Užkandėlės vaikams - nuo kada duoti ir kokias?

Užkandėlės vaikams - nuo kada duoti ir kokias?

22. Nov 2013, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kas yra užkandėlės vaikams?

Tai maždaus kelių kąsnių dydžio maisto gabaliukai, kuriuos vaikutis gali pats pasiimti ir suvalgyti. Toks valgymas - tai ne tik pramoga jūsų vaikučiui, bet svarbus žingsnis vystymuisi - valgymas pirštais lavina vaikučio motoriką, koordinaciją ir moko savarankiškumo.

Žinoma, tokie žaidimai su maistu sukelia netvarką, bet neskubėkite visko valyti ir perrenginėti vaiko: leiskite jam pasidžiaugti šia ypatinga patirtimi.

Kada galima pradėti duoti užkandėles?

Kai mažyliui sukaks 8 ar 9 mėnesiai, jis pats parodys, kad jau yra pakankamai didelis tai išbandyti - griebs šaukštą, kai jį maitinsite ar bandys imti maistą iš lėkštės pirštais. 

Pirmiausia, vaikas greičiausiai paims gabaliuką į delną ir bandys įsidėti į burną, bet vėliau supras, kaip naudotis pirštukais norint paimti mažesnį gabaliuką. Šis smulkiosios motorikos sugebėjimas vadinasi "pincetinis sugriebimas"

Kaip įvesti užkandėles?

Paprasčiausiai keturis ar penkis gabaliukus maisto padėkite ant maitinimo kėdės staliuko ar į nedūžtančią lėkštę. Galėsite įdėti daugiau maisto, kai vaikas suvalgys. 

Maistą patiekti tik maitinimo kėdutėje (ne automobilio kėdutėje ar vežimėlyje) rekomenduojama dėl to, jog tai sumažina užspringimo pavojų ir moko tai, jog tik ten yra valgymo vieta. 

Koks maistas geriausiai tinka užkandėlėms?

Galbūt jūsų vaikas turi puikų apetitą, bet dar neturi daug dantų, todėl pradėkite nuo maisto, kurį jis gali sutrinti dantenomis ar liežuviu. 

Prisiminkite, jog mažylis mokosi ne tik valgyti, bet ir pajunta maisto skonį, tekstūrą, spalvą ir kvapą, todėl pasiūlykite kuo įvairesnius produktus. Atsispirkite pagundai duoti vaikui saldžius sausainius, traškučius. Jam reikia vitaminų, o ne kalorijų. 

Maistas turi būti lengvai paimamas, juo turi būti sunku paspringti, todėl daržoves išvirkite ir supjaustykite į mažyčius gabaliukus. Pradžioje, net visa vynuogė yra per didelė jūsų vaikui, nes jis gali ja paspringti. 

Taip pat pasirinkite maistą, kuris tinka jo amžiuje ir nesukelia alergijų. 

Štai keletas pavyzdžių iš "teisingų" užkandėlių vaikams:

  • Maži gabaliukai vos skrudintos duonos - galite užlašinti šiek tiek alyvų aliejaus;
  • Pūsti javų skanėstai su mažai cukraus ;
  • Maži banano kąsneliai arba arba kiti nulupti vaisiai be kauliukų: slyvos, kriaušės, persikai, arbūzai. 
  • Maži gabalėliai tofu sūrio;
  • Gerai išvirti makaronai pavyzdžiui spiralės formos;
  • Smulkintas virtas kiaušinis;
  • Virtos pjaustytos daržovės: morkos, žirneliai, cukinijos, bulvės;
  • Gerai išvirti brokoliai ar kalafiorai;
  • Žirnio dydžio išvirtos vištos ar kalakuto gabalėliai.

Kokias užkandėles jūs duodate savo mažyliams?