Ugdymo žaidimai 12-15 mėnesių vaikams. II dalis

Ugdymo žaidimai 12-15 mėnesių vaikams. II dalis

06. Aug 2012, 08:30

Vaikas, su kuriuo mažai žaidžiama, vėliau gali sunkiai prisitaikyti socialinėje aplinkoje, sako psichologė Vika Aniulienė. Šiandien tęsiame paskojimą apie ugdymo žaidimus, kurie ne tik lavina 12-15 mėnesių vaikus, bet yra smagūs bei įdomūs.

 

Ugdymo žaidimai 12-15 mėnesių mažyliams I dalis

PAKALBĖKITE SU VAIKU

 

Maži vaikai, greitai reaguodami į aukštesnį, dainuojantį kalbos toną, lengviau atpažįsta žodžius ir juos suvokia, kai jiems dainuojama tokiu tonu.

 

- Kalbėkite ir dainuokite su vaiku aukštu paplonintu tonu.

- Padainuokite keletą savo mėgstamų dainų tokiu tonu.

- Priglauskite vaiką prie savęs ir padainuokite dainas dviem būdais – pirmąkart normaliu balsu, kitą – paplonintu. Antrąkart dainuojama daina sulauks didesnio jūsų mažylio dėmesio.

 

PRIŠLIAUŽKIM PRIE ŽAISLIUKO

 

Organizme esantys mineralai – tai medžiagos, būtinos jungtims smegenyse susiformuoti. Viena iš priežasčių, kodėl kai kurie vaikai išmoksta šliaužioti ir vaikščioti anksčiau už kitus: jų organizme mineralai susiformuoja anksčiau.

 

{smallpic:1}

 

Kai jūsų vaikas šliaužia, paskatinkite šį veiksmą, žaisdami su juo tokį žaidimą:

 

- Padėkite mėgstamą vaiko žaislą viename kambario gale.

- Atsigulkite ant grindų ir prišliaužkite prie žaislo. Pasiekę žaislą, pakelkite jį ir žaislo balsu tarkite: „Eikš, (vaiko vardas), paimk mae“.

- Paskatinkite savo mažylį prišliaužti prie žaisliuko.

- Jeigu vaikas jau pasirengęs vaikščioti, padėkite žaislą šiek tiek aukštėliau, kad jis pamėgintų pasitempti ir jį pasiekti.

- Labai smagu pašliaužioti ratu kartu su savo vaiku.

 

VIENAS DU TRYS, BUMBT

 

Lytėjimas stimuliuoja smegenis, kad jos išskirtų svarbius augimą skatinančius hormonus. Jūsų meilė padės užsimegzti stipriam ryšiui tarp judviejų, tačiau jūsų meilės išraiška nulems, kaip vaiko smegenys suformuos jungtis.

 

- Pasodinkite savo mažylį ant kelių priešais save.

- Sakykite: „vienas du trys, bumbt“. Sulig žodžiu „bumbt“ švelniai susidaužkite savo ir vaikelio kaktomis.

- Dar kartą pakartokite šiuos žodžius, tik šįkart sulig žodžiu „bumbt“ susidaužkite savo ir vaikelio nosimis.

- Toliau žaiskite žaidimą, švelniai susidauždami skirtingomis kūno dalimis, tokiomis kaip alkūnės, keliai, skruostai, ausys ir smakrai.

 

SUPU SUPU VAIKELĮ

 

Naujausi tyrimai patvirtino, kaip muzikos klausymasis veikia erdvės ir laiko suvokimą – sugebėjimą išvystyti išsklaidytą paveikslą ir vaizduotėje jį sudėlioti. Toks suvokimas yra matematikos, inžinerijos ir kitų disciplinų pagrindas.

 

- Laikykite vaiką ant rankų ir sūpuokite jį pirmyn atgal, tuo pačiu metu dainuodami lopšines ir kitas raminančias daineles, tokias kaip:

„Aa-aa-liūli,

Katinėlis guli,

O katytė motinytė

Marškinėlius siuva“

 

- Sūpuodami vaiką jį nuraminsite ir sukelsite judviejų pasitikėjimą.

- Sudainavę paskutinę dainos eilutę, prisiglauskite ir apkabinkite savo mažylį.

 

Parengta pagal J.Silberg. 1-2 metų vaiko smegenų mankšta. 125 ugdymo žaidimai. Gamta, 2003.

 

Kaip jūs lavinate ir ugdote savo mažylį? Pasidalinkite savo patirtimi, dalyvaudami naujame projekte.

 

NAUJAS PROJEKTAS „Augame kartu su Huggies Super Dry"

KONKURSAS!!!

 

Keturias savaites kviečiame siųsti praktinius patarimus, kas jums padėjo vienu ar kitu vaikučio raidos etapu. Pasidalinkite idėjomis, kaip lavinate vaikutį namuose. Kaip jūs užsiėmėte su juo namuose, padedami jam vystytis ir augti. Idealu, jei pasakojimas būtų su fotografijomis.

 

Visai nesvarbu, koks jūsų vaiko amžius – ar jam vienas mėnuo, ar vieneri, o gal treji metai. Svarbiausia, kad tai būtų susiję su jo vystymuisi, ir jūsų patarimą perskaitę tėvai gautų naudos bei galėtų išbandyti tai savo namuose.