Vaikas ir dienos režimas: taip ar ne?

Vaikas ir dienos režimas: taip ar ne?

08. Feb 2013, 08:00

Vienos mamos nuo gimimo stengiasi laikytis tam tikro režimo – panašiu laiku migdyti, valgydinti, maudyti. Kitos yra liberalesnės, ir leidžia vaikučiui vakarais užmigti tada, kai jis nori – ar tai būtų 8 vakaro, ar kone vidurnaktis.

 

1. Laimos istorija: "Demokratiška dienotvarkė"

 

Laima augina vienerių metukų ir keturių mėnesių Dominyką, tai pirmasis moters vaikas. Dar prieš gimdymą ji su vyru lankė natūralios tėvystės kursus, kuriuose daug sužinojo apie gimdymą be vaistų bei natūralų gimdymą. Gimus sūneliui moteris pasiryžo jį maitinti bent iki metų ir tada, kai tik jis to panorės. Greitai mažylis pats nusistatė ritmą ir valgė kas 2-3 valandas.

 

O štai vakarais Dominykas eina gulti kada panorėjęs – būna (retai), kad užmiega 21 vakare, tačiau dažniausiai būdrauja iki 22.30 -23 valandos. Laima pasvarsto, kad jai patogiau būtų, jei sūnelis eitų miegoti vienodu laiku, tačiau versti jį taip užmigti nenori. Kartą bandė – lovytėje jis tada prasivartė daugiau kaip valandą ir vis tiek užmigo apie 23 valandą.

 

2. Ritos istorija: "Dienos režimas nekeičiamas"

 

Rita – dviejų vaikučių mama. Pirmagimė Simona – pirmokė, o antrajai dukrytei Gabijai – dveji ir mėnuo. Moteris yra griežtesnio varianto šalininkė – ji pasisako už tai, kad dienos režimas vaikui nuo mažų dienų būtų maždaug pastovus. Jei maudo mažylę vakarais vonioje, visada apie 20 valandą, tada vakariniai ritualai – pienukas, dantų valymas ir lova. Rita sako, kad taip jai patogiau dėl to, kad pirmokei Simonai reikia anksti keltis, apie 6.30.

 

Šeima gyvena užmiestyje, todėl vyras pirmokę anksti veža į mokyklą. Todėl moteris prie didžiosios dukters režimo derina ir mažosios – suguldžiusi abi, ji turi dar šiek tiek laiko sau.

 

Štai tokios dviejų šeimų skirtingos patirtys. Kiekviena renkasi jai priimtinesnį variantą. O ką apie dienos režimą, dienotvarkę mano specialistė?

 

Konsultuoja vaikų ligų gydytoja Laima Bulikaitė

 

Nuo kada reikia laikytis režimo?

 

Manau, kad anksti, nuo pat mažų dienų atsiranda tam tikras vaikučio gyvenimo režimas, dienotvarkė. Būdravimas pamažu ilgėja, vaikutis mažiau miega, negu būdamas naujagimiu, ir jau nuo kelių mėnesių atsiranda vaikučio charakterio užuomazgos. Tada verta galvoti, kaip formuoti vaikučiui dienotvarkę. Tai nėra vaiko poreikių suvaržymas, kaip kai kas gali pamanyti, tiesiog tai paros suskirstymas į įvairias veiklas taip, kad būtų galima viską suspėti. Tai nėra tai, kad kažko turime atsisakyti. Tai teisingas vaiko norų, poreikių patenkinimas.

 

Vaiko režimo laikymasis – tai kai mes atsižvelgiam į vaiko amžių sveikatą, šeimos gyvenimo būdą ir dienotvarkę sureguliuojame taip, kad vaikutis augtų sveikas, žvalus, savęs nevaržantis.

 

Kertiniai dienotvarkės punktai – valgis ir miegas


Dienotvarkėje yra keli svarbiausi akcentai, tai fiziologiniai poreikiai - maitintis, miegoti. Miegelis tampa itin  aktualus, nes dažnai mažylis nešamas miegoti protestuoja, nenori. Mes turime sutvarkyti taip režimą, kad išmokytume vaiką dienos ciklo, veiksmų nuoseklumo. Kai formuojasi ritmas, pasikartojanti dienotvarkė, tada vaikui formuojasi saugumas.

 

Koks vaiko temperamentas?


Jei auginate labai judrų vaiką ir jis neturi dienotvarkės, režimo, kai jis fiziškai neiškrauna, tada tampa irzlus, kyla konfliktų. Reikia teisingai sudėlioti aktyvaus vaiko ramųjį ir judrųjį dienos etapus.

 

Kokia Jūsų nuomonė šiuo klausimu? Kurios mamos tvarkai pritariate - Laimos ar Ritos?

kodelcia kodelcia 08. Feb 2013, 16:00

pas mus ir režimas yra, ir stengiamės nuo jo nenukrypti. ypač pietų ir nakties miego.

08. Feb 2013, 12:50

su Erika laikiaus rezimo su Martynu betn kol maziukas buvo o veliau jis pats gyveno savo rezimu

gintarerei gintarerei 08. Feb 2013, 10:05

as irgi uz rezima. Pas mus nuo pradziu maziukas isistate i ritma naturaliai, kuri as tik palaikau. Valgome tuo paciu metu, todel matau jau kad vaikas zino ir tam pasiruoses, miego jis nori irgi tuo paciu metu. Zaidimu irgi nori tuo paciu metu. jis jau jaucia kad eisim maudytis. Turime tam tikru ritualu pries miega.
Nereikia nieko daryti specialiai, versti vaiko, juk galima viska labai graziai padaryti. Mums, tiek mazajam, tiek man darbotvarke tikrai padeda.

08. Feb 2013, 08:08

as labiau uz rezima. Aisku, buna visko, kad ir "sulauzomas" rezimas