.

 

Antras svarbus dalykas – normalus vaiko ūgis ir svoris lemia ir normalią vaiko raidą bei vystymąsi.

 

Mokslininkai yra nustatę, jei vaiko svoris neauga, neauga jo, paprastai tariant, „protas“. Lygiai taip pat vaikai, kurie negauna pakankamai maisto medžiagų, turi motorinės raidos sutrikimų bei kalbos raidos sutrikimų.

 

Nes 60 procentų maisto medžiagų, kurias vaikas gauna pirmaisiais gyvenimo metais – skirti būtent smegenų veiklai palaikyti.

 

Yra kelios taisyklės, padedančios sudaryti teisingus maitinimosi pagrindus ir leidžiančios mažylį teisingai maitinti jam augant. Specialistė patarė vadovautis šiomis taisyklėmis kuo anksčiau, geriausia nuo pat gimimo.

 

1) Pirma taisyklė – stengtis kuo ilgiau maitinti krūtimi. „Sakoma, jog vaiką galima maitinti kiek nori ir kada nori. Tačiau ne visai su tuo sutikčiau – jei kūdikį maitiname krūtimi be jokių intervalų, mums sunku suprasti, kada išties vaikutis nori valgyti. Tad reikų daryti tam tikras petraukas atsižvelgiant į individualius mažylio poreikius“, - aiškino vaikų neurologė.

 

Juk ne kiekvienas vaiko verksmas ir signalas rodo, kad jis yra alkanas.

 

2) Antra taisyklė – įsiklausykite į vaiko poreikius. Jeigu vaikas ima zirzti, gal jam nuobodu, gal jis nori pažaisti, o vietoje jo poreikių išpildymo mes jam siūlome valgyti. O po to stebimės, kad taip daug suaugusių žmonių susinervinę puola prie šaldytuvo užkandžiauti.

 

3) Trečia taisyklė – leisti vaikučiui pajusti alkį. Taip, tai išties sudėtinga, bet mes duodame jam valgyti, bėgiojame su šaukštu po kambarį, kad tik kąsnelį suvalgytų. Tačiau to jokiu būdu nereikia daryti. Palaukite, kol mažylis išalks ir su malonumu viską suvalgys.

06. Jun 2011, 15:06

o maniskis kai tokios kartsos dienos labai mazai valgo ir dar maziau geria ☹ del maisto tai nesuku galvos nes vakare kai jau atvesta oras tai pavalgo, bet jis labai mazai geria skysciu. siuliau visko ir sulciu ir pienuko o y vandeny net ziuret nenori.... dar juodos arbatos bisky geria ir viskas

06. Jun 2011, 09:57

Išites taiklūs patarimai.

06. Jun 2011, 00:16

geras straipsniukas😀