Vaiko apetitas - mįslė tėvams

Vaiko apetitas - mįslė tėvams

07. Jun 2012, 00:00

Nedaugelis jaunų tėvelių galėtų pasigirti, kad neturi problemų su mažylio apetitu. Vaiko apetitas dažnai tampa sunkiai įmenama mįsle. Tačiau atsiradus šiai problemai delsti negalima, sutrikusi mityba gali būti ir ligos požymis.

 

Neįmenama apetito stokos mįslė

 

Sumažėjusį arba visai pradingusį apetitą gali lemti kelios priežastys. Pirmiausia tai skrandžio, inkstų ligos. Taip pat mažylis gali prarasti norą valgyti dėl patiriamo streso, depresijos, psichologinių problemų ar netinkamai parinktų vaistų.

 

Kitas svarbus veiksnys yra tėvelių elgesys su vaiku. Mažyliui pabloginti apetitą gali sumažėjęs tėvų dėmesys, sąlygotas užimtumo darbe, šeimos pagausėjimas ar naujo gyvūno atsiradimas. Taip pat mažieji nemažiau jautriai reaguoja ir į aplinkos pasikeitimą, pavyzdžiui, persikraustymą ar šiltojo sezono pabaigą ir atėjusius šalčius.

 

Galiausiai vaikai prarandą norą valgyti dėl neteisingai suformuotų valgymo įpročių. Tėvai bei vyresnieji broliai ir seserys yra autoritetai mažiesiems, kurie savo ruožtu juos kopijuoja. Taigi jei vyresnieji šeimos nariai valgo nereguliariai, nesveiką ir monotonišką maistą, tai šie įpročiai persiduoda ir mažiausiems.

 

Nereikia pamiršti, kad valgumas negali visada būti vienodas. Vienu augimo periodu jis gali būti didesnis, kitu – mažesnis, tačiau tai yra normalu, jei vaiko kūno masės indeksas yra tinkamas.

 

Kaip kovoti su nevalgumu


Jei mažyliui pradėjo staiga kristi svoris, padažnėjo sergamumas ir pablogėjo bendra savijautai, tai reikėtų nerizikuoti ir kuo greičiau kreiptis į medikus. Tačiau, jei nevalgumas atsirado ne dėl ligos, galima pasinaudoti keliais patarimais, kurie padės paskatinti apetitą.

 

Papildai. Vienas efektyviausių būdų yra apetitą skatinantys papildai. Šis metodas leis tėveliams greitai ir nesudėtingai pagerinti mažylio apetitą. Tačiau renkantis šiuos produktus svarbu atkreipti dėmesį į jų kokybę.

 

Produktai turėtų būti augalinės kilmės, malonaus skonio ir kvapo, kad mažieji juos vartotų savo noru, o ne per prievartą. Tarp tokių produktų galima išskirti apetitą skatinantį sirupą "Oiledixin Niam – Niam", kurio pagrindą sudaro selenas, aronijų sultys, tikrojo alavijo ekstraktas, cinkas ir ypatingą reikšmę augančiam organizmui turintys vitaminai. A, C ir E.

 

Užkandžiams - ne! Taip pat nemažiau svarbu prieš valgį neleisti vaikams užkandžiauti saldumynais, kurie tik suteikia apgaulingą sotumo jausmą, o ne maistingąsias maisto medžiagas. Prieš pietus derėtų vengti ir riebių, rūkytų produktų bei duonos.

 

Druskai ir aštriems prieskoniams - ne! Ruošiant maistą, skirtą vaikams, reikėtų naudoti kuo mažiau druskos ir aštrių prieskonių. Tačiau taip pat nereikėtų maisto labai saldinti, nes mažylis įpratęs prie saldaus maisto, nenorės daržovių, mėsos ar košės.

 

Nei per karštas, nei per šaltas. Nereikėtų vaikui patiekti per karšto ar šalto maisto. Jei vaikas nusidegins karštu maistu, jis gali pradėti bijoti ragauti patiekalus ir galiausiai jų visiškai atsisakyti. Maistas turi būti optimalios temperatūros.

 

Vaiko skrandis neprilygsta suaugusiojo. Svarbiausia nepamiršti, kad mažylio skrandis mažesnis nei suaugusiojo ir jei vaikas valgydamas pradėjo užsiimti pašaline veikla, pavyzdžiui, žaisti su žaislais, tai gali būti ženklas, kad mažylis jau sotus.

 

Geri santykiai. Stengiantis padėti nevalgiam vaikui, svarbiausia yra atidžiai stebėti aplinką ir vaiko siunčiamus ženklus, kad pagalba būtų efektyvi, o apetito problemos nebūtų sprendžiamos rizikuojant šiltais tėvų ir vaikų santykiais.

 

Apie "Oiledixin" produktų liniją

 

"Oiledixin Niam – Niam" - tai vienas iš daugelio produktų "Oiledixin" linijoje.

 

"Oiledixin" produktų linija išsiskiria tuo, jog ją sudaro skysto pavidalo vitaminai ir maisto papildai, skirti kūdikių, besilaukiančių moterų, mamų ir visos šeimos sveikatos stiprinimui. Maisto papildų ir vitaminų liniją sudaro aliejinio pagrindo itin patogus dozuoti "Oiledixin vitaminas D3", augalinės kilmės OMEGA riebalų rūgščių kompleksas "Oilevegan", skysto pavidalo "Oiledixin vitaminas C", aliejinio pagrindo vitaminų kompleksas "Oiledixin A+E" bei apetitą skatinantis augalinės kilmės sirupas "Oiledixin. Niam-Niam". Daugiau informacijos apie produktus internete: www. oiledixin.lt

 

Ar mūsų gretose yra daug nevalgiukų?