Vaiko „nedraugiškumas“: kada sunerimti

Vaiko „nedraugiškumas“: kada sunerimti

05. Oct 2012, 00:00

Vaikas nenori žaisti ir bendrauti su kitais vaikais – pvz. nesidalina žaislais, atstumia bendraamžius. Ar verta išties nerimauti ir kodėl taip atsitinka?

 

„Nedraugiškumas“ išryškėja antraisiais gyvenimo metais

 

Būna, kai dvimetis trimetis ypatingai "saugo" savo teritoriją ir nelinkęs bendrauti su kitais vaikais. Dėl to dažnai susirūpina tėvai. Jei kitas mažylis nori "pasiskolinti" tavo vaikučio daiktą, jis ima ir pastumia arba mušasi. Kaip išmokyti vaiką būti draugiškesniam?

 

Kaip sako psichologas Antanas Mockus, „nedraugiškumas“ pradeda ryškėti antraisiais gyvenimo metais. Šiuo amžiaus tarpsniu vaikai pradeda suvokti skirtumą tarp savęs ir kitų, tarp pažįstamų ir nepažįstamų, todėl ne su visais yra tokie draugiški.

 

Nors daugelis vaikų noriai žaidžia su kitais vaikais, stebi jų elgesį, tačiau kartais bendri žaidimai baigiasi ašaromis. Jeigu Jūsų vaikas nedraugiškai elgiasi su kitais vaikais, tai dar nereiškia, kad jis iš prigimties yra nebendraujantis.

 

Žaiskite su savo vaiku kuo dažniau

 

Iš tikrųjų, anot psichologo, mažyliai gali būti labai draugiški, tačiau esant tam tikroms sąlygoms – kai kiti jam yra gerai pažįstami ir kai vaikas jaučiasi saugus ir laimingas. Manoma, kad antraisiais gyvenimo metais pradeda formuotis socialiniai įgūdžiai, vaikais vis daugiau tampa pasirengęs žaisti su kitais.

 

"Tačiau kol jis įgis socialinių įgūdžių, taps draugiškesnis (pvz., pasidalins žaislu, kai to nenori), prireiks nemažai laiko. Tad apsiginkluokite kantrybe. Žaiskite su savo vaiku kuo dažniau. Tokiu būdu vaikas labiau pasirengs bendrauti ir žaisti.

 

Sudarykite sąlygas vaikui pažaisti su kitais vaikais. Galėdamas žaisti su kitais vaikais jūsų mažylis įgis daugiau bendravimo patirties ir gali tapti pakankamai draugiškas", - Mamyčių klubui pasakojo psichologas A. Mockus.