Vaikas negirdi žodžio „negalima“

Vaikas negirdi žodžio „negalima“

29. Jan 2013, 09:00

Metukų sūnelį auginanti mama Kristina forume skundžiasi, kad jos mažylis nesupranta žodžio „negalima“. Sakyk, kiek sakęs, o jis vis tiek sieks savo, pavyzdžiui, kapstys žemes iš gėlių vazono.

 

Smalsumas – natūralus pasaulio pažinimo ženklas

 

Vaikams būdingas smalsumas, o ypač tokiame amžiuje. Vaikų, ypač mažų, pasaulio pažinimas vyksta neįtikėtinai sparčiai. Kūdikiai ir maži vaikai aplinką pažįsta per įvairius pojūčius, ne tik regą ar klausą. Jiems svarbu liesti, ragauti, kelti, traukti, laižyti. Tikriausiai, esate pastebėję, kaip elgiasi tokio amžiaus vaikas, kelyje, pavyzdžiui, radęs jam nepažįstamą daiktą? Taip, jis pakels jį, apžiūrės, lyžtels ar bandys atsikąsti, o tada dar trinktels į žemę. Taigi, tokio amžiaus vaikams būdingas poreikis veikti, tyrinėti yra natūralus.

 

Tik pabandęs žinos, kokios pasekmės


Kai kurie psichologai teigia, kad reikia suteikti mažyliui galimybę patirti natūralias pasekmes. Pavyzdžiui, nukritęs nuo kėdės, ant kurios bando užsiropšti, arba palietęs karštą daiktą ir nusideginęs, kitą kartą vaikas taps atsargesnis ir suvoks mamos draudimus kaip apsaugą nuo skausmo ir nemalonių pojūčių. Tačiau toks drastiškas metodas priimtinas tikrai ne visais atvejais ir, toli gražu, ne visiems tėvams.

 

Kaip sakomas draudimas?


Pasistenkite stebėti save, kai sakote draudimą. Gal jūs labai dažnai sakote “negalima“? O gal jūsų tonas tuo metu itin malonus? Gal nejučia šypsotės, ir tai vaikui yra padrąsinimas „veikti“ toliau? Draudimas turi būti aiškus, konkretus, toks, kad vaikas suprastų, jog jūs nejuokaujate. Kažką draudžiant, gerai būtų trumpai pasakyti apie tokio veiksmo pasekmes: „Neliesk to – skaudės.”

 

O gal išeitis – pašalinti kliūtis?


Kalbant apie vienerių metų vaiką daug efektyviau būtų tinkamos jam aplinkos sukūrimas, o ne nuolatinis draudimas ir stengimasis apsaugoti nuo negalimų liesti daiktų. Vaikas kapsto vazonų žemes? Padėkite juos nepasiekiamoje vietoje. Ketina kišti pirštuką į rozetes? Paskirkite laiko atidžiai peržvelgti savo namų aplinką – ar ji pakankamai saugi vaikui? Ir nepamirškite, kad vaikai auga, todėl aplinką reikia peržiūrėti nuolat, vaikui augant.

 

Kaip Jūs apsaugote nuo vaikų daiktus, kurių nevalia jiems liesti?

 

 

29. Jan 2013, 14:38

mano dukryte nuo mazumes irgi negirdi zodzio negalima,ir jai ta taisykle kad duok pabandyti,kad po to zinotu pasekme netinka irgi,nes ne kart lipo ant kedes- krito,ir skaudziai,deja ir toliau ji lipa,ir ne tik ant kedziu,aplamai visur,ji visiskai nebijo nelaimiu :/ va cia tikra beda :/ dabar jai 1.5 metuko jau vis dazniau elgiasi atsargiai bet dar ne visur ir ne visada