TV SERIALAS "Stebuklingas kambarys" apie vaiko vystymąsi: 1 SERIJA 3-5 mėnesiai

25. Oct 2014, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

"Mamyčių klube" susikūrė naują kampelis - STEBUKLINGAS KAMBARYS, kuriame kartu su kineziterapeute, atstovaujančia šiuolaikinius modernius ankstyvojo vaikų ugdymo metodus, 6 SERIJŲ metu gausime svarbių žinių apie kūdikio vystymąsi nuo 3 mėnesių iki 2 metų.

Mes sužinosime, kas tai yra laisvasis žaidimas, kuris tinka ir mažyliams su specialiais poreikiais, tam, kad jie geriau galėtų suprasti save, savo poreikius ir aplinkinį pasaulį.

Šiandien Jūsų dėmesiui  

PIRMOJI SERIJA. Kūdikio vystymasis nuo 3 iki 5 mėnesių

Pirmaisiais trim gyvenimo mėnesiais kūdikiui didžiausias atradimas – jo mažytės rankytės. Tai, kaip jas galima sugniaužti į mažą kumštuką ir paleisti, kaip viena rankytė paliečia antrą.

Dažniausiai mes, mamos ir tėčiai, norime viską padaryt vietoj savo vaikų, todėl svarbi užduotis mums – išmokti juos stebėti.

Atminkime, jog mūsų mažiuko atradimai ir veiksmai remiasi jo paties įgyta patirtimi. Tad labai svarbu, kad jo aplinka nebūtų perkrauta žaislais, kurie jam nėra reikalingi. Mes turime suteikti jam laisvę išreikšti save.

Mažylio priežiūra – vienas iš puikiausių dienos momentų – skirti mažyliui visą savo dėmesį. Būtent tokiomis akimirkomis mažylis turi galimybę sugerti viską, ką mes jam siūlome. Prasideda jo pažintis su žodžiais, mūsų balsu ir jo atspalviais, kaip ir su spalvomis – juk mes rodome jam, kuo jį dabar aprengsime. Leidžiame paliesti skirtingus paviršius ir neskubame. Laukiame jo reakcijos.

Kai mūsų kūdikis išmoksta paimti daiktą ir išlaikyti jį, jis mokosi jį perimti iš vienos rankos į kitą. Jam tai – nauja patirtis.

Išmokęs paimti žaisliuką, jis palaipsniui supranta, kad juo gali patrankyti į paviršių ir tuomet išgirsta garsą. Taip įsisavina, jog jo veiksmai turi pasekmes...Tad juos kartoja daugybę kartų.

Nereikėtų rūpintis tuo, kad mažylis paimtus daiktus iškart nori paragauti. Tai natūrali mažylio vystymosi raida.

Pasirūpinkime tuo, kad jo pėdutės būtų kuo dažniau basos ir jis galėtų tyrinėti jas ne mažiau, nei savo rankeles. Kumštukus.

Svarbi taisyklė – mes, mamos ir tėčiai turim kuo mažiau kištis į natūralią įvykių eigą: nereikia kaskart traukti mažylio rankyčių iš burnytės. Žaislus jam tik pasiūlome, bet ne įbrukame į mažasias rankeles.

Būkime smalsiais tėvais, išmokime stebėti savo vaikus ir pajausti jų tikruosius poreikius net tokiame ankstyvame amžiuje. O tuomet jie su laiku išmoks jausti save savo tikruosius poreikius bei talentus, savo pašaukimą.

 

20141024141158-39117.jpg

motinysteveza motinysteveza 25. Oct 2014, 17:27

o aš taip laukiau laukiau, kol baigsis įžangos ir pasakys ką nors apie "šiuolaikinius modernius ankstyvojo vaikų ugdymo metodus", taip ir baigėsi laidelė belaukiant... per trumpa laida... 😀 kažkaip daugiau tikėjausi, kad bus pakalbėta apie tinkamą aplinką, tokiame amžiuje dažniausiai kūdikiai pradeda vartytis ir intensyviai ruoštis šliaužimui, apie tinkamus žaidimus, žaislus, aišku, labai jau atidžiai nužiūrinėjau tą kambarį... vaizdas daugiau pasakė, nei buvo pakalbėta 😀 kai kuriais daikteliais papildysiu ir savosios kampelį... 😀