Trejų metų krizė: psichologės patarimai

Trejų metų krizė: psichologės patarimai

15. Mar 2012, 11:00

Ar normalu, kad iki tol ramus ir neprieštaraujantis vaikutis staiga ima sakyti „Ne“? „Nenoriu!“ „Nesirengsiu!“, „Nevalgysiu!“ Kaip elgtis tokiose situacijose, kokių klaidų nedaryti, pataria psichologė.

 

Konsultuoja Sanatorijos „Pušyno kelias“ psichologė Justina Kukanauzaitė


Tai yra gana normalus reiškinys. Jis vadinamas trejų metų krize, ir prasideda maždaug apie dvejus vaiko metus. Gali tęstis iki ketverių  metų ar net daugiau. Kodėl taip nutinka? „Iki dvejų metų vaikas paprastai neišskiria savęs iš aplinkos, jis yra tarsi visuma – mama, aplinka, jis.  

 

Apie dvejus metus jis ima atskirti, kad „čia esu aš, o čia – mama“. Prasideda aktyvus išorinio pasaulio tyrinėjimas, jis ima sakyti: Aš pats“, „Aš noriu..“ ir panašiai.  Tai normali vaiko raida“ – pabrėžia psichologė Justina Kukarauzaitė.

 

Kiek laiko tai tęsis?


Psichologė Justina Kukarauzaitė negali tiksliai atsakyti, kiek laiko trunka trejų metų krizė. „Kiekvienam vaikui būna skirtingai – vieniems trunka ilgiau, kitiems – trumpiau. Tretiems net nepasimato, kad toks periodas išvis buvo. Todėl negaliu atsakyti, kiek krizė tęsis –pusė metų, metus ar dvejus. Tai labai priklauso nuo paties vaiko, taip pat to, kaip tėvai sureagavo pirmus kartus. Ar su kantrybe ir parama vaikui, ar praradę kantrybę ir užrėkdami“- sako specialistė.

 

Tėvų klaidos


Bene pagrindinė tėvų klaida - rėkti ant vaiko. Vaikai yra labai emocionalūs, jie supyksta, ko nors norėdami ar ko nors negavę. Jie taip išreiškia savo emocijas. Pasak psichologės, reikia mokyti vaiką išreikšti emocijas, leisti jam pykti, netgi - mokyti jį pykti.  Jokiu būdu nesakykite : „Tu nepyk“. Jei vaikas protestuoja viešoje vietoje, pasistenkite kiek įmanoma nekreipti į tai dėmesio. Nesureikšminkite to, net jei aplinkiniai sako: „Kokia negera mama...“. Geriau nekreipti į tai dėmesio, pataria „Pušyno kelio“ sanatorijos psichologė.

 

Patarimai tėvams:


1.Pasirinkimo teisė

Jeigu galima, pasiūlykite vaikui rinktis: eiti tuo keliu ar kitu? Rengtis šį megztinį ar kitą. Ir vaikui pasirinkus, taip ir padarykite.

 

2. Yra dalykų, kur ribos būtinos

 Kur negalima rinktis, ten turi būti ribos. Pavyzdžiui, kai kalbame apie apie valgymą, mamai negali kilti klausimas: „Valgysi šiandien ar ne?“.Šiuo atveju užtenka sakyti: „Einame valgyti“. Kur negalima rinktis, turi būti griežtas NE, o kur galima rinktis, ten galima.

 

3. Ramybės, tiktai ramybės

Jeigu matote, kad reikalai krypsta į blogąją pusę, galima isterija, kritimas ant grindų, geriausia pasakyti: “Kai tu nusiraminsi, ateisi ir pasakysi, ko nori“. Į isteriją stengtis reaguoti ramiai, nesureikšminti jos.  Apkabinti, atsakyti meile ir gerumu, net jei vaikas priešinasi.

 

4. Užbėgti įvykiams už akių

Kitas svarbus dalykas – prevencija. Geriau prieš tai pagalvoti apie galimas situacijas, pakalbėti su vaiku, o ne paskui kovoti su susierzinusiu ir supykusiu vaiku. Jeigu matote, kad vaikas susinervina, pradeda erzintis, gali kilti konfliktas, geriau iš karto išeiti iš tos vietos.

