Tėvystė be skubos. Kaip sulėtinti tempą ir mėgautis laiku su vaiku

Tėvystė be skubos. Kaip sulėtinti tempą ir mėgautis laiku su vaiku

02. Feb 2021, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Darbas, namai, darbas. Nuolat planuojame ką nors naujo, visad kažkur skubame, stengiamės įgyvendinti užsibrėžtus tikslus, tačiau pastebime, kad daug kam jau nepakanka laiko. Tad gal metas stabtelėti?

Šeštadienio rytas. Pabundate be žadintuvo, pamažu einate į virtuvę ir svarstote, ką valgyti pusryčiams. Ruošiatės kartu su vaikais, neskubėdami. Vėliau darote tai, kas jums patinka, neturėdami jokių konkrečių tikslų. Vaikai savarankiškai žaidžia, jūs nekontroliuojate jų veiklos. Žinoma, pirmiausia įsitikinkite, kad jie saugūs, tačiau leiskite jiems patiems nuspręsti, kaip žaisti ir leisti laiką. Galbūt statyti tvirtovę kambario viduryje? Galbūt žaisti šešėlių teatrą? Negalvokite apie tai, kaip po to reikės viską sutvarkyti, negalvokite apie darbus, kuriuos reikia atlikti ruošiantis pirmadieniui. Būkite čia ir dabar, sulėtinkite tempą.

Lėčiau nereiškia blogiau

Mes norime, kad mūsų vaikų ateitis būtų puiki, todėl nuolat investuojame į jų tobulėjimą. Užrašome į būrelius, pripildome jų laisvalaikį iki paskutinės įmanomos minutės. Viskas jų labui. Bet ar tikrai? Galvodami apie ateitį, pamirštame dabartį.

Tėvystė be skubos skatina mus sulėtėti. Neverskite savo vaiko būti geriausiu iš geriausių. Paprasčiausiai leiskite jam būti vaiku. Neplanuokite kiekvienos minutės. Laisvas laikas yra be galo svarbus. Būkite su vaikais, bet kartu leiskite jiems būti savarankiškiems. Žaidimų metu nenurodinėkite, ką daryti, pavyzdžiui, kai žaidžia kaladėlėmis, leiskite vaikui pačiam nuspręsti, kaip jis nori su jomis žaisti. Leiskite jam pačiam rasti būdą ir sprendimą. Per lėtai? Kiti tai daro greičiau? Bet ar visada greitis svarbiausia?

Leiskite dukrai ar sūnui atrasti pasaulį savo ritmu ir įgyti patirties. Ar jie padarys klaidų? Greičiausiai taip. Bet taip elgdamiesi jie daugiau sužinos. Taip pat leiskite sau klysti, neprivalote būti viską žinantis autoritetas. Tobulų nėra.

Tėvystės be skubos tikslas – pakeisti tėvų suvokimą. Užuot nuolat žiūrėję į ateitį ir skyrę visą energiją nepasiekiamiems idealams, susitelkite ties čia ir dabar. Tegul maži, kasdieniai dalykai jus džiugina. Gerkite ramiai kavą ar arbatą, stebėkite žaidžiančius vaikus. Neskubinkite jų ir niekur patys neskubėkite.

Nereikia nuolat gyventi pagal grafiką

„Šiandien aš būtinai išeisiu iš darbo anksčiau, turiu nusipirkti maisto produktų prieš pasiimdamas Jonuką iš darželio. Tada dar turėsiu pusvalandį pavakarieniauti. Rytoj Marko gimtadienis, bet ar nupirkau jam dovaną? Trečiadienį spektaklis mokykloje, ką aš darysiu su tais papildomais užsakymais?“ Šios ir panašios mintys nuolat sukasi tėvų galvose. Tad kaip įmanoma įgyvendinti tėvystės be skubos idėją? Visų pirma – išmokite paleisti. Pasaulis nesugrius, jei vakarienei valgysite įprastus sumuštinius, o ne sumuštinius, panašius į meno kūrinius. Užuot skubėję iš vienos vietos į kitą, sulėtinkite žingsnį ir eikite į parką. Arba praleiskite popietę ant sofos. Neturite jėgų žaisti kartu su vaikais? Leiskite jiems savarankiškai susigalvoti užsiėmimų. Leiskite jiems šiek tiek panuobodžiauti.

Šiandieniame pasaulyje, kur visi kažkur skuba ir nuolat siekia būti geriausi, rodos, sunku sulėtinti tempą. Tačiau verta. Tai leis jums tapti ramesniais tėvais, nuolat negalvosite, kaip jums kažkas galbūt nepavyko ar kažkur pavėlavote. Kuo labiau rūpinamės, kad nenuviltume kitų, tuo didesnis mūsų laukia nusivylimas, kai nepavyksta. Jei būsime laimingi, mūsų vaikai taps dar laimingesni. Tegul jie turi savo pasaulį, nepripildytą užduočių, kurias reikia atlikti nuo saulėtekio iki saulėlydžio. Pasitikėkite savimi, pasitikėkite savo vaikais. Tai geriausia investicija į ateitį.

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 02. Feb 2021, 09:58

❤ labai geri patarimai