Vaikas karščiuoja: 4 patarimai

Vaikas karščiuoja: 4 patarimai

19. Nov 2012, 00:00

Kiekvieno žmogaus normali kūno temperatūra gali skirtis keliomis laipsnio dešimtosioms dalimis. Nors visi žinome, kad vidutinė temperatūra yra 36,6-36,8° .

 

4 patarimai karščiuojančio mažylio tėvams:

 

Matuokite temperatūrą sausoje pažastyje

 

Kartais matuojant kūno temperatūrą ji netiksli būna dėl to, kad vaiko pažastis nėra sausa. Kai mažylis laksto, arba jei jam pakilusi temperatūra ir jis prakaituoja, termometras parodys didesnį laipsnių skaičių. Pavalykite pažastėlę ir tik tada matuokite temperatūrą.

 

Tiksliausia būtų termometrą įkišti į pažasties vidurį ir gerai prispaudus laikyti. Jei termometras kišamas į išangę, užtenka jį palaikyti 3-5 min. Tačiau reikia atmesti pusę laipsnio. Pavyzdžiui, kai užpakaliuke gauta temperatūra yra 39 laipsniai, ji iš tiesų yra 38,5 laipsnių.

 

Labai aukšta temperatūra vaikams gali išprovokuoti traukulius

 

Tokie traukuliai (gydytojai vadina juos febriliniais) atsiranda dėl nesubrendusių vaiko smegenų. Bene dažniausi jie vaikams iki 1 metų. Paaugus organizmas į pakilusią kūno temperatūrą taip audringai reaguoja rečiau. Vos tik prasidėjus traukuliams reikia iš karto kviesti greitąją medicinos pagalbą, nes jiems užsitęsus, trinka smegenų darbas.

 

Pirmą kartą jiems atsiradus būtina, kad vaiką apžiūrėtų gydytojas neurologas. Jis ištirtų, ar ligoniukas neserga epilepsija, meningitu, ar nėra galvoje auglio. Mama informuojama, kad kitą kartą, vos tik vaiko temperatūra ima kilti, jam iš karto reikia duoti temperatūrą mažinančių vaistų.

 

Karščiuojančiam vaikui duokite kuo daugiau gerti

 

Karščiuodamas vaikas daugiau prakaituoja, dažniau kvėpuoja, kosti ir praranda daug skysčių. Kad jų nepritruktų, reikia duoti gerti kuo daugiau šiltų gėrimų. Galima paruošti silpnos liepžiedžių, aviečių arbatos. Vyresniam nei 3 m. vaikui tinka medus, kurį reikėtų valgyti su šilta arbata.

 

Įdėjus medų į karštą arbatą, dingtų jo gydomosios savybės. Tinka ir vitaminas C, jis padeda organizmui kovoti su virusais ir bakterijomis. Citrinos irgi nereikėtų dėti į karštą arbatą, nes žus veikliosios medžiagos, geriau įdėti į šiltą ar valgyti ją vieną su medumi (jei vaikas neprieštarauja).

 

Vaistų nuo temperatūros duokite temperatūrai pakilus virš 38 laipsnių

 

Kai vaiko kūno temperatūra siekia 38° laipsnius ir daugiau, jam reikia vaistų. Kokių duoti – žvakučių į išeinamąją angą ar skysto geriamojo sirupo, priklauso nuo kiekvieno vaiko organizmo. Jei jis jautresnis, pavyzdžiui, alergiškas, labiau tiks žvakutės, nes nuo sirupo tam tikrų sudedamųjų dalių gali išberti. Taip pat sirupą kai kurie vaikai linkę išvemti.

 

Mažo vaiko būklė labai greitai keičiasi, todėl jeigu karščiuoja mažas kūdikėlis, jo temperatūra aukštesnė nei 38° C, dar tą pačią dieną jį turi apžiūrėti gydytojas. Jei jau vakaras ar savaitgalis, reikėtų išsikviesti greitąją pagalbą arba vežti į ligoninės priėmimo skyrių.

 

Linkime nesirgti!