Tinkamai paruoškite kiaušinius - išvengsite salmoneliozės

Tinkamai paruoškite kiaušinius - išvengsite salmoneliozės

30. Mar 2013, 00:00

Ruošdami šventinį stalą būtinai laikykitės saugaus maisto gaminimo ir higienos taisyklių. Taip išvensgite pavojingos ligos - salmoneliozės.

 

Salmoneliozė yra ūmi infekcinė liga, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos.

 

Inkubacinis ligos periodas (nuo užsikrėtimo iki ligos pradžios) trunka 12 – 72 valandas, priklausomai nuo salmonelių ir jų toksinų kiekio maisto produktuose. Salmoneliozės bakterijos sukelia plonosios žarnos uždegimą, dėl kurio gali prasidėti viduriavimas, karščiavimas, pilvo ir galvos skausmai. Liga trunka 4 – 7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo.

 

Kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus ir sukelti rimtus sveikatos sutrikimus, net mirtį. Susirgimas ypač pavojingas rizikos grupei priklausantiems žmonėms (vaikams, pagyvenusiems asmenims bei turintiems silpną imuninę sistemą).

 

Salmonelioze dažniausiai užsikrečiama nuo vištienos, kiaušinių ir jų produktų. Taip pat galima užsikrėsti per jautieną ir kiaulieną bei gyvūnų fekalijomis užterštus maisto produktus. Salmoneliozės sukėlėjas esant 20°C - 40°C temperatūrai gausiai dauginasi skystuose produktuose, nepakeisdamas nei produktų išvaizdos, nei skonio, tačiau esant 80°C temperatūroje sukėlėjas žūva per 10 minučių.

 

Jei temperatūra nesiekia 6°C, bakterijos maisto produktuose gali išlikti gyvybingos keletą mėnesių.

 

Sergantis žmogus ar bakterijų nešiotojas gali platinti užkratą, nesilaikydamas asmens higienos įgūdžių, netinkamai apdorodamas mėsos produktus ar ruošdamas maistą. Gaminant maistą reikia nepamiršti maisto ruošimo taisyklių.

 

Siekiant išvengti kryžminės maisto taršos, ant tos pačios lentelės nepjaustyti virtų, paruoštų valgyti ir dar termiškai neapdorotų produktų. Kruopščiai nuplauti pjaustymo lentas, įrankius, ypač po sąlyčio su žalia mėsa. Asmenims, ruošiantiems maistą, labai svarbu laikytis asmens higienos: visada nusiplauti rankas prieš maisto gamybą, kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa bei pasinaudojus tualetu.

 

Kaip laikyti ir paruošti kiaušinius:

 

-kiaušinius rekomenduojama laikyti uždaroje talpoje, jie neturi liestis su kitais maisto produktais.

-vengti naudoti termiškai neapruoštus (žalius) ir nenuplautus kiaušinius (dažniausiai salmonelės randamos ant nevirto kiaušinio lukšto, tačiau gali būti užkrėstas ir visas kiaušinis).

-virti kiaušinius taip, kad trynys būtų kietas. Gerai išvirtus kiaušinius laikyti šaldytuve, o kambario temperatūroje – ne ilgiau kaip 2 val.

-vengti maisto su žaliais kiaušiniais, ypatingai namuose gamintų ledų, kremo, plakto trynio su cukrumi.

 

Remiantis 2012 metų Centro epidemiologinių tyrimų duomenimis, nustatyta, kad net 61 proc. Panevėžio apskrities gyventojų salmonelioze užsikrėtė nuo kiaušinių, beveik trečdalis – nuo vištienos produktų (32 proc.).