Vaikas nuolat rodo kaprizus: ką daryti

Vaikas nuolat rodo kaprizus: ką daryti

07. Apr 2013, 08:00

Sakoma: auga vaikai – auga ir bėdos. Jei su naujagimiu turėjote mažų rūpestėlių, vaikučiui esant, pavyzdžiui, 1-2 metų amžiaus, susidursite su ryškiu jo charakteriu. Ką daryti, jeigu vaikas be perstojo ožiuojasi? Ar tai normalu?

 

Mamos klausimas:

 

Mano metukų dukrytė nuolat zirzia. Ji ožiuojasi, kai reikia pakeisti sauskelnes arba reikia persirengti, zirzia, kai jai liūdna… Kartais tai būna be jokios priežasties. Aš stengiuosi suteikti jai dėmesio, jaukumo, šilumos, tačiau ji nuolat neklauso. Ką man daryti?

 

Vaikai sparčiai vystosi - keičiasi ir jų emocijos

 

Pasak psichologės Dianos Zande, metukų amžiaus vaikams atsiranda nepriklausomybės pojūtis. Ir todėl tokie kasdieniai rūpesčiai kaip sauskelnių keitimas, drabužių persirengimas virsta tikra kova.

 

Anot psichologės, savarankiškumo ir laisvės jausmas vaikams itin išryškėja, kai jie pradeda vaikščioti. Dėl šių pokyčių vaikas neretai pasimeta, sutrinka – tėvai tai jaučia.

 

Mažylis nori buti nepriklausomas, bet tuo pačiu jis jaučiasi neužtikrintai. Vaikas sparčiai vystosi, keičiasi kartu ir jo emocijos. Todėl tai tikras iššūkis tėvams.

 

Nesileiskite vaiko provokuojami

 

Psichologė pataria nepriimti vaiko kaprizų asmeniškai:

 

„Jūsų neigiama reakcija gali tik išprovokuoti panašų elgesį. Jeigu įmanoma, parasčiausiai ignoruokite kaprizus ir gali būti, kad tai greitu laiku praeis. Vaikas ims ieškoti kitų metodų, kaip atkreipti jūsų dėmesį. Ašku, ne visada  jums tai bus malonu ir priimtina.

 

Vaikas paprasčiausiai mokosi, kaip galima paveikti aplinkinius, kokios provokacijos veikia, o kokios ne. Nesileiskite vaiko provokuojami ir daug lengviau galėsite išlaikyti tėvų autoritetą“.

 

Kai būsite suirzę, giliai įkvėpkite ir trumpam išeikite iš kambario, kad nusiramintumėte (aišku, prieš tai įsitikinkite, kad vaikas saugus).

 

Atminkite - šis amžius praeis ir bus dar naujų išbandymų, su kuriais jums teks susidoroti!

 

 Mamyčių klubas

 

 

 

08. Apr 2013, 19:36

Pabandykite susitvarkyti su oziukais akcentuojant gera poelgi, pagyrimais, kad gerai pasielge, taip pat kitas budas - paprasyti jo pagalbos imituojant, kad pati negalite to ar ano padaryti, kad be jo pagalbos negalite issiversti 😀 Siaip labai geru praktisku patarimu yra knygone "Vaikai kite is dangaus". Kai mano mazasis isvalgo kosyte be kaprizu - paploju jam ir sakau "valio, Jonukas suvalge visa kosyte", tuomet jis buna labai patenkintas 😀

08. Apr 2013, 19:32

Musu suneliui greitai bus 10 menesiu, bet jau dabar jis nemegsta rengtis, keisti sauskelniu ir t.t. Stengiuosi visas sias jam nemalonias proceduras atlikti su visokiais zodiniais zaidimukais - ikisus galvyte i bliuskytes apykakle pasakau "kuku" ir jis pradeda sypsotis. Ausytes isipratinau valyti ir ranku nagucius karpyti imituojant "kuti kuti ausyte/rankyte". Tikiu, kad ateityje bus daugiau issukiu, tad stengsiuosi taip pat ka nors isradingai sugalvoti.

07. Apr 2013, 17:06

Čia tikriausiai neišsiamiamas klausimas... Auginam antrą vaiką, bet "ožiai" gal net dar didesni negu pirmojo ir kol kas labai veiksmingų metodų neatrandam... Mums visiškai nepadeda dėmėsio nekreipimas... Retais atvejais padeda pažadai, bet nesenai sužinojau, kad taip nuolat kažką žadėti už tai, kad elgsis kaip mums reikia - negalima vaikui. Porą kart yra padėję, kai nesirengė, mažoji su manim liko namie, o tėtis su broliu išėjo. Nuo to karto problėmų dėl rengimosi einant į lauką nėra... Deja, tik išeinant, nes vos išėjus pro duris nauji pykčiai... Tų situacijų kai priešinasi, zirzalioja be galo daug... Labai įdomu būtų sužinoti dagiau būdų kaip gražiai "perlipti per ožius".