 

Nes vaikas reaguoja į bet kokius dirgiklius, kai vaikas susierzinęs, jis dar labiau reaguoja. Jei parduotuvėje vaikas kažko užsimano ir susierzina, geriau išeiti iš tos parduotuvės nieko nenusipirkus, negu laukti, kol kils didelis konfliktas.


Ar Jūsų namuose trejų metų krizė buvo pastebima? O gal praėjo nepastebėta?

 

 

16. Mar 2012, 13:47

Nemanau kad zodis nenoriu dingti.as visada leidziu rinktis kai yra is ko. Tik vaikas turi skirt kada tikrai nenori o kada tai isterijos

16. Mar 2012, 12:40

Mano dukrytei 2 metukai ir 5 menesiukai ir prasidejo jau priestaravimai, jei nedarai ko ji nori tada rekia atsistojus, parduotuvese kazkaip nekrinta, bent jau pakolkas tik namie isterijas labai rodo, kai pradeda labai pykti paguldom i lovyte tada nusiraminus pati ateina ir jau sako busiu gera daugiau taip nedarysiu 😀 sunku kartais nekreipti demesio bet musu dukrytei geriausia padeda paguldzius i lovyte arba kai apkabini ja, kad ir per prievarta ir pasakom as tave myliu tada ji nusiramina greiciau.

16. Mar 2012, 08:59

o del gulimosi ant zemes nieko duodam paguleti niekas nekreipia demesio ir viskas pats atsistoja ir nueina. Bet kartais tai mieste tai kaip taip padare tai per uzpakali gauna.o kokia pro sona eidama mociute vistiek pastebes ir ka jus mama darot??? musu laikais niekas taip nedare ☹

16. Mar 2012, 08:57

😀)))))) mums jau 2.6m. ir jau is darzelio parsinese zodi NENORIUUUUUUU ir NEEEEE... bet jau po truputi kovojam ir jau kaip ir dingsta tas zodiz dabar dazniausiai pasirodo ASSSSSS ASSSS ....😀

15. Mar 2012, 19:45

Na aš pradžioje reagavau ne taip kaip derėų, atsakiau pasipiktinimu, o dabar imuosi kitokios taktikos, bandau nušnekinti geruoju, arba paprasčiausiai klausiu ko tu pyksti, papasakok mamytei, pasakyk kas negerai ir susitariam, dažniausiai, buvo ir trypimų ir kritimų, kartais ignoruodavau, tai aprimsta ir ateina pas mane, išmoko ir atsiprašyti, jei suvokia kad nederamai elgėsi, protingas vaikas jis pas mane, , , nors tikrai būna visko

15. Mar 2012, 17:47

Pas mus taip pat krize...elementarus pvz vakar. Jis megsta maudytis, tai kai islipt reikdavo paverkdavo min.o vakar pnusvalandi nesavu balsu stauge nenoliu liulia noliu teku...kosmaras!!

15. Mar 2012, 15:58

Pas mus ir si krize gyvuoja ...........

15. Mar 2012, 15:18

o mes kaiptik db trimecio krizes ikarstyje 😀 vajeeeeeeee! :/

15. Mar 2012, 15:14

Buna ir pas mus tu kaprizu, kartais net veda is proto, atrodo nervai tuoj truks.

15. Mar 2012, 12:21

pas mus buna tokiu situaciju, stengiuosi nekreipti demesio, bet labai sunku parduotuvese, ne daznai,bet buna isteriju mes tylime, jis rekia o aplinkiniai kreivai ziuri ir tarpe saves aptarineja, tada man pasidaro dar sunkiau. o ypac nemegstu,kai svetimi pradeda kalbinti, aiskinti,ka tuo momentu reiktu daryti. buna,kad sako noriu to,po sekundes, nenoriu, man nieko nereikia ir vel is naujo

mergele35 mergele35 15. Mar 2012, 12:07

jooo pa smus dabar prasidejusi kai ne peti nezino ko nori tik rekauja ir krenta nat zemes😀as tai leideziu parekt nekreipiu demesio pati nurimsta ir ateina kaip niekur nieko😀