Tuberkuliozės pavojai

Tuberkuliozės pavojai

22. Mar 2012, 09:00

Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos duomenis, tuberkuliozė yra viena labiausiai paplitusių, pavojingų ir brangiai kainuojančių gydyti visuomenės infekcinių ligų, kurios gydymas kartais užtrunka net iki kelių metų.

 

Kaip užsikrečiama?

 

Pagrindinis tuberkuliozės infekcijos šaltinis yra sergantis atvira plaučių tuberkulioze žmogus, kurio išskyrose randama ligos sukėlėjų. Ligonis kosėdamas, čiaudėdamas ar juokdamasis oro lašeliniu būdu į aplinką išskiria mikobakterijų, kurių gali įkvėpti sveikas žmogus. Manoma, kad vienas sergantysis kasmet gali užkrėsti iki 15 sveikų žmonių, bet ne visi užsikrėtę suserga. Organizme tuberkuliozės mikobakterijos gali suaktyvėti praėjus daugeliui metų nuo užsikrėtimo, patyrus stresą, nusilpus imunitetui ar susirgus kitomis ligomis.

 

Tyrimai rodo, kad atsitiktinio kontakto metu, pavyzdžiui, parduotuvėje ar viešajame transporte, užsikrėsti tuberkulioze beveik neįmanoma. Didžiausia rizika susirgti šia liga yra šeimos nariams, ilgą laiką gyvenantiems viename kambaryje ir bendraujantiems su sergančiu, bei darbovietėje,

 

Tuberkuliozės požymiai


Plaučių tuberkuliozę galima nustatyti iš šių simptomų:

– kelias savaites trunkantis kosulys

- skausmas krūtinėje

- skreplių ir kraujo atkosėjimas

- svorio kritimas

-nuovargis

- nedidelis karščiavimas (kūno temperatūra vakarais gali pakilti iki 37,2–37,4 laipsnių C)

- apetito stoka

- naktinis prakaitavimas

- atlikus skreplių tyrimus ir krūtinės ląstos rentgenogramą.

 

Skiepai


Skiepas nuo tuberkuliozės įtrauktas į Skiepų kalendorių. Profilaktinis naujagimių (skiepijami 2-3 dieną po gimimo) ir kūdikių skiepijimas BCG vakcina nuo tuberkuliozės, apsaugo juos nuo itin sunkių TB formų.

 

 

Prieš mokyklą vaikams atliekamas Mantu testas


Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka 7 metų amžiaus vaikams ir rizikos grupių vaikams (bendraujantiems su sergančiais TB šeimoje ar kolektyve) turi būti atliktas tuberkulino (Mantu) testas. Tai paprastas odos testas, kurio metu nedidelis kiekis tuberkulino įšvirkščiamas po oda vidinėje dilbio dalyje. Tuberkulino įšvirkštimo vietoje gali atsirasti patinimas.

 

Vaikams papulė 5-16 mm, o suaugusiems 5-20 mm, paraudimas – teigiama reakcija. Teigiamas testas reiškia, kad žmogus yra infekuotas TB.

 

 

Lietuvoje sergančiųjų daug


Pasaulinė sveikatos organizacija 1993 m. tuberkuliozę paskelbė pasauline problema, nes kas trečias pasaulio gyventojas yra užsikrėtęs tuberkuliozės sukėlėju. Iš 27 Europos Sąjungos šalių labiau nei Lietuvoje TB paplitusi tik Rumunijoje.

 

Kiti tuberkuliozės profilaktikos patarimai

  

-Nuolatinis imuniteto stiprinimas, sveika mityba, reguliarus darbo ir poilsio režimo laikymasis, drėgnas patalpų valymas ir vėdinimas.

 

-Atsiradus karščiavimui, svorio kritimui, silpnumui, pradėjus kosėti, prakaituoti, nedelsdami kreipkitės į šeimos gydytoją, kuris atliks reikiamus tyrimus, nustatys diagnozę ir paskirs tinkamą gydymą.

 

Pagal Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro inf.