Psichologė: Neužkraukite vaikui savo lūkesčių ir nusivylimų

22. Oct 2015, 12:46 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ar mūsų lūkesčiai padeda susikalbėti mums ir mūsų vaikams? Iš tiesų tėvų lūkesčiai galvose pradeda kirbėti dar tuomet, kai laukiamės savo mažylio.

"Mes linkime savo vaikams, pagal mūsų supratimą, gero gyvenimo, kas būtų gražu vaikui, naudinga, siektina. Atrodo, mes į savo vaikus sudedame visus savo idealus. Jau nėščioji svajoja, koks bus kūdikis, sudeda į jį visus gražiausius linkėjimus. Bet ateina momentas, kai gimsta realus vaikas ir tai, ką mes fantazavome, kartais neatitinka tikrovės, pvz. vaiko lytis, temperamentas ir pan. Šiuolaikinės šeimos paprastai augina tik vieną vaiką, tad į jį sukrauna be galo didelius lūkesčius. Jei turėtume daug vaikų, žymiai lengviau jiems leistumėme pasireikšti, laisvės atsiskleisti", - pasakojo psichologė Goda Bačienė.

Puoselėjant lūkesčius, atsižvelkite į vaiko amžių ir gyvenimišką situaciją

Lūkesčiai, pasak vaikų auginimo specialstų, yra slidus reikalas. 

"Ko mes tikimės iš vyresnių brolių - kad jie dalinsis, vienas kitam padės. Reikia link to orientuoti, bet nesitikėti iškart, kad vyresnėlis atiduos visus žaisliukus mažesniajam. Tikriausiai bus žingsnis atgal, jis irgi užsimanys čiulptuko, norės paragauti mažojo maistelio ar pradės šlapintis į lovą ir pan. Natūralu, kai toks laikas vaikui yra adaptacinis, kol jis įpras prie naujojo brolio ar sėsės", - teigė psichologė.

Tokiame gyvenimo periode vaikui svarbu jausti meilę, nuoširdų dėmesį ir palaikymą. Jei jis pradėjo šlapintis į lovą, jokiu būdu negalime užkrauti jam savo lūkesčių ir nusivylimų, sakydami: „Ką tu darai. Tu juk didelis!“ Priešingai, turime sutelkti visą savo kantrybę, dėmesingumą ir padėti korektiškai vaikui susitvarkyti su ištikusia nesekme bet kurioje situacijoje, kurioje jis nesusitvarko.

Mokinkite vaiką savo pavyzdžiu

Psichologė G.Bačienė pataria tėveliams gerai pagalvoti, ar gali pats vienas vaikas susitvarkyti žaislus ir visą kambarį. Žinoma, reikia atsižvelgti į jo amžių.

"Jei leidžiame vaikui žaisti su visais žaislais, tai namie bus chaosas, juk sunku mažajam pačiam susitvarkyti. Turime patys su juo žaisti ir jei jo dėmesys nukrypo nuo vieno žaislo ar žaidimo, turime padėti jam susitvarkyti: jei nežaidi su mašinėle, gerai, padėkime ją ir išsiimkime naują žaislą. Mes turime nuolat stebėti vaiką ir mokinti jį savo pavyzdžiu", - patarė psichologė.

Augindami savo mažuosius, kiekvieną mielą dieną susiduriame su mažesniais ar didesniais barjerais, kuriuos reikia įveikti, tačiau kiekviena šeima taip pat turi ir bent jau vieną unikalų slaptą rezervuarą meilės, iš kurio pasisemia stiprybės tam judėjimui į priekį.

20150904094843-34379.jpg