Vaiko kalbos raida nuo gimimo iki metų

Vaiko kalbos raida nuo gimimo iki metų

30. Sep 2015, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pirmoji naujagimio kalba yra verksmas. Juo mažylis išsako, kaip jaučiasi ir ko nori. O kada laukti pirmojo sąmoningo žodelio?

Naujagimis

Jau nėštumo pabaigoje mamos pilve gyvenantis kūdikis girdi mamos balsą, todėl gimus gali atpažinti jį. Su naujagimiui kalbėkite nuopirmųjų dienų - pasakokite, ką veikiate, kalbinkite jį, kai jis nemiega - keičiant sauskelnes, perrengiant ir panašiai. Jei su vaikučiu daug kalbėsite nuo pirmųjų dinų, jis ne tik jausis saugus, bet ir taip paskatinsite jo kalbos raidą.

3 mėnesiai

Kūdikis jau taria balses "a", "e", "o". Įdomu, kad panašius tokius pirmuosius garsus kūdikiais taria įvairiose pasaulio šalyse. Skirtingais atspalviais tariami minėti garsai - balsės, reiškia skirtingą mažylio nuotaiką. Iš jų atspalvių galime suprasti, kada kūdikis liūdi, kada payksta, o kada yra viskuo patenkintas.

6 mėnesiai

Pusės metų kūdikis jau moka juoktis balsu, jis spygauja ir guguoja dvigarsiais. Tokiais kaip "gu", "gu-gu", "ba", "ba-ba" ir panašiais. Tai akivaizdu, kai vyksta dialogas tarp mamos ir kūdikio. Žiūrėdami kūdikiui į akis, pasilenkę prie jo, pakalbinkite, sakydami "Labas", nepamirškite nusišypsoti. Tikriausiai ilgai nelaukęs mažylis apdovanos jus savo "bu" ar "gu". Tai įrodymas, kad mažyliui patinka jūsų dėmesys, jis nori būti kalbinamas, nori su jumis bendrauti.

1 metai

Neretai jau iki pirmojo gimtadienio šeimos sulaukia pirmojo mažylio žodžio "mama", "tete", "baba", "ne" ir pan. Tai iš tiesų didelis įvykis visiems mažylio artimiesiems, na ir kas, kad tuo pačiu "baba" vaikas gali vadinti kelis dalykus - ir močiutę, ir batą, ir dar ką nors... Vienerių metukų vaikas turi reaguoti į žodines instrukcijas ir jas vykdyti. Pavyzdžiui, mamai sakant: "Parodyk, kur šuniukas", jis turėtų tai padaryti.

 Vienerių metukų vaikas turi pažinti artimiausius žmones bei dažniausiai sutinkamus negyvus daiktus, tokius kaip "lempa', "stalas" , "knyga", su kuriais jis susiduria dažniausiai. Manoma, kad pirmųjų metų pabaigoje vaikas supranta apie 30 dažniausiai girdimų žodžių.

3 pratimai, padėsiantys lavinti vaiko kalbą: 

Žaidimai. Žaiskite su mažyliu visiems gerai žinomus ir vaikams niekada nenusibostančius žaidimus "Viru viru košę", 'Katu katu katutes" ir kitus. Kartais tokie smagūs užsiėmimai su mama vaikui padeda "atrišti" kalbą, nes vaikui smagu kartoti  tai, ką dainuoja mama.

Neiškraipykite žodžių. Nevadinkite daiktų išgalvotais daiktais. Tegul čiulptukas būna čiulptuku, o ne "tiūte", o šuniukas - šuniuku, o ne "au- au". Venkite ir naujadarų, tokių kaip "tepu -tepu", geriau vaikui trumpai ir aiškiai įvardinkite: "Einame pasivaikščioti" arba "Aunamės batukus".

Skaitykite vaikui knygeles, sekite pasakas. Pasakėlės vaikams iki trejų metų suvokti sunkoka, nebent jos trumpos ir aiškios. Tačiau patiems mažiausiems visada patiks ritminga eilėraštukų kalba. Stenkitės skaityti aiškiai artikuliuodami, taisyklingai ir gražiai kalbėdami. Jei įmanoma, rinkitės nekalbančiam vaikui auklę, kalbančia gražia gimtąja kalba.

Ar pamenate, kada Jūsų mažylis ištarė pirmąjį žodį? Kiek jam tada buvo, ir koks tai buvo žodis?